Frågor & svar

Här har vi samlat svar på de vanligaste frågorna våra kunder har gällande ventilation och värme. Om du inte hittar svar på din frågor är du alltid välkommen att kontakta oss, vi hjälper dig gärna.

A

Astma och allergi – hur optimerar jag min ventilation för detta?

Om du eller någon i din familj har astma och allergi bör ventilationen få en ordentlig översyn. Fokus bör vara på att hitta ett ventilationssystem som inte bara ökar luftcirkulationen i huset, men som också filtrerar partiklar så att du får in ren luft i hemmet.

Att ha rätt filter är med andra ord en faktor som avgör hur bra luft du får i ditt hem. Alla hus har olika förutsättningar och det är därför omöjligt att sia om vilket ventilationssystem du ska ha innan vi besökt huset. Vi vet att ventilationen blir som bäst när vi skräddarsyr lösningar istället för att ge standardlösningar.

Aerius – vad betyder det?

Aerius betyder stigande luft översatt från latin. Finurligt tycker vi, fint namn dessutom!

B

Byta ftx aggregat– vad ska jag tänka på?

När du ska välja FTX-aggregat är det flera olika faktorer som spelar in, bland annat antal kvadratmeter, antal personer i fastigheten, takhöjd och mer. Gäller det nyinstallationer gör vi alltid ett platsbesök för att räkna fram vilket aggregat du ska ha och hur mycket kanaldragningar det rör sig om. Som oberoende företag rekommenderar vi tillverkare som kan erbjuda rätt dimensioner på aggregat, styrka och garantier. För oss är det viktigare att ditt hus får ett aggregatet av hög kvalitet än att vi låser in oss till en specifik tillverkare för att i gengäld ha högre inköpsrabatter.

Byte av fläktmotor – Byter ni alla typer av fläktmotorer?

Vi har bytt fläktmotorer i de flesta dimensioner vid det här laget, alltifrån mindre fläktmotorer för takfläktar och FTX-aggregat till takfläktar för större fastigheter och bostadsrättsföreningar. Val av takfläkt är viktigare än man tror. Det finns EC-motorer, AC-motorer, varvtalsstyrda takfläktar, ljudisolerade takfläktar, rökgasfläktar och mer. Vi hjälper dig att välja rätt!

Husägare med självdragshus upplever ofta att luften står still. Ett effektiv sätt att lösa detta är att skapa undertryck med en takfläkt och tilluft via ventiler. Detta innebär att man konverterar huset till mekanisk frånluft, något som vi på Aerius gjort hundratals gånger. Om det redan finns befintliga rör från våtutrymmena som utmynnar på taket finns det goda förutsättningar för att kostnadseffektivt konvertera huset till mekanisk frånluft.

Byta köksfläkt i sekelskiftslägenhet – hur väljer jag rätt köksfläkt?

Många hör av sig till oss för att de fått nedslag på sin OVK-besiktning. Ett vanligt fel lägenhetsinnehavare gör vid renoveringar är att man installerar fel typ av köksfläkt. I de allra flesta fall ska är en kolfilterfläkt det rätta lösningen, men om du har en fastighet med centralventilation ska det oftast vara en alliancefläkt. Det är viktigt att du väljer rätt köksfläkt, annars blir inte lägenheten godkänd för en obligatorisk ventilationskontroll (OVK). Då måste du själv stå för kostnaderna som uppstår i samband med återställningen. Om du behöver hjälp att välja eller återställa ska du kontakta oss på Aerius. Vi har mångårig erfarenhet av att byta köksfläktar.

Bahco minimaster FTX

Bahco-aggregaten är förmodligen Sveriges vanligaste FTX-aggregat. Aggregaten började installeras i lägenheter och hus tidigt 80-tal, och i början av 90-talet upphörde tillverkningen. Bahco Minimaster är i de allra flesta fall placerade i köket tillsammans med tillhörande kökskåpa som monteras undertill aggregatet. Genom åren har vi gjort ventilationsservice och bytt aggregat på många Bahco Minimasters. Om du inte har ekonomin för att byta ut hela aggregatet går det oftast även bra att byta ut endast fläktmotorn. Hör av dig till oss så hittar vi en lösning som passar dig.

Fördelar med att byta ut FTX mot ett nytt:

 • Mycket lägre ljudnivå
 • EC-motorer med 70% mindre strömförbrukning
 • F7-filter som renar 99,98% av alla partiklar
 • Roterande värmeväxlare som dubblar värmeåtervinningen
 • Enkel underhållning

C

Centralventilation ¬– vad innebär det?

Centralventilation är vanligt förekommande i bostadsrättsföreningar där man har en takfläkt eller ett FTX-aggregat som betjänar flera lägenheter samtidigt. Om du bor i en fastighet med centralventilation och planerar att optimera din ventilation är det viktigt att ta hjälp av certifierade fackmän, som vi på Aerius.

D

Dålig luft – vad kan man göra åt det?

Dålig luft kan bero på flera olika saker, men det har nästan alltid något med ventilationen att göra. Det finns dyra och billiga lösningar för att få ett bättre inomhusklimat, allt beror på hur huset är byggt. Det är oftast mer påtagligt under sommarmånaderna då det känns som att värmen stannar och luften står still. Om du besväras av dålig och instängd luft är det bra att låta en fackman från exempelvis Aerius se över ventilationen och tillsammans med dig diskutera olika lösningar.

I fastigheter som har dålig luft väljer vi oftast att installera en Mini FTX-lösning. Fördelen är att man inte behöver dra en massa rör eller ta på sig allt för stora kostnader. Mini FTX kostar upp mot en femtedel av priset av ett fullskaligt FTX-system. Vi på Aerius kan ta fram lösningar för olika budgetar då vi anser att alla ska ha bra ventilation.

F

Försäkring för ventilation – finns det?

Undrar du om din försäkring täcker arbeten med ventilation? Ett bra tips är att ringa din hemförsäkring och kolla vad som gäller. Om du behöver hjälp att fylla i försäkringsblanketter så kan du vända dig till oss, vi har hjälpt många kunder med detta under åren.

Felsökning av ventilationssystem – hur går det till?

När vi felsöker ett ventilationssystem kollar vi generellt på följande saker:

 • Ström – vi mäter med elpenna för att se om det finns ström till ventilationsaggregatet
 • Kontroll av obalans, lager och ljud – vi tar ut fläktmotorer och snurrar på dem för att se om det finns obalans, lagerfel och oljud
 • Luftflödesmätning – vi mäter luftflödet för säkerställa att ventilationssystemet har rätt luftflöden

Filter, hur ofta ska man byta?

Filter i FTX-aggregat bör bytas minst en gång per, och om ni är många som bor i huset bör det bytas oftare än så. Igensatta filter kan leda till kraftigt försämrade luftflöden i huset, vilket i sin tur leder till sämre ventilation. Vi har erfarenhet av att byta alla sorters filter, ta kontakt med oss på Aerius så hjälper vi dig med val av filter och installation.

Igensatta filter kan leda till följande problem:

 • Högre tryckfall och därmed högre energiförbrukning
 • Dålig avskiljning som leder till att smutsiga partiklar tar sig lättare in i bostaden
 • Sämre luftflöden

Fläktmotor i takfläkt/ftx aggregat låter, vad är det för fel?

Om du har missljud från fläktmotor i en takenhet eller i ett FTX-aggregat beror det sannolikt på att lagrerna i motorn har gett med sig. I äldre fläktmotorer från 70- och 80-talet är detta ett vanligt problem. Antingen byter vi ut lagrer eller så byter vi hela fläktmotorn. Ljuden kan också bero på smuts, obalans och andra faktorer. Kontakta oss så felsöker vi fläktmotorn och återkommer med en skräddarsydd åtgärdsplan och offert. Vi har lång erfarenhet av att byta lager och fläktmotorer i alla storlekar, både i takfläktar och FTX-aggregat.

Fuktproblem, vad kan det bero på?

Fukt i badrum, vind och källare beror på att fukten stannar kvar i utrymmet och inte leds ut. Därför är det viktig att hitta en långsiktig lösning som fungerar för ditt hus eller fastighet, så att du undviker fukt- och mögelskador. Om du har problem med fukt gör vi alltid ett platsbesök för att avgöra lämplig lösning som sedan presenteras i en tydlig åtgärdsplan.

FTX systemet är gammalt – vad bör man göra?

Idag är det många som har ett gammalt FTX-system och riskerar en undermålig ventilation. Att byta FTX-aggregat är kostsamt och dyrt, men i längden är det oftast den bästa lösningen. Med ett nytt FTX-aggregat får du ett bättre inomhusklimat, lägre energiförbrukning och bättre filter som ger renare luft. Det går även att reparera ett gammalt aggregat, något som vi gärna hjälper till med. För oss är inga jobb för stora eller små.

H

Hur vet jag om jag har bra eller dålig luft i huset?

Ett dåligt inomhusklimat beskrivs ofta som ett ”sjukt hus”. Trots att det är relativt lätt att känna av om det är stillastående luft i huset märker vi allt oftare att detta förbises och att husägare vänjer sig. Men dålig luft är inte hälsosamt och kan leda till långsiktiga problem. Om du är osäker på luftkvaliteten i ditt hus är det bäst att kontakta oss för att få en bra och kostnadseffektiv lösning.

I

Installera ftx ventilation

Att installera FTX-ventilation är ett stort projekt som kräver mycket kunskap, inte bara om ventilation utan också om olika värmesystem, hustyper med mera. Dimension av rör, storlek på FTX-aggregat samt var kanalerna ska dras kräver noggranna kalkyler för att klara ventilationskraven. Om du behöver hjälp med att installera FTX-ventilation ska du kontakta oss på Aerius.

IVT 490 – gör ni ventilationsservice på dessa?

Ja, vi utför ventilationsservice på alla typer av frånluftsvärmepumpar, i synnerhet IVT 490 då just den modellen är en av de vanligast förekommande i radhus/villor. Vi byter filter, kondensator och rengör även fläktmotorn. Om motorn börjar ge med sig byter vi självklart även ut motorn på din IVT 490.

Isolering

Vid nysintallation av ett ventilationssystem, ombyggnation av befintligt system eller aggregatbyte är det viktigt att tänkta på isoleringen. Att välja rätt typ av isolering är kritiskt för att få ett bra resultat. Vi har haft flera fall där kunder har haft dåligt isolerade rör i flera år utan att veta om det. I norra Sverige behövs till exempel tjockare isolering på grund av det kallare klimatet. Tjockleken på isoleringen blir tunnare ju längre ned i landet man kommer.

Därför är isoleringen viktig, framförallt på vinden:

 • Hindrar kondens från att bildas i och utanpå spirorör
 • Dålig isolering kan orsaka omfattande fuktskador
 • Dålig isolering kan förstöra ett ventilationsaggregat och slå ut kretskort
 • Försämrar markant värmeåtervinningen i ett FTX-system

Glöm inte att du alltid ska ta hjälp av ett proffs när rör ska isoleras.

K

Köksfläkt – kan jag installera vilken som helst till mitt system?

Nej, det kan du inte. Det finns flera olika typer av köksfläktar:

 • Alliancefläkt
 • Spisfläkt
 • Kolfilterfläkt

Vilken typ av köksfläkt du bör installera handlar helt om vilket ventilationssystem du har och vilken typ av fastighet du bor i. Gäller det exempelvis en sekelskifteslägenhet utan centralfläkt ska du ha kolfilterfläkt, annars går den inte igenom en OVK-besiktning och du tvingas installera en ny fläkt på egen bekostnad. Om det är ett fristående hus, villa eller radhus beror valet av köksfläkt på vilket ventilationssystem du har. I de flesta fall är takfläktar kopplade till köksfläktar och då är en så kallad alliancefläkt rätt val. FTX-aggregat kan vara kopplade till köksfläktar (alliance) men också frånkopplat imkanalen, och då passar antingen en kolfilterfläkt eller en spisfläkt. Om du ska installera en köksfläkt är det bäst att kontakta oss för att hitta rätt lösning.

L

Luften i huset är dålig och känns instängd – vad kan man göra åt det?

Stillastående luft är ett vanligt problem, framförallt i hus med självdrag där det inte finns något mekaniskt ventilationssystem. Problemet med stillastående luft blir mer påtagligt under vår, sommar och tidig höst. Beroende på hur huset är byggt finns det många alternativ för att lösa problemet. Du kan exempelvis sätta in mini FTX, FTX-system, takfläkt, paxfläktar eller kanalfläktar för att förbättra inomhusluften. Vilken lösning som passar dig bäst beror på flera olika faktorer. Därför är det oftast bäst med ett hembesök där vi kikar på bland annat husets täthet, kvadratmeter yta, ifall vinden är användbar för rördragningar, värmesystem och andra faktorer.

M

Mögel i vind, källare och badrum ¬– hur åtgärdar jag detta?

Om du har problem med mögel är frånluft lösningen! Här handlar det om att aktivt dra ut fukten ur våtutrymmena med mekanisk frånluft. Det finns väggfläktar som kan monteras på utsidan av rummet eller den yta som har fukt/mögel. Det finns också så kallade Paxfläktar som monteras i varje enskilt våtutrymme. Det finns flera olika lösningar för mögel och fukt. Vi  rekommenderar ett platsbesök där en av våra erfarna projektledare tar fram en anpassad åtgärdsplan.

N

Nibe 310 P och Nibe 360 P – gör ni ventilationsservice på dessa?

Ja, det gör vi! Nibe 310 P och 360 P är några av Sveriges vanligaste frånluftsvärmepumpar, och vi har hjälp många kunder med en anpassad ventilationsservice för dessa modeller. Vi börjar med luftflödesmätning, rensar frånluftsrör, byter filter, byter kondensator, rengör fläktmotor och justerar luftflödet. Kontakta oss för att boka din ventilationsservice idag.

O

Odör – hur får jag bort odör från mig lägenhet, hus eller fastighet?

Om du har problem med odör och dålig lukt inomhus beror det oftast på att ventilationen inte fungerar som den ska. Ibland är det enkelt att åtgärda med en portabel luftrenare. Dock räcker det inte alla gånger och det kan istället behövas en mekanisk frånluftsventilation. Vi kan ge dig råd och tips på telefon och även göra ett platsbesök för att därefter rekommendera en effektiv lösning.

P

Protokoll – vad innebär det och när får jag det?

Vi lämnar skriftliga protokoll till alla våra kunder oavsett vilket typ av arbete som utförts. Protokollet ska gärna sparas för framtida referens.

Vårt protokoll visar följande saker:

 • Uppgifter om ventilationssystemet
 • Kunduppgifter
 • Luftflöde innan påbörjat arbete
 • Luftflöde efter slutfört arbete
 • Vilka åtgärder vi har utfört
 • Vilka anmärkningar du har fått på ventilationssystemet

Ett protokoll är bra för:

 • Försäkringsärenden
 • Hus eller lägenhetsförsäljning

Paxfläkt – kan man installera paxfläkt oavsett vilket ventilationssystem jag har?

Svar nej. Paxfläktar är konstruerade för att sitta mot en innervägg och därifrån direkt leda fukten till utsidan av huset. Fläkten fungerar som bäst när den har en rak kastlängd på 1-3 meter. En vanlig missuppfattning är att paxfläktar fungerar på befintliga rör. I vissa fall gör de det, men det är alltid bättre att installera en takfläkt för att leda fukten hela vägen upp till avluftning på taket. Denna åtgärd är bara möjlig om du har befintliga rör som går hela vägen upp till taket. Om du har ett hus med självdrag utan ett ventilationssystem går det också att montera en paxfläkt på befintligt rör. Den fungerar dock bäst med en kastlängd på 1-3 meter plan sträcka utan böjar.

R

Rexovent – reparera eller byta ut rexovent ftx system?

Rexovent FTX-aggregat är ett för länge sedan föråldrat aggregat. Låg verkningsgrad på värmeåtervinningen, dåliga grovfilter, strömslukande motorer, kretskort som sjunger på sista versen och dåliga luftflöden är några problem vi ofta stöter på. Det är även svårt att få tag på reservdelar då dessa aggregat inte tillverkas längre vilket gör att det blir dyrt med reparationer. I bästa fall kan vi byta fläktmotorer, en lösning som håller kostnaderna delvis nere. Det finns dock risker med att byta ut motorn i ett FTX-aggregat som är äldre än 20 år. Dessutom går du miste om många av fördelarna som ett nytt aggregat har.

Fördelar med ett nytt FTX-aggregat:

 • Mycket lägre ljudnivå
 • EC-motorer med 70% mindre strömförbrukning
 • F7-filter som renar 99,98% av alla partiklar
 • Roterande värmeväxlare som dubblar värmeåtervinningen
 • Enklare underhållning

Vi gillar att reparera saker, men om du har ett gammalt FTX-aggregat rekommenderar vi istället att du byter till ett modernare för att kunna dra nytta av ovan fördelar.

S

Service av ventilationssystem

För många är det självklart att ventilationsservice ska utföras regelbundet. Orsakerna är många – både hus, ventilationssystem och människa kan bli lidande av ett smutsigt ventilationssystem. Ventilationsservice är därför ett måste, även om det inte är lagstadgat. Precis som att du städar och dammsuger din bostad regelbundet måste även ventilationen hållas ren. Ventilationsservice rekommenderas av branschföreningar och myndigheter såsom Boverket samt Folkhälsomyndigheten. Kontakta oss idag för att boka service av ditt ventilationssystem.

Svartmögel – hur åtgärdar jag detta?

Om du har svartmögel i hemmet rekommenderar vi att du tar kontakt med ett saneringsföretag för att undersöka omfattningen och ta reda på vilka åtgärder som krävs. Saneringsföretaget kommer mest troligt peka på att ventilationen behöver åtgärdas och förbättras. I många fall kan därför både sanering och ventilationsåtgärder bli aktuella. Vi har mångårig erfarenhet av att hjälpa husägare med att förbättra ventilation så att svartmögel inte återuppstår.

Orsaker till att svartmögel bildas:

 • Undermålig frånluft
 • För mycket fukt
 • Dålig luftcirkulation
 • Undermåligt ventilationssystem

T

Takfläktar – vad är det?

Takfläktar är vanligt förekommande i hus, villor och fastigheter från 1978 och framåt. Oftast är takfläkten kopplad till en köksfläkt med så kallad alliance-styrning, vilket innebär att du styr hastigheten på takfläkten från köksfläkten. Rör från våtutrymmen och kökskanalen går upp till en gemensam takfläkt som reglerar flödet för ventilationen.

En takfläkt är ett effektivt sätt att driva ut fukt och gammal luft från våtutrymmen. Den luft som kommer in i huset kommer oftast via väggventiler eller spaltventiler. Därför brukar man säga att man har mekanisk frånluft medan tilluften är självdrag till viss del. Takfläkten skapar undertryck vilket medför att ventiler tar in mer luft för att kompensera undertrycket.

Fördelar med att installera takfläktar:

 • Passar bra i självdragshus med dålig ventilation där man upplever att luften står still
 • Det går att använda befintliga självdragskanaler och undvika nya rördragningar
 • Låg kostnad att installera i förhållande till ett FTX-system
 • Effektivt för att driva ut fukt från våtutrymmen för att undvika fukt och mögelskador

Takfläktar är ett enkelt och relativt billigt alternativ för att öka luftcirkulationen i huset. Många väljer att installera takfläktar istället för ett fullskaligt FTX-system då det oftast kostar betydligt mindre än ett FTX-system.

Vi har installerat takfläktar i alla möjliga typer av hus, villor och fastigheter. Kontakta oss så gör vi ett platsbesök och återkommer med en anpassad offert.

V

Ventilationsservice – varför gör man det?

Både personerna i huset och själva byggnaden mår bättre av regelbunden ventilationsservice. Ibland kallas ventilationsservice även för ventilationsrengöring. Försmutsade kanaler leder snabbt till lägre verkningsgrad som i sin tur leder till sämre luftflöden i våtutrymmen. Detta är ofta orsaken till fler ohälsosamma besvär såsom fukt, mögelskador, dåligt inomhusklimat, känsla av instängd luft och dåliga lukter. Regelbunden ventilationsservice, oavsett vilket system du har, är ett måste för en trivsam inomhusmiljö. Kontakta oss idag för att få en offert!

Ventilationssystem – vilka typer finns det?

Idag finns det en uppsjö av olika ventilationslösningar att välja mellan. Utvecklingen går fort fram och det kommer hela tiden innovativa lösningar. Några system som vi väljer att installera och serva är:

Våtutrymmen

Våtutrymmen såsom badrum, toalett, bastu, spa och tvättstuga måste ha frånluftsventilation. Vi har varit med om många fuktskadade våtutrymmen genom åren och det beror alltid på att det saknas frånluft i utrymmena. Att renovera våtutrymmen är dyrt och kostsamt. Därför är det extra viktigt att se till att man har dessa utrymmen säkrade med bra ventilation, så att man slipper dyra renoveringar i framtiden.

Lösningar för bättre ventilation i våtutrymmen:

 • Mekanisk frånluft med takfläkt och rör dragna till varje våtutrymme
 • Paxfläkt som monteras i våtutrymmena utanpå ett rör som leder ut fukt
 • FTX-system med aggregat som drar från samtliga våtutrymmena och återvinner värmen

Å

Åtgärdsplan

Oavsett vilket typ av arbete som ska utföras lämnar vi alltid en åtgärdsplan i arbetsbeskrivningen på samtliga offerter. Du får en tydlig beskrivning på hur vi löser problemet, vare sig det är nybyggnation av ventilationssystem eller aggregatbyte av befintligt FTX.

Ö

Överluftsdon

Ett överluftsdon monteras inomhus mellan två rum där syftet är att transportera luft mellan rummen. I ett hus med mekanisk frånluft är detta vanligare då ventilationssystemet oftast är begränsat.

Offertförfrågan

Vi älskar utmaningar och att hjälpa andra till ett friskare inomhusklimat. Hör gärna av dig så kikar vi på hur vi kan hjälpa dig på bästa tänkbara sätt.

Kostnadsfri Offert – Återkoppling inom 24 timmar!

Vanliga frågor

Börja med att kontakta oss så kikar vi på förutsättningarna, ledtider just nu är alltifrån några dagar till några månader beroende på omfattning av undersökning, projektering och arbete.

Vi nås via telefon och mejl. Ring 010-300 16 00 eller skicka e-post till info@aerius.se. Vi återkopplar alltid inom två arbetsdagar.

Vårt serviceområde inkluderar Stockholms län, Dalarnas län, Södermanlands län, Örebros län, Västmanlands län, Jönköpings län, Kalmars län med omnejd. Vi hjälper gärna kunder från mindre städer och vi har valt att arbeta i hela Mellansverige, främst när det gäller att byta FTX-system för villor och bostadsrättsföreningar.

Läs mer om var vi arbetar.

Vi utför alla möjliga typer av ventilationsarbeten, både för företag, bostadsrättsföreningar och privatpersoner. Vår styrka ligger i att vi anpassar lösningen utifrån kundens behov. Vi gillar mindre jobb som till exempel service och ventilationsrengöring, samtidigt hjälper vi de kunder som vill investera stort i sitt inomhusklimat.

Aerius Ventilation - din specialist inom ventilation