Därför är det dags att byta ditt Vevex-aggregat

Därför är det dags att byta ditt Vevex-aggregat

SVAB Vevex eller Sebovex, kärt barn har många namn. Dessa FTX-system var vanligast mellan åren 1980-1994 då de ofta installerades i villor för att ta tillvara på värmen i huset. Trots att det finns gott om reservdelar att få tag på börjar Vevex-fläktarna trots allt slitas ut efter 30-40 års användning. 

I denna artikel beskriver vi några av de vanligaste problemen som du kan stöta på med ditt Vevex-aggregat, samt hur du går tillväga för att uppgradera ditt FTX-system.

Vevex – enkla och stabila konstruktion

SVAB Vevex är i praktiken en låda där varmluft från huset används för att värma upp kall luft utifrån. På så sätt sparas åtskilliga kronor varje år i uppvärmningskostnader. Det som gör Vevex FTX-aggregat så pålitliga är att de har mycket få rörliga delar. Det är dessutom enkelt att ta ut och rengöra metallfilter och tygfilter för att trygga en lång livslängd. Det finns även en elpatron som kan förvärma den inkommande uteluften och förhindra isbildning i värmeväxlaren under kalla vintrar. 

Vanliga problem med Sebovex

I Vevex värmeväxlare sitter en motor med en fläkt för att driva runt luften. För att minska vibrationer sitter motorn upphäng i fyra gummibussningar, som med tiden kan töjas ut eller spricka. Detta får till följd att motorns position förändras som i sin tur leder till vibrationsljud och obalans i Vevex-fläktarna. Det är heller inte ovanligt att motorns lager slitits ut efter många års användning, vilket även det leder till obalans och missljud. 

Ett annat känt problem med SVAB Vevex är att förvärmaren krånglar. I vissa fall fastnar den i värmeläget, vilket kan ge höga elkostnader helt i onödan. I andra fall har det rapporterats att den slutat fungera, vilket lett till isbildning och skador på både motor och fläkt. Det händer även att kondensavtappningen sätts igen av smuts eller mögel vilket ger fukt inne i värmeväxlaren.

Om köksfläkten är kopplad till värmeväxlaren finns det dessutom risk att fett från matlagning sätter igen systemet eller att matos letar sig tillbaka in i huset. Detta är dock lätt åtgärdat genom att leda köksventilationen separat från FTX-systemet. 

Lös problemen med ditt Vevex-aggregat

För att åtgärda problemet med motorupphängningen i SVAB Vevex räcker det ofta med att byta ut gummibussningarna. Det kan dock visa sig vara utmanande då det ofta är svårt att få tag på rätt modell av upphängning. Att försöka böja till kanalerna eller de trattar som leder luften rätt är sällan en bra lösning, eftersom det leder till läckage och försämrad prestanda i systemet. Kontakta istället en ventilationsfirma som kan hjälpa dig att hitta rätt reservdelar. 

Om värmepatronen krånglar går det oftast enkelt att byta ut hela förvärmarenheten. Detta förutsätter dock att inte isbildning skadat fläkt eller motor. I sådana fall behöver hela motordelen bytas ut. I många fall finns nya Sebovex motorpaket att köpa, färdiga att montera in i din Vevex-fläkt. 

Samma sak gäller om kondens inte kan ledas ut ur din SVAB Vevex-fläkt och rost börjar bildas inne i systemet. I värsta fall är hela konstruktionen påverkad och då finns ingen annan utväg än att byta hela enheten. 

Byt ut din Vevex-fläkt och få bättre inomhusmiljö

Att efter 30-40 år behöva byta sitt FTX-system ska inte ses som ett nederlag, snarare tvärtom. Du har under många år fått god effekt av ditt system, och investeringen har säkerligen betalat sig flera gånger om. Däremot har utvecklingen gått framåt och nya FTX-enheter är upp till 50% mer energieffektiva och alstrar hela 30% lägre ljud. Även om ditt nuvarande Sebovex-system är placerat i källaren eller på vinden där inte ljudet upplevs som störande, så har den minskade ljudbilden ändå visat sig ge en ökad komfort i hemmet. 

Nya system är dessutom effektivare i fråga om luftflöde och ger därför bättre inomhusluft. Med tanke på de höga elpriserna är det dessutom stor chans att ett nytt FTX-system kommer att återbetala sig på väldigt kort tid. Kontakta oss idag för ett kostnadsfritt besök där vi kan se över vad som är den bästa lösningen för dig och din fastighet. 

Vanliga frågor om Vevex-aggregat

Vad kostar det att byta ut mitt SVAB Vevex-aggregat?2023-08-13T19:29:38+01:00

Vad kostar det att byta ut mitt SVAB Vevex aggregat?

Kostnaden för att byta ett SVAB vevex aggregat kan variera beroende på flera faktorer, inklusive placering av aggregat, storlek och rördragningar. Priset för att byta SVAB vevex kan variera från 50 000 till 60 000 kronor efter rot.

Enligt uppgifter ska mitt Sebovex-system ha en effektivitet på 85%, stämmer det?2022-09-06T10:06:35+01:00

Att få så hög effekt ur ett FTX-system med 30+ år på nacken är mycket ovanligt. Snarare är ett riktvärde på 60-70% något att gå efter. Nya system har dock högre effektivitet till lägre energianvändning. Så om du upplever att ditt Vevex-aggregat inte längre levererar önskad prestanda kan det vara dags att titta på en ny lösning. Vi erbjuder alltid ett kostnadsfritt hembesök för att undersöka ditt nuvarande system och hjälpa dig hitta en bättre ventilationslösning. 

Jag har börjat få missljud i min Vevex-fläkt, vad kan jag göra?2022-09-06T10:05:05+01:00

Missljud uppkommer oftast på grund av obalans i fläkten, eller att fläkten hamnat ur läge och går emot luftkanalens sidor. I Vevex-aggregat beror detta antingen på att de gummibussningar som håller upp motorn slitits ut och motorn därför komnat ur position, eller att motorns lager slitits ut och att motorn därför går ojämnt. 

Det finns en del guider för hur du själv kan byta ut både bussningar och lager. Känner du dig osäker är du varmt välkommen att kontakta oss så kan någon av våra kunniga tekniker komma ut och hjälpa dig identifiera och lösa problemet. 

Relaterade artiklar