Bör jag reparera eller byta ett gammalt FTX aggregat?

Ett föråldrat FTX-aggregat kan innebära högre kostnader mot ett nytt aggregat, speciellt i äldre fastigheter där energieffektivitet och inomhusklimat bör förbättras. Att veta när det är dags att reparera eller byta ut ett gammalt FTX-aggregat är avgörande för att upprätthålla god luftkvalitet och effektiv energianvändning i byggnaden. Denna artikel utforskar nyckelfaktorerna som fastighetsägare och bostadsrättsföreningar bör överväga i detta beslut.

Innehållsförteckning

När bör man överväga reparation i stället för byte av ett gammalt FTX aggregat?

 1. Ålder på aggregatet: Om ditt FTX-aggregat är under 10–15 år och inte uppvisar allvarliga mekaniska brister, kan reparation vara en kostnadseffektiv lösning. Det är viktigt att regelbundet serva aggregatet för att förlänga dess livslängd.
 1. Frekventa problem: Om problemen är mindre, som till exempel att filter behöver bytas eller mindre delar behöver repareras, är det oftast mer ekonomiskt att reparera eller göra en ventilationsservice på enheten än att byta ut den helt.
 1. Budget: Reparation kan vara ett mer budgetvänligt alternativ om de nuvarande ekonomiska förhållandena inte tillåter en större investering. Nu när t ex räntorna är höga kan en temporär reparation vara en möjlighet att skära ner kostnader på kort sikt. Det är dock viktigt att räkna på både kortsiktiga och långsiktiga kostnader med ett nytt respektive gammalt aggregat.
 1. Försäljningsplaner: Om du planerar att sälja din fastighet inom en nära framtid och FTX-aggregatet fortfarande fungerar tillräckligt bra, kan det vara ekonomiskt försvarbart att utföra grundläggande service och nödvändiga reparationer i stället för att investera i ett helt nytt system. Detta kan förbättra inomhusklimatet och öka fastighetens värde utan den stora kostnaden som ett nytt system innebär. En väl fungerande ventilation kan vara en avgörande faktor för intressenter och köpare, samtidigt som du undviker en stor utgift.
Byte av ftx aggregat i vind, nya kanaldragningar och isolering av rör

Finns det reservdelar till äldre FTX-aggregat?

Ett stort utbud av reservdelar såsom fläktmotorer, filter och andra slitagedelar är vanligtvis tillgängliga för äldre FTX-aggregat. Det kan dock vara svårt att hitta kretskort till de äldre modellerna. Om ditt aggregat uppvisar problem som att det oväntat stänger av sig eller att eftervärmaren inte fungerar, kan det vara tecken på att kretskortet är defekt. I sådana fall kan det bli nödvändigt att byta ut hela aggregatet om kretskortet inte längre går att ersätta.

Kostnad för reparation av äldre FTX-aggregat

Kostnaden för att reparera ett äldre FTX-aggregat kan skilja sig åt beroende på vilken typ av åtgärd som krävs. Priserna ligger vanligen mellan 5000 och 15 000 kronor efter rotavdrag. Denna kostnad täcker arbete, material och utryckning.

När bör man överväga att byta ut aggregatet?

 1. Hög energiförbrukning: Ett gammalt FTX-aggregat kan bli ineffektivt och dra mer energi än nödvändigt. Nya modeller är ofta mer energieffektiva och kan erbjuda betydande besparingar på energikostnader.
 1. Omfattande skador eller slitage: Om aggregatet har genomgått omfattande slitage eller skador och reparationer blir lika dyra som ett nytt system, är det dags att hitta ett ersättningsaggregat.
 2. Förbättringar i komponenter & styr: Moderna FTX-aggregat innehåller förbättrade komponenter som till exempel F7 filter och roterande värmeväxlare vilket i sin tur leder till bättre energieffektivitet, bättre luft och användarvänlighet. Uppgradering till en ny modell förbättrar inomhusklimatet och energiprestandan i byggnaden samtidigt som man får ett enklare system att styra.
 3. Regelbunden underhållskostnad: Om kostnaderna för att underhålla det gamla aggregatet ökar varje år, kan det bli mer kostnadseffektivt att investera i ett nytt system.

Vad kostar det att byta ett gammalt FTX aggregat mot ett nytt?

Priset för att byta ut ett gammalt aggregat mot ett nytt varierar från 40 000 kronor till 50 000 kronor efter rotavdrag. Priset inkluderar material, arbete och framkörning.

Viktiga överväganden vid utbyte, reparation eller service av FTX-aggregat

Ålder och Skick på Nuvarande Aggregat

 • Är aggregatet i slutet av sin beräknade livslängd (oftast 15–20 år)?
 • Uppvisar aggregatet tecken på väsentligt slitage eller frekventa fel?

Energiprestanda

 • Hur effektivt är det nuvarande systemet jämfört med nya modeller?
 • Kan de potentiella energibesparingarna rättfärdiga kostnaden för ett nytt system?

Ekonomiska Faktorer

 • Vad är kostnaden för reparation jämfört med nyinvestering?
 • Hur påverkar ett nytt aggregat värdet av fastigheten?

Underhållskostnader

 • Är underhållskostnaderna för det befintliga systemet ökande?
 • Finns det kostnadseffektiva serviceavtal för nya system?

Tekniska Förbättringar

 • Erbjuder nya system viktiga tekniska förbättringar som förbättrad luftkvalitet och lägre ljudnivåer?

Miljö- och Regelmässiga Krav

 • Uppfyller det nya systemet de senaste miljökraven och lagstiftningen?

Finansiering och Budget

 • Finns det subventioner eller skattereduktioner för investeringar i energieffektiva system?
 • Hur passar investeringen i budgeten och den ekonomiska planen?

Konsultation med Expert

 • Har en kvalificerad ventilationsexpert gjort en grundlig bedömning?
 • Vilka rekommendationer har givits baserat på husets specifika förhållanden?

Framtidsplaner

 • Hur länge planerar du att bo kvar i fastigheten?
 • Kan framtida tekniska framsteg eller behov påverka beslutet?

Kom ihåg att en detaljerad och genomtänkt analys är avgörande. En investering i ett nytt FTX-aggregat är betydande och bör stämma överens med både kortsiktiga behov och långsiktiga mål för fastigheten.

Aerius Ventilation är en pålitlig partner inom ventilationstjänster som stoltserar med en omfattande erfarenhet av att förbättra inomhusklimatet för våra kunder. Inte bara har vi bytt ut över 5000 aggregat, men vi har även utfört service och reparationer på ett ännu större antal system genom åren, vilket vittnar om vår flexibilitet och förmåga att skräddarsy lösningar efter varje kunds behov.

Vårt samarbete med ledande svensktillverkade aggregattillverkare som Swegon, Östberg, FläktGroup och Systemair möjliggör för oss att leverera högkvalitativa installationer, samtidigt som vi ser till att underhålla och förlänga livslängden på befintliga system. Vi är dedikerade till att hitta den mest kostnadseffektiva och energieffektiva lösningen för varje situation, vare sig det handlar om reparation, service eller utbyte av ditt FTX-aggregat.

För att hålla dig uppdaterad om de senaste branschstandarderna och för att säkerställa att ditt system följer nuvarande myndighetskrav, kan du besöka Boverkets hemsida.

Upptäck hur vi kan förbättra ditt inomhusklimat och effektivisera ditt hem eller din arbetsplats genom att besöka Aerius Ventilations hemsida. Vi är här för att ge dig sinnesro med genomtänkta och hållbara ventilationssystem.

Offertförfrågan

Vi älskar utmaningar och att hjälpa andra till ett friskare inomhusklimat. Hör gärna av dig så kikar vi på hur vi kan hjälpa dig på bästa tänkbara sätt.

Kostnadsfri Offert – Återkoppling inom 24 timmar!

Fler frågor

Börja med att kontakta oss så kikar vi på förutsättningarna, ledtider just nu är alltifrån några dagar till några månader beroende på omfattning av undersökning, projektering och arbete.

Vi nås via telefon och mejl. Ring 010-300 16 00 eller skicka e-post till [email protected]. Vi återkopplar alltid inom två arbetsdagar.

Vårt serviceområde inkluderar Stockholms län, Dalarnas län, Södermanlands län, Örebros län, Västmanlands län, Jönköpings län, Kalmars län med omnejd. Vi hjälper gärna kunder från mindre städer och vi har valt att arbeta i hela Mellansverige, främst när det gäller att byta FTX-system för villor och bostadsrättsföreningar.

Läs mer om var vi arbetar.

Vi utför alla möjliga typer av ventilationsarbeten, både för företag, bostadsrättsföreningar och privatpersoner. Vår styrka ligger i att vi anpassar lösningen utifrån kundens behov. Vi gillar mindre jobb som till exempel service och ventilationsrengöring, samtidigt hjälper vi de kunder som vill investera stort i sitt inomhusklimat.

Aerius Ventilation - din specialist inom ventilation och inomhusklimat