Ventilationsfläkt på taket? Allt du behöver om takfläkt för ventilation

Ventilationsfläkt på tak? Allt om takfläkt för ventilation

En ventilationsfläkt monterat på tak kallas för mekanisk frånluft och är ett vanligt ventilationssystemet för villor byggda mellan 1977-1985. Standard för en villa med takfläkt är att fläkten är ihopkopplad med en köksfläkt. Detta kallas för alliance system köksfläkten och takfläkten jobbar i en ”alliance” för att tillsammans se till så att huset får ett bra inomhusklimat. Det är heller inte ovanligt att takfläkten är separerad från köksfläkten.

Med åren har vi noterat att många husägare inte ens vet om att dem har en takfläkt som driver på ventilationen. Detta uppdagas oftast när takfläkten blivit gammal och fläkten låter högt eller helt enkelt när man börjar fundera på vad det är som sitter på taket.

Byta till vanlig ventilationsfläkt för tak eller energisnål takfläkt

Behöver du byta din takfläkt så har du två alternativ. Det ena är att hitta en fläkt som ersätter den befintliga, dessa kallas för AC-fläktar. Du kan också välja en mer energisnål takfläkt, en så kallad EC-fläkt.

En EC-fläkt drar ca 60-70% mindre energi än de fläktar som tillverkades på 70- och 80-talet.
Därför kan det vara en bra idé att välja en energisnål takfläkt när du ska byta takfläkt i din villa. Ljudnivåerna är också lägre med en energisnål variant, något som brukar vara uppskattat hos många.

Hur länge håller en ventilationsfläkt?

Det är ganska imponerande att takfläktar håller mellan 20-40 år med tanke på att de arbetar 24/7, årets alla dagar. Dessutom får de stå ut med både väder och vind. Vänta därför inte med att byta ut en takfläkt om fläkten låter högt. Läs mer om ljudnivåer om takfläktar här. Hör du ett sådant oljud är det dags att byta ut din takfläkt omgående.

Takfläkt är ett frånluftssystem som kallas mekanisk frånluft

En ventilationsfläkt på taket är ett enkelt frånluftssystem som innebär att luften dras ut från huset, ut i det fria. Det är således ingen värmeåtervinning eller något avancerat ventilationssystem. Fukten och den gamla luften leds ut från huset och ny luft är tänkt att tränga in genom ventiler eller otätheter i huset. Helst ska det finnas ventiler i väggar eller fönsterkarmar som filtrerar luften innan den kommer in.

Varför behöver man en takfläkt för ventilation?

En takfläkt betjänar huset med att dra ut gammal fuktig luft från våtutrymmen. I ett så kallat alliance-system betjänar även takfläkten din kökskanal genom att dra ut gammal luft eller för att få bort matos. Utan en fungerande takfläkt blir det sämre cirkulationen i huset och många upplever att luften känns instängd och dålig. Även våtutrymmena får hög luftfuktighet och efter en dusch märks det genom att fukt och imma stannar kvar på spegeln en längre tid.

Takfläkten skapar dessutom ett undertryck och möjliggör för ny luft att tränga in i huset via ventiler. En takfläkt tar alltså ut gammal och dålig luft hemma men ser också till att ny luft kan komma in i sovrum och allrum. Om det inte finns något undertryck står luften stilla och resultatet blir ett betydligt sämre inomhusklimat.

Vanliga frågor om Takfläktar för ventilation

Hur sköter jag om min ventilationsfläkt på taket på bästa sätt?2022-09-12T21:22:31+01:00

Det viktigaste är att du rengör din ventilationsfläkt regelbundet och rensar frånluftskanalerna. Smutsen kan annars slita på fläkten vilket gör att den inte håller lika länge. Om du vill veta mer om underhåll och skötsel är du välkommen att kontakta oss.

Hur lång tid tar det att byta takfläkt i villa?2022-09-12T21:30:14+01:00

Att byta en takfläkt tar ca 2-4 timmar. Under den tiden brukar vi även rengöra frånluftskanalerna från våtutrymmena och även im-kanalen som går från köket.

Kan ni hjälpa mig med service av takfläkt för ventilation?2022-09-12T21:38:00+01:00

Ja, som professionell ventilationsfirma har vi erfarenhet av alla typer av frånluftssystem, bland annat ventilationsfläktar som är monterade på tak. Vi justerar luftflöden, rengör kanaler och ser till att ventilationen fungerar som den ska. Läs mer om ventilationsservice eller kontakta oss för en skräddarsydd offert.

Vilka takfläktar byter ni ut?2022-09-13T21:10:44+01:00

Vi byter och har bytt takfläktar från samtliga tillverkare som till exempel Systemair, Östberg, Husqvarna och SVAB. Oavsett om det gäller en villa, fastighet eller bostadsrättsförening så hjälper vi gärna till med att byta gamla takfläktar, stora som små.

Vad kostar det att byta en mekanisk frånluftsfläkt för villa?2023-09-08T19:05:47+01:00

Kostnaden för byta en mekanisk ventilationsfläkt kan variera beroende på flera faktorer, såsom vart den sitter och man väljer att konvertera till en energisnål fläkt. Priset för att byta en frånluftsfläkt varierar från 10 000 till 15 000 kronor för en villa.

Relaterade artiklar

Offertförfrågan

Vi älskar utmaningar och att hjälpa andra till ett friskare inomhusklimat. Hör gärna av dig så kikar vi på hur vi kan hjälpa dig på bästa tänkbara sätt.

Kostnadsfri Offert – Återkoppling inom 24 timmar!

Fler frågor

Börja med att kontakta oss så kikar vi på förutsättningarna, ledtider just nu är alltifrån några dagar till några månader beroende på omfattning av undersökning, projektering och arbete.

Vi nås via telefon och mejl. Ring 010-300 16 00 eller skicka e-post till [email protected]. Vi återkopplar alltid inom två arbetsdagar.

Vårt serviceområde inkluderar Stockholms län, Dalarnas län, Södermanlands län, Örebros län, Västmanlands län, Jönköpings län, Kalmars län med omnejd. Vi hjälper gärna kunder från mindre städer och vi har valt att arbeta i hela Mellansverige, främst när det gäller att byta FTX-system för villor och bostadsrättsföreningar.

Läs mer om var vi arbetar.

Vi utför alla möjliga typer av ventilationsarbeten, både för företag, bostadsrättsföreningar och privatpersoner. Vår styrka ligger i att vi anpassar lösningen utifrån kundens behov. Vi gillar mindre jobb som till exempel service och ventilationsrengöring, samtidigt hjälper vi de kunder som vill investera stort i sitt inomhusklimat.

Aerius Ventilation - din specialist inom ventilation och inomhusklimat