Radonsanering kostnad: Vad kostar en radonsanering i hus?

Om ditt hus har förhöjda radonhalter är det viktigt att göra en radonsanering. Här går vi igenom de olika åtgärderna och vad som är viktigt att tänka på ifall du ska sanera radon och vill veta vad det kostar. Aerius Ventilation har lång erfarenhet av att sanera radon i alla olika typer av hus och fastigheter. Vi erbjuder skräddarsydda lösningar till både privatpersoner och företag, så att ni får en hälsosam inomhusmiljö.

Innehållsförteckning

Radonsanering

Pris för radonsanering varierar beroende på lösning

Priset för att sanera radon kan variera allt ifrån 20 000 kr upp till 150 000 kr för en villa. De flesta idag väljer ett FTX system eftersom kallras inte är så önskvärt med dagens elpriser. Det finns dock lösningar för varje budget med anpassade lösningar till bra priser.

Pris för att sanera med FTX System

Den dyraste radonsaneringen är om man väljer att installera ett FTX System som kostar mellan 80 000 – 150 000 kronor. Sanering med FTX är det mest populära alternativet ifall man har radon i väggarna, dvs blåbetong.

Pris för att sanera med mekanisk frånluft

Det andra billigare alternativet är att installera en frånluftsfläkt med ventiler. Kostnaden för detta system varierar från 30 000 till 60 000 kronor. Att sanera med frånluft är inte den bästa saneringsmetoden ifall man har markradon.

Kostnad för att sanera med radonsug

Ett radonsug är det billigare saneringsalternativet som installeras till krypgrund/platta ifall man har markradon. Kostnaden för att sanera med radonsug brukar landa på mellan 20 000 till 50 000 efter rot för radonsug.

Åtgärder mot radon

Det finns flera olika sätt att åtgärda problem med radon. För att kunna hitta vilken lösning som passar bäst är det viktigt att ta reda på varifrån radonet kommer. Radon som finns i bostäder och fastigheter kan komma från marken under eller runt om huset, från byggnadsmaterial eller via vattnet. Det allra vanligaste är att radonet kommer ifrån marken.

I vissa fall kan det räcka med att förbättra ventilationen i byggnaden för att få ett bättre luftflöde, men ibland behövs fler åtgärder som exempelvis installation av en radonsug. Vi utför alla typer av åtgärder och väljer alltid den bästa lösningen utifrån era förutsättningar.

Om du har förhöjda radonvärden i din bostad kan du inte längre söka radonbidrag men du kan fortfarande använda rotavdrag. Är du osäker på om du har förhöjda radonhalter kan du börja med att mäta radon, läs mer om radon för villaägare.

Undertryck eller övertryck när man sanerar radon?

I de fall man har radon i väggarna ska man helst ha balans, dvs lika mycket frånluft som tilluft. Det är också viktigt att anpassa luftflödena efter husets förutsättningar och storlek. I de fall man har markradon ska det istället vara ett kraftigt undertryck.

Sanera radon med Aerius Ventilation

Med bred kunskap och mångårig erfarenhet hjälper vi våra kunder med både konsultation och kostnadseffektiva åtgärder för radonsanering. Vi har hjälpt tusentals svenskar att få en frisk och hälsosam inomhusluft.

Vi börjar med att utföra en noggrann radonbesiktning för att ta reda på var radonet kommer ifrån och därefter återkommer vi med förslag på åtgärder för att minska radonhalten. Vi ser även över hur ventilation fungerar, så att problemen inte kommer tillbaka. Hos oss får ni en långsiktig och säker lösning som är anpassad efter era behov.

Behöver ni hjälp med radonsanering av er lägenhet, hus eller fastighet? Kontakta oss idag så återkommer vi med en offert inom kort! Vi lämnar alltid gratis offert och erbjuder kostnadsfria hembesök med skräddarsydda offerter.

Vanliga frågor om kostnader för radonsanering

Vilka alternativ har man när man ska sanera radon?

De alternativen som finns är FTX, mekanisk frånluft och radonsug. Det finns även några andra varianter men dessa tre är de vanligaste.

Erbjuder ni fastpris på radonsanering?

Ja, vi erbjuder alltid fastpris för att sanera radon i hus och villa.

Kan ni garantera radonvärden under 200 Bq?

Ja, vi kan garantera alla våra kunder att de får radonvärden under 200 Bq.

Offertförfrågan

Vi älskar utmaningar och att hjälpa andra till ett friskare inomhusklimat. Hör gärna av dig så kikar vi på hur vi kan hjälpa dig på bästa tänkbara sätt.

Kostnadsfri Offert – Återkoppling inom 48 timmar!

Fler frågor

Börja med att kontakta oss så kikar vi på förutsättningarna, ledtider just nu är alltifrån några dagar till några månader beroende på omfattning av undersökning, projektering och arbete.

Vi nås via telefon och mejl. Ring 010-300 16 00 eller skicka e-post till [email protected]. Vi återkopplar alltid inom två arbetsdagar.

Vårt serviceområde inkluderar Stockholms län, Dalarnas län, Södermanlands län, Örebros län, Västmanlands län, Jönköpings län, Kalmars län med omnejd. Vi hjälper gärna kunder från mindre städer och vi har valt att arbeta i hela Mellansverige, främst när det gäller att byta FTX-system för villor och bostadsrättsföreningar.

Läs mer om var vi arbetar.

Vi utför alla möjliga typer av ventilationsarbeten, både för företag, bostadsrättsföreningar och privatpersoner. Vår styrka ligger i att vi anpassar lösningen utifrån kundens behov. Vi gillar mindre jobb som till exempel service och ventilationsrengöring, samtidigt hjälper vi de kunder som vill investera stort i sitt inomhusklimat.

Aerius Ventilation - din specialist inom ventilation och inomhusklimat