Mekanisk frånluft2022-07-20T16:11:37+01:00

Mekanisk frånluft

Mekaniskt frånluftssystem för bättre luft

Mekanisk frånluft är ett effektivt ventilationssystem och ett bra alternativ till ett FTX-system. Aerius Ventilation har många års erfarenhet av att installera och optimera bostäder med mekanisk frånluftsventilation. Vi utgår alltid från dina behov och förutsättningar, så att du får en lösning som passar dig och ditt hem.

Mekanisk frånluft – effektivt mot mögel och fukt

Om du har problem med mögel i badrum, källare eller vind så är mekanisk frånluft en effektiv lösning. Genom att aktivt dra ut fukten från våtutrymmena med hjälp av fläktar kan du få bukt med problemen. Det finns både väggfläktar, takfläktar och så kallade Pax-fläktar som monteras i varje enskilt våtutrymme.

Mekanisk frånluft fungerar genom att systemet suger ut luften ur bostaden vilket skapar ett undertryck som gör att ny utomhusluft letar sig in genom ventilerna.

Att investera i mekanisk frånluft ger bland annat friskare inomhusluft fri från allergener och andra skadliga ämnen. Du kan också spara pengar då det är ett mycket energieffektivt system. Det finns flera olika lösningar att välja mellan så vi rekommenderar att du bokar in ett kostnadsfritt hembesök med en av våra erfarna projektledare. Efter besöket får du en offert anpassad efter just dina behov.

Fördelar med mekanisk frånluft

Det finns flera fördelar med ett mekaniskt frånluftssystem:

  • Det är enkelt att installera och kräver ofta inte så mycket utrymme
  • Fungerar bra oavsett årstid
  • Minskar risken för mögel och andra fuktskador
  • Kan kompletteras med en frånluftsvärmepump.

Mekanisk frånluft med värmeåtervinning

Det finns även möjlighet att kombinera mekanisk frånluft med värmeåtervinning, ett så kallat FX-system. Då kopplar vi in en frånluftsvärmepump som återvinner värmen ur luften innan den leds ut ur bostaden. Detta är ett effektivt sätt att få bra ventilation samtidigt som man sparar på värmen.

Vill du veta mer om mekanisk frånluft och om det är rätt ventilationssystem för dig? Då ska du kontakta oss för att diskutera dina behov med våra ventilationsspecialister.

Vad tycker våra kunder?

Sedan starten år 2015 har vi alltid haft kunden i fokus, värdesatt god kvalitet och månat om hög leveranssäkerhet. Vi är därför stolta över att ha ett av branschens högsta betyg vad det gäller kundnöjdhet. Läs mer om vad våra kunder tycker om oss.

Offertförfrågan

Vi älskar utmaningar och att hjälpa andra till ett friskare inomhusklimat. Hör gärna av dig så kikar vi på hur vi kan hjälpa dig på bästa tänkbara sätt.

Önskar du en offert?
Fyll i nedan formulär så återkommer vi till dig inom kort.

Reco- Aeriues Ventialtion
Godkänd av villaägarna

Fler frågor

Börja med att kontakta oss så kikar vi på förutsättningarna, ledtider just nu är alltifrån några dagar till några månader beroende på omfattning av undersökning, projektering och arbete.

Vi nås via telefon och mejl. Ring 010-300 16 00 eller skicka e-post till info@aerius.se. Vi återkopplar alltid inom två arbetsdagar.

Vårt serviceområde inkluderar Stockholms län, Dalarnas län, Södermanlands län, Örebros län, Västmanlands län, Jönköpings län, Kalmars län med omnejd. Vi hjälper gärna kunder från mindre städer och vi har valt att arbeta i hela Mellansverige. Främst när det gäller att byta FTX-system för villor och bostadsrättsföreningar.

Läs mer om var vi arbetar.

Vi utför alla möjliga typer av ventilationsarbeten, både för företag, bostadsrättsföreningar och privatpersoner. Vår styrka ligger i att vi anpassar lösningen utifrån kundens behov. Vi gillar mindre jobb som till exempel service och ventilationsrengöring. Likväl hjälper vi de kunder som vill investera stort i sitt inomhusklimat.

Aerius

Vanliga frågor om mekanisk frånluft

Vad är mekanisk frånluft?2022-05-02T21:01:30+01:00

Mekanisk frånluft är ett ventilationssystem som med hjälp av en fläkt leder ut frånluften ur bostaden. Det är ett mycket kostnadseffektivt system som passar lika bra i lägenhet som i hus.

Hur fungerar mekanisk frånluft?2022-05-02T21:02:04+01:00

Med hjälp av fläktar skapas ett undertryck i bostaden som för att frånluften kan ledas ut. Ny och ren luft kan sedan leta sig in via en fönsterventil och andra uteluftsdon. Luftväxlingen sker helt automatiskt.

Vad kostar det att installera mekanisk frånluft?2022-05-02T21:02:19+01:00

Mekanisk frånluft är en betydligt billigare lösning än exempelvis ett FTX-system. Det kostar ungefär mellan 30 000 – 60 000 kr efter ROT-avdrag.

Vilket ventilationssystem ska jag välja?2022-05-02T21:02:54+01:00

Det kan vara svårt att själv bestämma vilket ventilationssystem som passar bäst i din bostad. Förutom mekanisk frånluft finns det även exempelvis FTX-aggregat, självdrag och Mini FTX. Vilket system som passar dig beror på dina behov, hur många som bor i bostaden, din budget osv. Det allra bästa är att kontakta oss på ventilationsfirman Aerius så går vi igenom din befintliga ventilation och rekommenderar en hållbar lösning efter dina behov.