Obligatorisk ventilationskontroll (OVK)

OVK-besiktning – certifierade kontrollanter

Aerius Ventilation innehar riksbehörighet för OVK och kan utföra besiktningar på alla typer av fastigheter, i hela Sverige. Med besiktningen säkerställer vi att ventilationen fungerar som den ska och att byggnaden har ett optimalt inomhusklimat.

Få en offert
OVK

Vad är OVK?

OVK står för Obligatorisk Ventilationskontroll och är en besiktning som utförs regelbundet i syfte att undersöka hur ventilationssystemet fungerar. Enligt svensk lag ska de flesta byggnader regelbundet besiktigas från det att ventilationssystemet tas i bruk. Vanligtvis sker en OVK-besiktning vart tredje år eller vart sjätte år, beroende på fastigheten och vilket system som används.

Besiktningen säkerställer att luften i fastigheten är bra och att ventilationsanläggningen fungerar som det är avsett. Lagen om OVK-besiktning har varit i bruk sedan 1991.

Det är den som äger fastigheten som ansvarar för att besiktningen utförs på rätt tid och av en certifierad kontrollant. Aerius Ventilation har riksbehörighet för OVK och är uppdaterade kring de senaste ventilationsbestämmelserna. Med oss kan du vara trygg i att besiktningen genomförs korrekt och att du får rätt underlag.

Hur går en OVK-besiktning till?

Vid en OVK-besiktning kontrollerar vi att ventilationssystemet fungerar som det ska, att den inte innehåller några föroreningar som kan spridas i byggnaden samt att instruktioner och skötselanvisningar finns nära till hands. Beroende på vilket ventilationssystem du har gör vi olika kontroller och mätningar.

Några punkter som vi alltid kontrollerar:

  • Att ventilationssystemet fungerar enligt de föreskrifter som gällde när systemet togs i bruk
  • Vilka åtgärder som kan vidtas för att optimera energiförbrukningen

När OVK-besiktningen är utförd får du ett besiktningsprotokoll som påvisar eventuella fel och brister, samt ett intyg som visar att besiktningen är utförd, resultatet från besiktningen och datum för nästa kontroll. Vi skickar även en kopia av protokollet till byggnadsnämnden.

Det är den som äger byggnaden som ansvarar för att eventuella fel åtgärdas så snart som möjligt. Om du önskar kan Aerius Ventilation hjälpa dig i att vidta nödvändiga åtgärder. Vi har lång erfarenhet av att reparera och underhålla alla typer av ventilationssystem.

Vill du boka tid för en OVK-besiktning? Be om en offert så hör av av oss inom kort!

Vad tycker våra kunder?

Sedan starten år 2015 har vi alltid haft kunden i fokus, värdesatt god kvalitet och månat om hög leveranssäkerhet. Vi är därför stolta över att ha ett av branschens högsta betyg vad det gäller kundnöjdhet. Läs mer om vad våra kunder tycker om oss.

Offertförfrågan

Vi älskar utmaningar och att hjälpa andra till ett friskare liv. Hör gärna av dig så kikar vi på hur vi kan hjälpa dig på bästa tänkbara sätt.

Önskar du en offert? Fyll i nedan formulär så återkommer vi till dig inom kort.
Choose File
Tack för ditt meddelande. Vi behandlar ditt ärende och återkommer till dig inom kort.
Det uppstod ett fel när vi försökte skicka ditt meddelande. Försök igen senare eller kontakta oss via e-post info@aerius.se.

Vanliga frågor

Vi är ett stort team och oftast kan vi komma ut till dig redan inom 2-3 veckor för utförande, beroende på omfattning av arbete.
Det går bra att ringa 08-400 255 53 eller skicka e-post till info@aerius.se. Vi återkopplar inom 24 timmar via e-post.-
Vårt serviceområde inkluderar Stockholms län, Dalarnas län, Södermanlands län, Örebros län, Västmanlands län, Jönköpings län, Kalmars län med omnejd.

Läs mer om var vi arbetar.

Vi utför alla möjliga typer av ventilationsarbeten, både för företag, bostadsrättsföreningar och privatpersoner. För oss är inga projekt för stora eller för små.

Aerius