Hur hjälper FTX-ventilation mot radon?
Överväger du att installera FTX-ventilation mot radon? I så fall bör du tänka på ljudnivåer och hur en radonsanering med FTX-system påverkar de boende och husets utseende. Metoden för radonsanering beror på radonets källa. Vanligtvis kommer radon från byggnadsmaterial eller marken.
För båda dessa radontyper är installation av ett FTX-system den i särklass bästa lösningen för att åtgärda radonproblem. FTX-systemet ger dessutom extra fördelar som ett kliniskt rent inomhusklimat och en värmeåtervinning på 80-90%. I denna artikel besvarar vi några av de vanligaste frågorna om radon och FTX-system.
Innehållsförteckning
Vad är radon och hur kommer det in i huset?
Radon är en färg-, smak- och luktlös gas som är radioaktiv. När vi andas in gasen påverkas cellerna i våra lungor, och gasen kan på sikt orsaka cancer och andra luftvägsproblem. Det vanligaste sättet radon tränger in i huset på är genom byggnadsmaterial, mark och vatten.
Radon från byggnadsmaterial
Radon från byggnadsmaterial härleds ofta till blå lättbetong, även kallad blåbetong. Det är ett material som innehåller höga halter av radium, och därför kan det avge radon. Det användes flitigt under åren 1929–1975, så du bör se över när ditt hus är byggt.
Radon från marken
Grundämnet radium finns överallt i berggrunden och kan sippra in i huset genom otätheter i betongplattan som huset vilar på. Markradon är den vanligaste orsaken till radonproblem i hus och kan ibland nå värden på flera tusen Bq/m3 (gränsvärdet ligger på 200 Bq/m3 ).
Radon från vatten
Om du har egenborrad brunn finns risken att vattnet fått med sig radiumpartiklar från berggrunden. När detta vatten spolas i kranar och dusch avges radongas. Ett riktvärde är att 1 000 Bq/l vatten ger cirka 100 Bq/m3 radon i luften.
Varför hjälper FTX-ventilation mot radon?
Ett FTX-system är ett effektivt sätt att minska radonhalterna i huset genom att luften får en högre omsättningstakt. Det betyder att radonet vädras snabbare och ersätts av radonfri utomhusluft. Att installera FTX-ventilation är särskilt effektivt vid radon från byggnadsmaterial men fungerar även bra vid markradon, i synnerhet i kombination med en radonsug.
Vad är ett FTX-system?
Ett FTX-system fungerar så att fläktar både suger in och blåser ut luften i huset, vilket omsätter luften. Detta håller mängden luft i huset i balans, och du undviker problem med undertryck eller övertryck i olika delar av huset. Innan systemet blåser ut inomhusluften, använder det den för att värma upp den inkommande utomhusluften. På så sätt stannar värmen kvar i huset samtidigt som du får god luftomsättning. Systemet fördelar dessutom luften genom rörledningar till flera platser i huset, vilket gör att du kan styra luftflödet till olika delar av bostaden.
För- och nackdelar: FTX-system och mekanisk frånluft vid radonsanering
FTX-system och mekanisk frånluft är två vanliga metoder för radonsanering. FTX-system ger ett balanserat tryck genom två fläktmotorer för från- och tilluft, vilket effektivt motverkar undertryck. En stor fördel är värmeåtervinningen, som bevarar upp till 90% av värmen i frånluften. Detta gör FTX-system energieffektiva.
Å andra sidan är mekanisk frånluft enklare att installera. Dock skapar den ofta undertryck eftersom den bara har en fläktmotor för frånluft, vilket kan öka inflödet av markradon. I radonhus krävs många ventiler för insläpp av ny friskluft från utsidan, vilket leder till kallras och värmeförluster. Därför bör man innan installation av mekanisk frånluft säkerställa att husets värmesystem klarar av värmeförlusterna.
Båda systemen förbättrar inomhusluften, men FTX-system är effektivare för radonsanering och energibesparing, medan mekanisk frånluft kan vara ett enklare alternativ i vissa fall med t ex enplanshus upp till 130 kvadratmeter.
Vilka alternativ finns det vid radonsanering?
Utöver att installera FTX-ventilation mot radon kan det ibland fungera med bara en radonsug eller mekanisk frånluft. Det finns även så kallade radonbrunnar, som kan fungera effektivt om huset står på en grusås eller om det är flera hus som är drabbade av markradon. Om du har radon från vattnet behöver du istället använda en radonavskiljare som luftar vattnet innan det kommer in i huset så att radonet försvinner.
När hjälper en radonsug mot radon?
Vid måttliga mängder markradon kan det räcka att installera en radonsug. Denna suger då ut luften som finns under bottenplattan innan den radonhaltiga luften hinner komma in i huset. Vid höga halter markradon kan dock en radonsug vara otillräcklig och behöva kompletteras med exempelvis ett FTX-system för att man ska kunna minska radonhalterna.
När hjälper mekanisk frånluft mot radon?
Vid låga mängder byggnadsradon kan mekanisk frånluft hjälpa till att öka luftomsättningen. En vanlig komplikation är dock att den mekaniska frånluften suger ut den varma luften utan att värma upp den kalla utomhusluften. Det ger ökade värmekostnader samtidigt som mekanisk frånluft sällan klarar av att omsätta stora mängder luft på kort tid.
Det är därför en lösning som kan verka billig vid första anblick men som blir dyrare i längden. Vid medelhöga eller höga halter av radon hjälper ett FTX-system bättre, samtidigt som du får lägre uppvärmningskostnader och ett trivsammare inomhusklimat.
När hjälper en radonbrunn?
En radonbrunn innebär att en större typ av radonsug installeras en bit från husen som är drabbade. Radonbrunnen suger ut stora mängder luft från marken och förhindrar att radonet når byggnaderna. Det är därför effektivt vid höga eller mycket höga radonhalter i ett område med luftgenomsläpplig mark, såsom en grusås eller motsvarande.
Att installera en radonbrunn är ofta en större investering. Bland annat behöver en grävmaskin komma till platsen och rör dras i marken för att man ska kunna leda bort den radonhaltiga luften. Om en radonbrunn installeras för att ventilera bort markradon för flera hus kan dessutom ytterligare lösningar för radonsanering, såsom ett FTX-system, behövas i varje hus.
Vanliga frågor om FTX ventilation för radon
Offertförfrågan
Vi älskar utmaningar och att hjälpa andra till ett friskare inomhusklimat. Hör gärna av dig så kikar vi på hur vi kan hjälpa dig på bästa tänkbara sätt.