8 Anledningar till att installera ett FTX-System i ett gammalt hus

FTX system

Har du ett gammalt hus? Då finns det många bra skäl till att överväga att installera ett FTX-system, särskilt om du vill förbättra dess energieffektivitet och inomhusklimat. Här har vi valt de åtta viktigaste anledningarna till att ett FTX-system kan vara rätt val för ditt hem:

  1. Effektiv värmeåtervinning: Ett av de mest övertygande skälen att överväga ett FTX-system är dess höga grad av värmeåtervinning. FTX-system återvinner upp till 75-86% av värmen i den utgående luften och använder den för att värma upp den inkommande luften. Detta resulterar i en betydande energibesparing, vilket både minskar dina energikostnader och din miljöpåverkan.
  2. Kliniskt ren luft dygnet runt: För dem med allergier eller känslig för luftkvaliteten är ett FTX-system en game-changer. Systemet är utrustat med F7-filter som effektivt filtrerar ut partiklar, inklusive pollen och andra allergener, vilket ger ett betydligt renare och hälsosammare inomhusklimat. F7 filter renar 99,98% av luften i ett hus.
  3. Jämn värme och temperatur: Med ett FTX-system kan du njuta av en mer enhetlig och bekväm inomhustemperatur. Systemet fördelar värme jämnt över hela huset, vilket eliminerar kalla fläckar och bidrar till en allmänt mer bekväm inomhusmiljö.
  4. Värdeökning på fastigheten: Att uppgradera till ett FTX-system kan även öka ditt hemvärde. Potentiella köpare uppskattar energieffektiva funktioner och en förbättrad inomhusluftkvalitet, vilket kan göra ditt hem mer attraktivt på marknaden.
  5. Det mest energieffektiva ventilationssystemet: FTX-system är mer energieffektiva än traditionella ventilationssystem, vilket minskar husets energiförbrukning och bidrar till att minska elförbrukningen jämfört med andra ventilationssystem.
  6. Lång livslängd: FTX-system är byggda för att hålla. Med rätt underhåll kan ditt FTX-system hålla i 20-40 år, vilket gör det till en långsiktig investering i husets komfort och värde.
  7. Investeringen betalar snabbt tillbaka: Studier idag finns på snabba återbetalningstider när man installerar FTX-System istället för t ex mekanisk frånluft. Återbetalningstid ligger på mindre än 4 år räknat på 4 kr/kWh. Detta gäller i synnerhet äldre hus med självdrag, där man står i val och kval mellan FTX-System eller mekanisk frånluft.
  8. Mycket mer styrmöjligheter: Dagens moderna FTX-Aggregat har touchdisplay panel där man kan styra luftflödena precis som man själv önskar. Man kan öka/sänka temperatur, öka/sänka luftflöden i hela huset, ställa in veckoprogram, forcera vissa specifika tider eller också ställa på bortaläge när man är borta för att nämna några. Möjligheterna är oändliga, med ett FTX-system kan du få det precis som du själv önskar. Många har även utvecklat appar med möjlighet att styra FTX-aggregatet från telefonen.

Att investera i ett FTX-system kan alltså ge betydande fördelar för både dig och ditt hem. Men det är viktigt att välja rätt system för dina specifika behov och förutsättningar. På Aerius Ventilation kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp genom hela processen, från att välja rätt system till installation och efterföljande underhåll.

Kontakta oss idag för en kostnadsfri konsultation. Vårt team av erfarna experter är redo att svara på alla dina frågor och hjälpa dig att hitta den bästa lösningen för ditt hem. Att välja att installera ett FTX-system i ditt gamla hus är ett beslut som kommer att ge dig många fördelar på lång sikt. Oavsett om du är mest intresserad av att förbättra ditt hem energieffektivitet, öka ditt inomhusklimats kvalitet eller skapa en mer jämn och bekväm temperatur i ditt hem, finns det många anledningar till att ett FTX-system kan vara rätt val för dig. Kom ihåg att det alltid är bäst att rådfråga en expert när du överväger att installera ett FTX-system. Varje hem är unikt och det är viktigt att välja ett system som bäst uppfyller dina specifika behov och förhållanden.

Att investera i ditt hem inomhusklimat är en investering i ditt välbefinnande. Med ett FTX-system kan du njuta av renare luft, jämnare temperatur och en betydligt bättre energieffektivitet.

Vanliga frågor om FTX-System i äldre hus

Vilka nackdelar kommer med att montera FTX-system i äldre bostäder/villor?2023-05-26T14:24:39+01:00

Den enda nackdelen som finns gäller för tvåplanshus. Att installera ett FTX-system i ett tvåplanshus innebär att rör måste dras ner till entréplanet från systemet som oftast placeras i vinden. Detta kräver etablering av ”schakt”, små kanaler i väggarna på övervåningen, vilka vanligtvis är mellan 15-20 cm stora. Dessa schakt placeras ofta i diskreta områden som garderober eller hörn för att minimera åverkan i huset. I vår långa erfarenhet av att utföra flera tusen installationer i äldre hus, har vi sett att dessa schakt generellt är små och obetydliga för de allra flesta. Detta gör att fördelarna med förbättrad luftkvalitet och energieffektivitet från FTX-systemet klart överväger denna lilla estetiska kompromiss.

Hjälper ett FTX-system personer med allergier?2023-05-26T13:54:46+01:00

Absolut. FTX-system är utrustade med F7-filter som effektivt renar 99,97% av luften samt filtrerar ut partiklar, inklusive pollen och andra allergener, vilket ger ett renare och hälsosammare inomhusklimat.

Hur mycket värme återvinner ett FTX-system?2023-05-26T13:53:27+01:00

FTX-system återvinner mellan 75-86% av värmen i den utgående luften tillbaka till den inkommande luften.

Vad är fördelarna med att installera ett FTX-system i ett gammalt hus?2023-05-26T13:52:08+01:00

Svar: Ett FTX-system kan dramatiskt förbättra energieffektiviteten och inomhusklimatet i ditt hem. Det erbjuder effektiv värmeåtervinning, renare luft, jämn temperatur, en möjlig värdeökning på fastigheten, lång livslängd och många styrningsmöjligheter.