FTX Ventilation – kliniskt rent inomhusklimat med effektiv värmeåtervinning

FTX System ger rent inomhusklimat och minimala värmeförluster

FTX-Ventilation är en viktig faktor till att uppnå ett hälsosamt och friskt inomhusklimat. Eftersom systemet återvinner 80-90% av värmen i huset får man dessutom marginella värmeförluster. Priset för att installera ett FTX system kan fluktuera kraftigt när man tar in offerter för en FTX installation. I den här artikeln har vi samlat vår kunskap för att vägleda dig mot en lyckad installation till rätt pris.

FTX ventilation som visar ett aggregat med värmevåtervinning

Innehållsförteckning

Översikt över processen

Behovsanalys: Vi börjar alltid med en behovsanalys. Först tar vi reda på hur husets förutsättningar ser ut för att installera FTX ventilation, vilka personer som bor där och vilka problem man upplever att man har. För många kan det vara att luften känns dålig medans det för andra kan finnas allergi och astma besvär inom familjen som FTX är aktuellt för.

Kostnadsfritt platsbesök och ockulär besiktning av hela fastigheten: Det andra steget är en noggrann besiktning av hela fastigheten som i fråga gäller. Vi går igenom alla utrymmen från vind ner till källare för att få en helhetsbild av vilken potential för kanaldragningar som finns och var aggregat skall placeras. I många fall kan vi begära planritningar för att få en överblick över hur många tilluftskanaler och frånluftskanaler som behöver etableras. Bakom varje lyckad FTX installation finns en noggrann undersökning.

Konstruktion och teknisk planering: Efter att noggrant gått igenom allt underlag från platsbesök och planritning utformar vi en plan och en projektering för att möta varje specifikt behov. Vi tar hänsyn till ljudnivåer, energieffektivitet och anpassning för framtida renoveringar om man till exempel ska inreda en vind eller källare.

Prisuppgifter och offert: Efter analys och besiktning anpassar vi offerten utifrån de specifika behoven som behöver uppfyllas. Vi redovisar alltifrån arbetskostnad, elektriker, OVK besiktning, ljuddämpare och kanaldragningar som avviker från standardinstallationer. Tips: be om att få OVK besiktning samt dubbla isolering av rör i kallutrymmen med i offerten. Ifall kund önskar andra tillval som till exempel snickeri arbeten för återställning av eventuell åverkan och elektriker kan vi även där erbjuda fasta priser.

Godkännande och utförande: Efter att offert godkänns planerar vi tillsammans med kund uppstart. Installation tar oftast 4-6 arbetsdagar för en vanlig villa. Under arbetets gång kan man bo i huset. I de allra flesta fallen etablerar våra montörer en plats för verktyg och plats på vinden. När håltagningar startar kan man störas av oljud ifall man är hemma under dagen från jobbet.

Vad kostar det att installera ett FTX System?

Kostnaden för ett FTX-system kan variera beroende på flera faktorer såsom storlek, antal våningsplan och byggår. Priset för ett FTX-system varierar från 80 000 till 150 000 kronor efter rotavdrag.

Bra att tänka på

Du som kund behöver egentligen inte tänka så mycket då vi tar hand om det mesta med vår långa erfarenhet. Alla våra montörer talar flytande svenska. Dock finns det några detaljer som är bra att tänka på:

Placering av aggregatet

De två vanligaste placeringarna är vind eller pannrum/verkstad. Fördelen med vindsplacerat är att man inte gör någon åverkan inne i huset. Nackdelen är att det blir lite krångligare att byta filter, i synnerhet om det är en krypfind med låg höjd. Fördelen med placering av aggregat inne i huset är att aggregatet blir mer lättåtkomligt för filterbyte och framtida service arbeten.

Planering av rördragning

För att öka förutsättningarna och förenkla hela processen är det bra om du redan innan funderat på eventuella rördragningar och vart man på snyggast möjliga sätt kan dra ventilationsrör från vind ner till bottenplan om det är ett tvåplanshus. Det är dock inga problem om du inte vet, vi hjälper jättegärna till med hela den delen och i många fall har vi kommit med bättre förslag än de man själv tänkt sig.

Ljudnivåer

Ett FTX system kan bli tyst och behagligt ifall man använder ljuddämpare på rätt sätt. Det kommer dock aldrig vara helt knäpptyst. Man behöver ha realistiska förväntningar på ljudnivåer och även med hur många ljuddämpare som helst kommer systemet aldrig riktigt vara tyst. Man får räkna med en ljudnivå är runt 15-20 dB ut till rummen med extra ljuddämpare i systemet. Det kan jämföras med en luft-luft värmepump som ligger mellan 30-40 dB på maxfart. Det är alltså betydligt lägre ljudnivå och inget som kommer att störa.

Koppla bergvärme till FTX med batteri

Ifall aggregatet ska placeras nära en bergvärmepump/luftvattenpump kan det vara en bra idé att installera varm och -kallvatten batteri för optimal energieffektivisering. Det är en relativt liten kostnad då in och utgående vatten har en kort sträcka till aggregatet. Installationskostnaden blir därmed lägre. Om aggregatet istället placeras i vind brukar det sällan löna sig att köpa till ett batteri för bergvärme/luftvatten.

Överdimensionera FTX aggregat

Allt för många gånger har vi träffat kunder som fått luriga offerter där installatörer snålat på både material och aggregat. Ett vanligt misstag är att ventilationsföretag väljer ett aggregat för 180 kvadratmeter på hus som är 180 kvadratmeter. Det är fel, optimal normaldrift på ett aggregat är 70%, dvs att när den är på normalläget ska den gå upp till max 70% för att få ut de projekterade flödena till fastigheten. Detta för att få minska slitage och ljudnivåer på aggregat.

Återställning av snickare

I de allra flesta fallen kan det krävas en återställning av snickare, dvs att man bygger in de rör som dras mellan planen. Vi kan erbjuda återställning men det är oftast en offert som vi skickar efter slutfört arbete för att kunna räkna på hela återställningen och ge ett pris för snickarens jobb. I många fall brukar kunderna ta den biten själva i samband med andra renoveringar som ligger inplanerade. I en standard återställning ingår att vi bygger in rör i schakt med gipsskivor och att vi överlåter målning/spackling till kunden.

Nyinstallation av FTX system kräver OVK besiktning

OVK måste utföras när ett FTX system är installerat och klart. Detta krävs endast en gång när man driftsätter aggregat. I en OVK kontrollerar man bland annat rör, don, aggregat, isolering och luftflöden för att säkerställa att det är korrekt installerat. OVK finns som tillval i alla våra offerter då vi samarbetar med flertalet certifierade företag.

Kostnadsfri offert för FTX ventilation

Vi debiterar aldrig våra kunder för en ockulär besiktning eller projektering. Till skillnad från många andra ser vi till att först leverera och visa vad vi går för innan vi tar betalt. Detta gäller även i alla led inom företaget. Även vid godkänd offert, faktureras hela det överenskomna beloppet först när hela arbetet är klart. Vi skickar gratis offerter för alla typer av FTX ventilationsinstallationer.

Detta ingår i priset för ett FTX-System

När vi lämnar ett prisförslag på en ventilationsanläggning med värmeåtervinning så ingår följande:

Framtagande och projektering av korrekt aggregat samt material, upprättande av offert, arbetskostnad, materialkostnad, arvode för projektledning, OVK besiktning och övriga tillval som snickare, extra isolering för högre energieffektivisering och verkningsgrad med mera.

När du får en offert från oss för FTX Ventilation så ingår allt du behöver veta för att kunna ta ett beslut. Skulle det uppstå frågor längs vägen finns vi naturligtvis där och svara på alla dina frågor. Vi är stolta över att vara den största FTX aktören för Mellansverige som oberoende kan erbjuda högklassiga värmeåtervinningsanläggningar. Välkommen att begära ett pris för FTX ventilation

Vad är FTX ventilation och hur fungerar det?

FTX Ventilation, även kallat FTX System är ett flexibelt och kostnadseffektivt till- och frånluftssystem med värmeåtervinning. Ett FTX-aggregat har två fläktmotorer, en som betjänar våtutrymmen med frånluft och en som betjänar sovrum/vardagsrum med tilluft. Den varma frånluften återvinns genom en roterande värmeväxlare som återvinner mellan 75-86 procent, samtidigt som du får ett bättre inomhusklimat. Eftersom frånluften och tilluften är konstant skapar FTX-aggregatet luftcirkulation i hemmet under hela dygnet, alla dagar om året. Dagens moderna aggregat använder ett så kallat F7-filter som renar all luft, även pollen.

FTX ventilation ger ett bättre inomhusklimat

Anledningen till att många idag väljer att installera ett FTX system i sin villa är att det ger renare luft och bättre inomhusklimat. Om du har ett välisolerat hus med 3-glasfönster och tjocka väggar är det en god idé att installera ett modernt FTX ventilation. Du kommer att belönas med friskare luft, bättre ventilation och ett mer hälsosamt hem. Energipriserna det senaste året har gjort FTX till det självklara valet när man konverterar äldre hus med självdrag.

Är det värt att installera FTX system?

Vi får frågan många gånger om. Vårt svar är att om man planerar att bo i sitt hus långsiktigt är det en ”no brainer” och definitivt en god investering att satsa på ett FTX-system. Låt oss titta på fördelarna:
  • Konstant luftcirkulation i hela hemmet
  • Nästintill kliniskt ren luft via F7-filter
  • Behagligare och renare inomhusluft
  • Bästa valet för pollenallergiker och astmatiker
  • Värmeåtervinning på 75-86 procent
  • Studier från bl a Svensk Ventilation som visar på lönsamma återbetalningar för FTX-system i äldre hus

Därför ska du anlita oss för installation av FTX-System

Utöver vår mångåriga erfarenhet av FTX ventilation, följer här ytterligare några anledningar till varför du ska välja Aerius Ventilation.

Sveriges mest rekommenderade

Vi på Aerius Ventilation levererar alltid över förväntan, vilket leder till att vi har ett stort antal nöjda kunder. Våra erfarna tekniker delar dessutom gärna med sig av tips och råd för hur du optimerar ditt system för ett ännu friskare inomhusklimat. Vi engagerar oss!

Snabba återkopplingar och tydlig FTX-offert

Inom några dagar från platsbesöket får du en offert där vi tydligt specificerat kostnader för material, arbete och kringavgifter. Utöver detta får du även en noggrann arbetsbeskrivning över vad som ska utföras. Med dessa dokument undviker vi eventuella missförstånd och du ser exakt vad det är du betalar för.

Oberoende val av FTX-aggregat för ditt unika hem

Vi arbetar med flera olika tillverkare och väljer FTX-aggregat utifrån dina förutsättningar. Bland annat tittar vi på storleken på utrymmet där aggregatet ska stå, hur anslutningarna sitter idag, hur de ska sitta på det nya aggregatet, hur många personer som bor i huset, rörens dimensioner samt hur de går i huset. När vi rekommenderar FTX-aggregat i fråga tar vi även hänsyn till garantitider från olika leverantörer och din budget. Vi är vana vid att installera system från såväl Systemair och Östberg som Komfovent och Swegon. Det viktigaste för oss är att du får en FTX-installation som passar dig och ditt hem.

Idag finns det en uppsjö av olika FTX-aggregat att välja mellan. Vi hjälper dig gärna välja en produkt som passar dina behov. Ventilationsfirman Aerius är en oberoende leverantör och rekommenderar utifrån kvalitet och faktorer såsom ljudnivå, kapacitet samt hållbarhet.

Billigare konsumentpris vid större inköp

En stor aktör som Aerius Ventilation har fördelen att kunna köpa större mängder av FTX aggregat och pressa inköpspriserna. Detta leder i sin tur lägre pris mot slutkund. Det rekommenderas att alltid ta in flera offerter, då både slutpris och materialpris kan skilja sig kraftigt mellan olika installatörer.

Vanliga frågor om FTX ventilation pris och installation

Hur lång tid tar det att installera ett FTX-system?

Tidsåtgången för att installera FTX ventilation varierar beroende på faktorer som husets storlek, våningsplan, antal rum osv. Generellt så tar det ca 4-6 arbetsdagar att installera.

Hur många kWh förbrukar ett FTX System?

Ett FTX aggregat förbrukar mellan 500 till 2500 kWh per år för en villa upp till 300 m2. Förbrukningen kan dock skilja beroende på vilken typ av värmeväxlare aggregatet har.

Energibesparing FTX System – Hur mycket sparar jag?

Hur mycket energibesparing du får av ett FTX-System är svårt att säga, för att få en anpassad kalkyl rekommenderar vi att man ringer till kommunen och efterfrågar en energi- och klimatrådgivare.

Vilka fördelar får man av att installera FTX i ett gammalt hus?

Det finns många goda skäl till att installera FTX system i gammalt hus. En anledning är t ex att man kan nå boverkets rekommendationer på luftflöden med minimala värmeförluster till skillnad från mekanisk frånluft. En annan anledning är att man får mycket bättre och renare luft dygnet runt, årets alla dagar. Slutligen kan man även styra luftflödena och få mycket jämnare värmespridning på kalla vintrar.

Vad tycker våra kunder?

Sedan starten år 2015 har vi alltid haft kunden i fokus, värdesatt god kvalitet och månat om hög leveranssäkerhet, därför är vi stolta över att ha ett av branschens högsta betyg vad det gäller kundnöjdhet. Läs mer om vad våra kunder tycker om oss.

Offertförfrågan

Vi älskar utmaningar och att hjälpa andra till ett friskare inomhusklimat. Hör gärna av dig så kikar vi på hur vi kan hjälpa dig på bästa tänkbara sätt.

Kostnadsfri Offert – Återkoppling inom 24 timmar!

Fler frågor

Börja med att kontakta oss så kikar vi på förutsättningarna, ledtider just nu är alltifrån några dagar till några månader beroende på omfattning av undersökning, projektering och arbete.

Vi nås via telefon och mejl. Ring 010-300 16 00 eller skicka e-post till [email protected]. Vi återkopplar alltid inom två arbetsdagar.

Vårt serviceområde inkluderar Stockholms län, Dalarnas län, Södermanlands län, Örebros län, Västmanlands län, Jönköpings län, Kalmars län med omnejd. Vi hjälper gärna kunder från mindre städer och vi har valt att arbeta i hela Mellansverige, främst när det gäller att byta FTX-system för villor och bostadsrättsföreningar.

Läs mer om var vi arbetar.

Vi utför alla möjliga typer av ventilationsarbeten, både för företag, bostadsrättsföreningar och privatpersoner. Vår styrka ligger i att vi anpassar lösningen utifrån kundens behov. Vi gillar mindre jobb som till exempel service och ventilationsrengöring, samtidigt hjälper vi de kunder som vill investera stort i sitt inomhusklimat.

Aerius Ventilation - din specialist inom ventilation och inomhusklimat