Mekanisk frånluft2024-05-25T14:08:04+01:00

Mekanisk frånluft (F)

Mekanisk frånluftsventilation – Kostnadseffektiv & underhållsfri lösning

Frånluftsventilation med frånluftsfläkt är ett effektivt ventilationssystem och ett billigare alternativ än FTX-system. Aerius Ventilation har många års erfarenhet av att installera och optimera bostäder med mekanisk frånluftsventilation. Vi utgår alltid från dina behov och förutsättningar, så att du får en lösning som passar dig och ditt hem.

Så här fungerar frånluftsventilation

Frånluftsventilation fungerar genom att det finns en frånluftsfläkt som leder ut gammal och förorenad luft ur bostaden dygnet runt. Kanaler till fläkten dras ut till våtutrymmen såsom badrum, tvättstuga och även kök. En fläkt kan placeras på flera olika platser som till exempel på tak, vind och kattvind för att nämna några få. Samtidigt uppstår ett undertryck, vilket gör att huset får det enklare att ta in ny frisk luft från utsidan. Tilluften, dvs den nya friska luften hämtas från utsidan till sovrum, allrum och vardagsrum via ventiler.

Effektivt frånluftssystem som sänker luftfuktighet

Om du har problem med mögel i badrum, källare eller vind så är mekanisk ventilation en effektiv lösning. Genom att aktivt dra ut fukten från våtutrymmena med hjälp av fläktar kan du få bukt med problemen. Det finns både väggfläktar, takfläktar och så kallade Pax-fläktar som monteras i varje enskilt våtutrymme.

En fläktstyrd frånluftsventilation ger bland annat friskare inomhusluft fri från allergener och andra skadliga ämnen. Du kan också spara pengar då det är ett mycket kostnadseffektivt att installera och energisnålt.

Vad kostar det att installera mekanisk frånluft?

Priset för mekanisk frånluft varierar beroende på omfattning så som antal ventiler och hur många frånluftskanaler som behöver etableras. Kostnaden för att installera mekanisk frånluft kan variera från 30 000 till 60 000 kr efter rotavdrag.

Tips: Det bör finnas en ventil i varje sovrum och allrum. Det finns olika typer av ventiler, som spaltventiler och väggventiler. Väggventiler tar in mer luft och är därför att föredra om möjlighet finns. Dessutom finns det pollenfilter tillgängliga för samtliga ventiler. När ventiler har etablerats, behöver man installera frånluft. De två vanligaste metoderna är att använda en kanalfläkt eller takfläkt. Vidare är det viktigt att få en styr till fläkten så att man kan öka och sänka hastigheten, man bör ha ett vinterläge med lägre flöden och ett sommarläge för högre luftflöden. Kontakta oss så tar vi fram en lösning som är anpassad för just ditt behov.

Fördelar med mekanisk frånluftsventilation

Det finns flera fördelar med ett mekaniskt frånluftssystem:

 • Det är enkelt att installera och kräver ofta inte så mycket utrymme
 • Mindre åverkan på äldre hus än FTX System
 • Minskar risken för mögel och andra fuktskador
 • Leder snabbt ut förorenad luft från hela huset
 • Ett korrekt installerat mekaniskt frånluftssystem leder till mycket bättre luft
 • Kan enkelt styras med en potentiometer för vinterläge och sommarläge
 • 1-3 arbetsdagar för installation i vanligt hus
 • Vanligtvis en tredjedel av priset för ett FTX-system

Nackdelar med mekanisk frånluftsventilation

Det finns några nackdelar som är värda att nämna:

 • Ingen värmeåtervinning
 • Risk för kallras från eldstad
 • Det kan göra det svårare att tända en brasa i eldstaden
 • Svårt att kontrollera tilluften
 • Det är inte optimalt för hus med markradon, eftersom det finns en risk att dra in ytterligare radon i bostaden.

Frånluft med värmeåtervinning (FX)

Det finns även möjlighet att kombinera fläktstyrd frånluft med värmeåtervinning, ett så kallat FX-system. Då kopplar vi in en frånluftsvärmepump som återvinner värmen ur luften innan den leds ut ur bostaden. Detta är ett effektivt sätt att få bra ventilation samtidigt som man sparar på värmen.

Vill du veta mer om mekaniska frånluftssystem och om det är rätt ventilationssystem för dig? Då ska du kontakta oss för att diskutera dina behov med våra ventilationsspecialister.

Installation av mekanisk frånluft – Såhär går det till

Kostnadsfritt hembesök

Först kartlägger vi problemet och tar reda på vad det är kunden vill uppnå. Genom ett platsbesök skapar vi de bästa förutsättningarna för att på plats kunna gå igenom hela huset och anpassa lösningen. Vi finns där också för att svara på frågor.

Behovsanalys

Vi utför en noggrann behovsanalys där vi tar reda på vilket problem kund önskar lösa, är det till exempel dålig luft, för höga radonhalter, fukt eller mögel och så vidare.

Genomgång hembesök

Under projekteringsstadiet går vi igenom hela huset, från källare upp till vind. Vi fastställer vilket värmesystem som finns, identifierar de problem och behov som måste lösas, samt undersöker vilka möjligheter som finns för installation av ventilationsrör och frånluftsfläkt

Placering av frånluftsfläkt

Det första vi gör är en grundlig ockulär kontroll av hela huset. Därefter avgör vi hur fläkten ska monteras där vanligaste placeringen av en frånluftsfläkt är tak, vind och kattvind.

Planera frånluftskanaler

När vi hittat en placering för fläkten kikar vi på hur många frånluftspunkter som behöver etableras. För en normalstor villa krävs det vanligtvis mellan 2 till 4 frånluftsdon totalt. I så stor utsträckning som möjligt försöker vi använda befintliga kanaler. För hus och villor som byggdes runt 1970-talet finns det generellt sett bra förutsättningar för att kunna använda de befintliga frånluftskanalerna.

Tilluftsventiler

Slutligen när vi hittat en lösning på frånluften tittar vi sedan vidare på hur kunden kan få ny frisk luft in till bostaden. Vanligast är genom spaltventiler eller väggventiler.

Offert

En digital offert skickas per e-post, och en notis skickas via SMS för att uppmärksamma om att offerten har kommit. I offerten redovisar vi material, arbetskostnad, elektriker, servicebil, inklusive moms, exklusive moms, rotavdrag, hela arbetsbeskrivningen, våra certifikat och mycket mer.

Arbetet verkställs

Att installera frånluftsventilationen tar generellt 1-3 arbetsdagar beroende på omfattning så som hur många frånluftsrör som ska etableras, ventiler, storlek på hus med mera. Under hela arbetets gång har man tillgång till en projektledare som står redo att svara på eventuella frågor eller funderingar.

Garanti och support

Efter att arbetet är slutfört lämnar vi alltid garanti och support. Garantin för en frånluftsfläkt ligger på 2 år från Systemair.

Frånluftsflöde: Sommarläge och Vinterläge

Att ha god ventilation i din bostad är avgörande för ett sunt inomhusklimat, och mekanisk frånluft är en effektiv lösning för detta. Att kunna reglera frånluftsflödet i huset är en viktig funktion både för komfort och energieffektivisering.

Vinterläge: Under de kalla månaderna kan det vara klokt att sänka fläkthastigheten med hjälp av potentiometern. Genom att göra det minskar du värmeförlusten och därmed sparar på energin, vilket är bra för både miljön och plånboken.

Sommarläge: Under våren och sommaren kan man med fördel öka fläkthastigheten för att säkerställa ett friskare och mer behagligt inomhusklimat. Ökad ventilation hjälper till att minska fukt och hindrar uppkomsten av mögel, vilket är extra viktigt under de varma månaderna.

Observera att installation av en EC potentiometer utförs endast av en behörig elektriker. Vi samarbetar med certifierade elektriker för att säkerställa en problemfri och säker installation.

Vanliga frågor om mekanisk frånluftsventilation

Vad är mekanisk frånluft?2022-05-02T21:01:30+01:00

Mekanisk frånluft är ett ventilationssystem som med hjälp av en fläkt leder ut frånluften ur bostaden. Det är ett mycket kostnadseffektivt system som passar lika bra i lägenhet som i hus.

Hur fungerar mekanisk frånluft?2022-05-02T21:02:04+01:00

Med hjälp av fläktar skapas ett undertryck i bostaden som för att frånluften kan ledas ut. Ny och ren luft kan sedan leta sig in via en fönsterventil och andra uteluftsdon. Luftväxlingen sker helt automatiskt.

Vad kostar det att installera mekanisk frånluft?2022-05-02T21:02:19+01:00

Mekanisk frånluft är en betydligt billigare lösning än exempelvis ett FTX-system. Det kostar ungefär mellan 30 000 – 60 000 kr efter ROT-avdrag.

Vilket ventilationssystem ska jag välja?2022-05-02T21:02:54+01:00

Det kan vara svårt att själv bestämma vilket ventilationssystem som passar bäst i din bostad. Förutom mekanisk frånluft finns det även exempelvis FTX-aggregat, självdrag och Mini FTX. Vilket system som passar dig beror på dina behov, hur många som bor i bostaden, din budget osv. Det allra bästa är att kontakta oss på ventilationsfirman Aerius så går vi igenom din befintliga ventilation och rekommenderar en hållbar lösning efter dina behov.

Relaterade artiklar

Vad tycker våra kunder?

Sedan starten år 2015 har vi alltid haft kunden i fokus, värdesatt god kvalitet och månat om hög leveranssäkerhet, därför är vi stolta över att ha ett av branschens högsta betyg vad det gäller kundnöjdhet. Läs mer om vad våra kunder tycker om oss.

Offertförfrågan

Vi älskar utmaningar och att hjälpa andra till ett friskare inomhusklimat. Hör gärna av dig så kikar vi på hur vi kan hjälpa dig på bästa tänkbara sätt.

Kostnadsfri Offert – Återkoppling inom 24 timmar!

Vanliga frågor

Börja med att kontakta oss så kikar vi på förutsättningarna, ledtider just nu är alltifrån några dagar till några månader beroende på omfattning av undersökning, projektering och arbete.

Vi nås via telefon och mejl. Ring 010-300 16 00 eller skicka e-post till info@aerius.se. Vi återkopplar alltid inom två arbetsdagar.

Vårt serviceområde inkluderar Stockholms län, Dalarnas län, Södermanlands län, Örebros län, Västmanlands län, Jönköpings län, Kalmars län med omnejd. Vi hjälper gärna kunder från mindre städer och vi har valt att arbeta i hela Mellansverige, främst när det gäller att byta FTX-system för villor och bostadsrättsföreningar.

Läs mer om var vi arbetar.

Vi utför alla möjliga typer av ventilationsarbeten, både för företag, bostadsrättsföreningar och privatpersoner. Vår styrka ligger i att vi anpassar lösningen utifrån kundens behov. Vi gillar mindre jobb som till exempel service och ventilationsrengöring, samtidigt hjälper vi de kunder som vill investera stort i sitt inomhusklimat.

Aerius Ventilation - din specialist inom ventilation