Aerius Ventilation AB

Dags att se över fläktarna Rexovent RDAA eller Rexonet RDKB?

Tillhör du en av dem som har ett gammalt ventilationsaggregat i din bostad eller villa som exempelvis Rexonet RDKB, Rexonet RDKA eller Rexovent RDAA? Då kan det vara dags att se över din ventilation, jämfört med dagens FTX aggregat är ovannämnda energitjuvar.

I den här artikeln går vi igenom några av de vanligaste aggregaten som tillverkades på 70- och 80-talet – Rexovent och Rexonet. Dessa system finns fortfarande kvar i äldre hus, lägenheter och fastigheter. En av de största tillverkarna på den tiden var Svenska Fläktfabriken och deras aggregat är några av de mest sålda i hela Sverige.

Fläkt Rexovent RDAA – dåtidens populäraste ventilationsaggregat

Om du har ett aggregat från Rexovent Fläkt är du inte ensam. Aggregatet är isolerat för att kunna användas i kalla utrymmen, som till exempel på kallvind. Det finns två olika modeller – Rexovent RDAA och Rexovent RDAC. Fläkten RDAA är den modell som lanserades först, i slutet av 70-talet, och har en plattvärmeväxlare. Den senare modellen, RDAC, är försedd med större fläktar och stosar, vilket innebär att det blir ett större luftflöde. I övrigt är det inte så mycket som skiljer de två modellerna åt.

Vi brukar rekommendera att ersätta ditt gamla fläktsystem mot en modell från till exempel Fläkt Woods eller Swegon Casa. Kika gärna runt bland alla våra FTX-aggregat. Vi finns självklart tillgängliga för rådgivning och bollar gärna idéer kring vilket ventilationssystem som passar bäst för dig. När det gäller byte av ventilationsaggregat, och framförallt FTX-system, så är vi en av de mest erfarna i branschen.

RDAA aggregat

En Rexovent RDAA som är påväg till tippen, där den numera hör hemma.

Olika modeller av Rexonet fläkt

En annat vanligt ventilationssystem är Rexonet. Även här finns det flera olika modeller som exempelvis Rexonet RDKB och Rexonet RDKA.

Rexonet RDKB och RDKA är båda värmeåtervinningsaggregat som oftast används i lägenheter och småhus, där det finns en spiskåpa.

Om du har en Rexonet-fläkt hemma är chansen stor att den har några år på nacken. Även om du tycker att den fungerar bra är det en god idé att börja kolla på vilka alternativ som finns. För när du byter ut din Rexonet-ventilation kommer du att belönas med ett bättre luftflöde som i sin tur ger ett optimalt inomhusklimat. Dessutom kommer du att få ett mer energisnålt system. Det är med andra ord en win-win både för plånboken och miljön.

Byt ut din gamla Rexovent-fläkt och spara pengar

Har du ett äldre ventilationsaggregat kan det var bra att fundera på att byta ut det mot en nyare modell. Dagens fläkt- och ventilationssystem är betydligt mer energisnåla och du kommer garanterad att minska på dina löpande energikostnader. På Aerius ventilationsföretag har vi gedigen kunskap och erfarenhet av att byta ut gamla aggregat till moderna FTX-system. Vi arbetar med ledande tillverkare och håller därför hög kvalitet, både vad gäller materialval och installation.

Med ett nytt FTX-aggregat får du en bättre luft inomhus och dubblar värmeåtervinning, året runt. Aggregatet passar lika bra i villa och hus som i fastigheter och kontor. Ofta är det ganska okomplicerat att ersätta det gamla fläktsystemet med ett nytt.

På Aerius ventilationsföretag har vi vi spetskompetens kring allt som rör ventilation. Våra montörer och servicetekniker har under åren sett det mesta, och har stenkoll på äldre fläkt- och ventilationssystem.

Svenska Fläktfabrikens historia

Svenska Fläktfabriken, även känt som Fläkt, var en stor industrikoncern som grundades år 1918. Under 1980-talet hade de över 1200 anställda vilket innebar att de var den största industrin i Växjö. Svenska Fläktfabriken tillverkade bland annat ventilationsaggregat, fläktsystem och andra produkter för ventilation och inomhusklimat.

I slutet av 80-talet såldes Svenska Fläktfabriken till ABB som 10 år senare valde att sälja av delar av bolaget till olika intressenter. Än idag finns Svenska Fläktfabrikens ventilationsaggregat i många hus och fastigheter runt om i Sverige. Några av de mest populära aggregaten inkluderar Rexonet RDKB, Rexonet RDKA och Rexovent RDAA, som vi beskrivit i den här artikeln.

Behöver du hjälp med din ventilation? Hör gärna av dig till oss! Våra ventilationsmontörer arbetar i hela Mellansverige – från Dalarna och Gävleborg till Kalmars län med att byta ut gamla FTX-aggregat från alla dåtidens tillverkare.

Vanliga frågor om rexovent och rexonet

Vilka FTX aggregat kan byta ut ett gammalt Rexovent / Rexonet med?2022-07-03T22:42:02+01:00

Idag finns det flera kostnadseffektiva och energisnåla ersättare till Rexonet fläkt och Rexovent. Vi på Aerius Ventilationsfirma har expertkunskap inom äldre ventilationsaggregat och hjälper dig att byta till ett mer modernt. Några exempel på aggregat som är en lämplig ersättare är: Swegon R5H och Östberg Heru 160 S EC. Med dessa aggregat får du en betydligt bättre värmeåtervinning i din bostad och kan därmed spara på energikostnaderna.

Jag har en Rexovent RDAA-fläkt som behöver service, kan ni hjälpa mig?2022-07-03T22:33:30+01:00

Absolut, vi utför ventilationsservice på i stort sett alla ventilationssystem. Så oavsett om du har Rexovent RDAA, Rexonet RDKB eller något annat värmeåtervinningsaggregat med RDAA så kan vi hjälpa dig. Vi byter filter, reservdelar, servar och reparerar om det behövs. Du är välkommen att kontakta oss så bokar vi ett kostnadsfritt platsbesök eller ger ett fast pris på telefon.

Vilket FTX aggregat rekommenderar ni?2022-07-03T21:35:09+01:00

Beroende på hur stor ditt hus är finns det flera modeller som vi tycker är bra. Några märken som vi gillar är Systemair, Swegon Casa och Östberg Heru. De tillverkar alla kvalitetsprodukter som ger ett mycket bra inomhusklimat. 

Systemair tillverkar innovativa aggregat som har en snygg design. De modeller som vi vanligtvis installerar är VSR 300 som passar till hus upp till 300 kvm och VSR 500 som är ett bra för för större hus på upp till 300 kvm. Swegon Casa har en mängd olika aggregat för placering i till exempel i kök, vind eller källare.

Hur snabbt går det att byta ett gammalt fläktsystem till ett nytt?2022-07-03T22:34:40+01:00

Att göra själva bytet går oftast ganska snabbt och smidigt, det brukar inte ta längre än en till två dagar. Vi tar ned den gamla fläkten och kollar samtidigt så att alla ventilationskanaler är i gott skick. Sedan monterar vi det nya systemet och ställer in luftflödet så att du får en optimal ventilation i bostaden. 

Vi är måna om att du som kund ska vara nöjd med vårt arbete och skulle det uppstå några problem är vi snabba med att åtgärda dessa. Hos oss får du korta ledtider, professionell service och ett vänligt bemötande. Kontakta oss idag för att få reda på när vi kan hjälpa dig att byta ut ditt Rexonet RDKB, Rexonet RDKA eller Rexovent RDAA!