Bahco Minimaster – allt du behöver veta

Bahco Minimaster ersättare – allt du behöver veta

Bahco Minimaster och Bahco Minivent är i särklass de vanligaste FTX-aggregaten från 80- och 90-talet. Det finns en uppsjö av Bahco minimaster ersättare på marknaden idag. I det här inlägget förklarar vi skillnaden mellan ett gammalt bahco aggregat och ett nytt modernt FTX-aggregat. Vi går igenom vilka olika bahco aggregat som finns och till viss mån vilka ersättare som finns på marknaden. Utöver detta får du veta vilka alternativ du har och hur du kan flytta aggregatets placering, exempelvis om det sitter placerat i kök eller tvättstuga.

Byta ut Bahco Minimaster i kök – vilka ersättare finns?

Bahco Minimaster i kök sitter ovanför spisen. Aggregatet har en spiskåpa undertill som fångar upp matoset via frånluftsfläkten som sitter i aggregatet. Kåpan har således ingen egen motor.

Du kan ersätta Bahco Minimaster med ett nytt modernt aggregat och ha samma placering. Dock är de allra flesta köksaggregaten idag inte så snygga, jämfört med vanliga köksfläktar som erbjuder stilrena designkåpor. Vill du ha nytt köksaggregat och är mån om designen ska du ersätta med aggregat och kåpa från antingen Swegon eller FläktGroup. Vi brukar rekommendera Swegon R2 med ”jazz” eller MiniMASTER RDKS.

gammalt Bahco Minimaster i kök, bild tagen hos kund i Järfälla

Föråldrat bahco-aggregat. Bild tagen hos kund.

Flytta Bahco Minimaster till vinden och ersätt med nytt vindsaggregat

Det är inte möjligt att flytta en gammal minimaster till vinden. Många väljer idag att riva aggregatet och placera ett nytt på vinden. När du köper nytt aggregat ska det i så fall vara isolerat för att stå i kallvind. Därför är det viktigt att köpa rätt typ av aggregat som också är dimensionerat för husets kvadratmeteryta. Kostnaden för ett sådant arbete brukar landa på mellan 65 000–75 000 kr inklusive moms, efter rot-avdrag. Im-kanalen och avluftningen till aggregatet separeras vilket då också innebär att köksfläkten separeras från aggregatet. Då är du fri att köpa en köksfläkt med inbyggd motor i och välja den design du gillar bäst.

Funderar du på att flytta aggregatet till vinden? Boka ett platsbesök så tar vi reda på om det är möjligt att göra. Det är viktigt att vi tittar på plats först innan beslut tas om att riva ett gammalt köksaggregat. Hursomhelst finns det många Bahco Minimaster ersättare ifall du vill behålla placeringen i kök som till exempel Swegon och FläktGroups.

Bahco Minimaster ACF ersättare

Minivent sitter i de flesta fallen i tvättstugan eller en klädkammare. Bahco Minivent är ett FTX-aggregat som betjänar våtutrymmen med frånluft och sovrum/allrum med tilluft. Imkanalen är ofta separerad vilket innebär att det går att hitta en ersättare och byta ut aggregatet där det står. Det går också att flytta upp till vinden ifall förutsättningarna finns. Det finns en uppsjö av Bahco Minivent ersättare. Vill man byta ut ACF i tvättstuga skulle vi rekommendera Swegon R3 alternativt MiniMASTER RDKS av Fäktgroups.

Ersättare till Bahco ACJ luftvärmeaggregat

Bahco ACJ luftvärmeaggregat är ett luftburet värmesystem som betjänar huset med förvärmd luft. Det finns luftvärmeaggregat som värmer med elbatteri eller vattenbatteri, varav de allra flesta värms med elbatteri. Bahco ACJ är inte isolerad för att stå i kallvind, de sitter därför monterade inomhus i tvättstugor. Mer specifikt brukar de sitta upphängda mot innertak i en tvättstuga. Detta aggregat är oftast kopplat till ett minivent aggregat eller en minimaster. ACJ sitter som ”siste man” innan luften kommer in i huset. Den tar emot inkommande luft från FTX-aggregatet, värmer upp den, filtrerar luften ytterligare och skjuter sedan vidare värmen ut till hela huset.

Det finns flera Bahco ACJ ersättare på marknaden, för att nämna två: Swegon CombiWin och Fläktgroup ACJB. Att byta Bahco ACJ resulterar i att du får lägre energiförbrukning, högre kapacitet, renare luft och lägre ljudnivå. Det finns väldigt få Bahco Minimaster reservdelar och det lönar sig mycket i stället att byta ut det mot ett nytt.

Vad kostar det att byta ut Bahco ACJ?

Kostnaden för att byta Bahco ACJ kan variera beroende på flera faktorer som bl a ifall den är vattenburen eller el. Priset för att byta Bahco ACJ varierar från 50 000 till 60 000 kr.

Fördelar med nytt FTX-aggregat jämfört mot ett gammalt bahco aggregat:

  • 60-70% mindre elförbrukning
  • 80-86% i värmeåtervinning istället för ca 40-50% (bahco)
  • F7-filter som renar 99,98% av den inkommande luften, bahco har ett grovfilter
  • Mycket lägre ljudnivåer på nya aggregat kontra bahco aggregat
  • De nya aggregaten har bättre kapacitet med lägre strömförbrukning

Funderar du på att byta ut din Bahco Minimaster mot ett nyare aggregat? Kontakta oss så bokar vi in ett kostnadsfritt platsbesök.

Bahco aggregat har visat sig fungera länge

Bahco aggregaten har visat sig vara otroligt hållbara genom åren. Många av de Bahco minimaster aggregaten vi byter ut hos våra kunder har fungerat i över 30 års tid med få underhåll och serviceintervaller. Dagens moderna aggregat kräver betydligt mer tillsyn och mer underhåll än de gamla Bahco aggregaten. Vi tycker ändå att man ska byta ut Bahco aggregatet då de nya är mycket energieffektivare. Har man dock en låg budget och man vill hålla kostnader nere under en till exempel lågkonjuktur så kan man istället byta fläktmotorer när de gått sönder. Att byta fläktmotorer kostar ca 10 000 kr efter rot och då kan man köra vidare med samma aggregat lite längre. Är man luftkänslig till exempel pollenallergiker eller astmatiker så bör man investera i ett nytt FTX-aggregat omgående då de nya har mycket bättre filter.

Bahco minimaster acc

Bahco värmeåtervinningsaggregat acc är ett köksaggregat placerat i kök men skillnaden med ett acc aggregat är att anslutningarna går sidleds från aggregatet istället för uppifrån.

Ett acc aggregat kan vara svårare att ersätta och ofta behöver man göra ett platsbesök för att måtta då utrymmet mellan ovansidan av aggregatet och upp till innertak är begränsad. Eftersom anslutningarna på de allra flesta nya aggregaten ansluts lodrätt ovanpå så behöver man antingen hitta en anslutningslåda eller ett ersättningsaggregat som är mindre i längden för att få plats att ansluta kanalerna.

Bahco Minimaster är numera Fläktgroup

Idag existerar inte Bahco Minimaster, de köptes upp genom en rad olika förvärv i slutändan av Fläktgroup eller som många andra känner till Fläktwoods. Vill man ha ersättningsaggregat så har Fläktgroup en aggregat serie som heter VillaMASTER med tre olika storlekar. De har även luftvärmeaggregat samt köksaggregat med tillhörande kåpor. Det finns dock många andra som erbjuder ersättningsaggregat och flera som lyckats riktigt bra med att ta fram ersättningsaggregat, Fläktgroup är med andra ord inte de enda som man kan ersätta sitt gamla aggregat med.

Vanliga frågor om Bahco Minimaster

Hur ofta behöver en bahco ventilation service?2023-08-28T22:13:24+01:00

Service av bahco aggregat kan variera beroende på boendes luftkänslighet och hur snabbt systemet blir smutsigt. En ventilationsservice av ett Bahco aggregat bör oavsett utföras åtminstone vart tredje år. Specifikt för Bahco ACJ, ACC och ACF rekommenderas en service var tredje år. Filter bör bytas ut årligen. Värmeväxlaren kan tas ut av husägaren och sköljas av med vatten, antingen i duschen eller ute i trädgården med en vattenslang. Den måste torka helt innan den sätts tillbaka. Det är viktigt att hantera värmeväxlaren varsamt för att undvika skador på lamellerna. Använd enbart vatten för rengöring och undvik att borsta lamellerna, då skadade lameller försämrar värmeväxlarens verkningsgrad.

Vad kostar det att byta ut ett Bahco aggregat mot ett nytt?2022-10-15T08:51:14+01:00

Kostnaden för att byta ut ett Bahco aggregat ligger på mellan 45 000-65 000 efter rot för att byta ut ett gammalt Bahco aggregat mot ett nytt. Det finns kalkyler som visar att återbetalningstiden ligger på runt 2 år om man investerar 50 000 kr och kWh priset är 3,5 kr. Priset för att byta ut ett Bahco bestäms utifrån förutsättningarna i huset, många kunder brukar vilja flytta på sin Bahco Minimaster från köket upp till vind eller tvättstuga för att på så sätt montera in en vanlig köksfläkt istället och få bort ljudnivåer från huset.

Återbetalningstid – byta gammalt FTX-Aggregat mot nytt – Hur mycket sparar man?2022-11-07T21:23:19+01:00

En beräkning gjord av Swegon med hjälp av Svensk Ventilation visar att återbetalningstiden ligger på runt 2 år när man byter ut ett gammalt FTX-Aggregat mot ett nytt. Detta tack vare att de nya FTX-Aggregaten återvinner 75-86% av värmen året runt medans ett gammalt FTX aggregat med en korsvärmeväxlare har runt 30-40% i verkningsgrad. Dessutom är fläktarna mycket mer energisnåla än de som tillverkades under 80 talet.

Kan ni hjälpa mig att byta fläktmotor på Bahco Minimaster?2022-06-29T10:24:38+01:00

Ja, det kan vi absolut göra. Vi har lång erfarenhet av att byta fläktmotorer på de allra flesta aggregat som finns på marknaden, gamla som nya. Att byta fläktmotor kan göra att ditt aggregat håller längre. Dessutom är det betydligt billigare än att byta ut hela systemet. Kontakta oss så bokar vi in ett besök!

Vad är fördelarna med att byta ut Minimaster mot ett nytt?2022-06-29T10:24:28+01:00

När du byter ut ditt aggregat mot en ny modell kan du räkna med:

  • En betydligt bättre värmeåtervinning
  • Energismart ventilation som kostar mindre
  • Högre kapacitet 
  • Lägre ljudnivå

Det finns med andra ord ingen direkt anledning att behålla ditt gamla Bahco Minimaster. 

Jag vill byta ut min Bahco Minimaster – vilket aggregat ska jag välja?2022-06-29T10:24:26+01:00

Idag finns det ett stort urval av kostnadseffektiva och energisnåla FTX-aggregat på marknaden. Vilken som passar dig och din bostad bäst beror på flera olika faktorer. Både Swegon och Fläkt Woods har till exempel flera bra modeller. Men för att kunna ge dig ett bättre svar är du välkommen att kontakta oss på Aerius ventilationsfirma

Har ni reservdelar till Bahco Minimaster?2022-06-29T10:24:19+01:00

Det kan vara svårt att hitta reservdelar till Bahco Minimaster, då aggregaten inte tillverkas längre. Istället för att reparera ditt gamla system rekommenderar vi att du byter det mot en nyare modell. Du kommer att belönas med en lägre energiförbrukning, renare luft och även en lägre ljudnivå. Ta gärna en titt på de FTX-aggregat som vi vanligen arbetar med. 

Vad tycker våra kunder?

Sedan starten år 2015 har vi alltid haft kunden i fokus, värdesatt god kvalitet och månat om hög leveranssäkerhet, därför är vi stolta över att ha ett av branschens högsta betyg vad det gäller kundnöjdhet. Läs mer om vad våra kunder tycker om oss.

Offertförfrågan

Vi älskar utmaningar och att hjälpa andra till ett friskare inomhusklimat. Hör gärna av dig så kikar vi på hur vi kan hjälpa dig på bästa tänkbara sätt.

Kostnadsfri Offert – Återkoppling inom 48 timmar!

Fler frågor

Börja med att kontakta oss så kikar vi på förutsättningarna, ledtider just nu är alltifrån några dagar till några månader beroende på omfattning av undersökning, projektering och arbete.

Vi nås via telefon och mejl. Ring 010-300 16 00 eller skicka e-post till [email protected]. Vi återkopplar alltid inom två arbetsdagar.

Vårt serviceområde inkluderar Stockholms län, Dalarnas län, Södermanlands län, Örebros län, Västmanlands län, Jönköpings län, Kalmars län med omnejd. Vi hjälper gärna kunder från mindre städer och vi har valt att arbeta i hela Mellansverige, främst när det gäller att byta FTX-system för villor och bostadsrättsföreningar.

Läs mer om var vi arbetar.

Vi utför alla möjliga typer av ventilationsarbeten, både för företag, bostadsrättsföreningar och privatpersoner. Vår styrka ligger i att vi anpassar lösningen utifrån kundens behov. Vi gillar mindre jobb som till exempel service och ventilationsrengöring, samtidigt hjälper vi de kunder som vill investera stort i sitt inomhusklimat.

Aerius Ventilation - din specialist inom ventilation och inomhusklimat