Aerius Ventilation AB

2023-02-06

Essvent fläkt – Sveriges vanligaste köksfläkt

Essvent S köksfläkt är Sveriges vanligaste kryddhyllefläkt och finns installerad i hundratusentals bostäder runt om i vårt avlånga land, den påträffas vanligast i lägenheter. Fläkten betjänar oftast 2-3 frånluftspunkter i en bostad som till exempel badrum, kök och tvättstuga. Den verkar för att evakuera ut gammal och fuktig luft. Fläkten är stilren, har god effektivitet och är enkel att installera och rengöra. Däremot har de en begränsad livslängd. För dig som är på väg att renovera köket kan det vara värt att fundera på alternativa fläktlösningar som förbättrar energieffektiviteten och skapar ett bättre inomhusklimat. OBS! Bor du i lägenhet bör du rådfråga styrelsen innan du river Essvent fläkten i samband med renovering. Det är viktigt att återställa bostadens ventilation och funktion, många gör ett misstag när man river ett Essvent system utan att tänka på att den måste återställas. Vid en eventuell ventilationskontroll som sker med jämna mellanrum kan man få nedslag och i värsta fall vite ifall man ej utfört arbetet på ett fackmannamässigt med rätt återställning och luftflöden.

Essvent ventilation

Essvent S sitter oftast i köket ansluten till en kökskåpa

Essvent – köksfläkten för alla bostäder

Så gott som alla bostäder har en köksfläkt och dessa har ofta monterats bakom en kryddhylla, vilket gett dem namnet kryddhyllefläkt. Essvent S, som egentligen heter C1-120F, har genom åren sålts under flera olika varumärken, bland andra Enessen, Contura, Sebo, LHG Kanalfläkt, Villavent och Systemair. Det har gjort den till en mycket vanlig modell som finns installerad i såväl lägenheter som fritidshus och villor.

Essvent köksfläkt är enkel att installera och har god effekt, vilket har gjort att gamla enheter gärna byts ut mot exakt likadana nya fläktar vid renovering. Att den funnits länge och är väldigt populär har också bidragit till att det finns en stor reservdelsmarknad. Det är bland annat lätt att få tag på motorer, fläkthjul och andra delar.

Mekanisk frånluft utan problem

Kryddhyllefläktar från Essvent är generellt enkla till sitt utförande och därför uppstår sällan några problem – förutsatt att fläktarna rengörs regelbundet. Det är även vanligt att koppla in frånluft från exempelvis tvättstuga eller badrum till Essvent köksfläkt. På så sätt kan man få en enhet som ventilerar större delar av boendet. Detta är vanligast i lägenheter men förekommer även i andra typer av fastigheter.

Ett mekanisk frånluftsaggregat som Essvent S köksfläkt fungerar genom att en fläkt suger ut luft från fastigheten och leder den till en ventil på husets tak eller fasad. Luft kommer sedan in i bostaden genom tilluftsventiler eller springor vid exempelvis fönster och dörrar. Denna typ av ventilation är en av de vanligaste i Sverige, även om allt fler börjar se sig om efter mer energieffektiva system.

Uppgradera köksfläkten för bättre ekonomi

Om du är på väg att renovera ditt kök, eller om det börjar bli dags att byta ut din Essvent fläkt, kan det vara värt att undersöka vilka alternativ som står till buds.

  • Dels kan du byta ut köksfläkten till en likadan Essvent S.
  • Dels kan du uppgradera till den kraftigare modellen Essvent L.
  • Dels kan du installera en takfläkt och välja en snygg spiskåpa.
  • Dels kan du skaffa ett FTX-system som ger bättre ekonomi och inomhusklimat.

Byta till en likadan Essvent S

Detta är det enklaste och billigaste alternativet som du dessutom ofta kan göra själv. Alla anslutningar och eljobb finns redan på plats, så det enda du behöver göra är att koppla ur den gamla fläkten och koppla in den nya.

Uppgradera till Essvent L

Essvent L köksfläkt är en kraftfullare modell än Essvent S. Den går dessutom tystare och har samtidigt ett högre luftflöde. Om du har haft problem med fukt eller dålig lukt kan detta vara ett alternativ för att med små medel få bättre ventilation i hemmet. Essvent L har samma mått och anslutningar som sin lillebror, så även denna är enkel att installera själv.

Installera takfläkt

Om du verkligen vill få ner fläktljudet i hemmet är en takfläkt ett bra alternativ. Då placeras fläkten med motor på taket och luften sugs från en spiskåpa i köket. Detta öppnar även upp för möjligheten att skaffa mer designade spiskåpor då du inte behöver få plats med en fläkt. Denna installation kräver dock ofta omdragning av både el och ventilationskanaler, samt en installation uppe på taket. Det bör därför utföras av ett ventilationsföretag för att minska risken för komplikationer.

Skaffa FTX-system

För dig som vill få både bättre energieffektivitet och behagligare inomhusklimat är ett FTX-system, även kallad värmeväxlare, ett utmärkt alternativ. Med ett FTX-system låter man  den varma luften som sugs ut värma upp den kalla tilluften innan den lämnar huset. På så sätt behöver man inte “elda för kråkorna” utan behåller värmen i huset på ett smidigt och bra sätt.

Idag finns FTX-system som går att placera där köksfläkten tidigare satt. Om du är i renoveringstagen kan det dock vara värt att skaffa ett större FTX-system som även tar hand om luften från exempelvis badrum och tvättstuga. Att skaffa ett större FTX-system är ofta billigare än att skaffa flera mindre. Då kan du placera aggregatet i exempelvis ett vindsutrymme eller en garderob för att minska fläktljudet.

Prata med ett proffs innan du byter köksfläkt

Är du osäker på vilket system som passar dig bäst kan det vara väl värt att prata med en expert. Vi på Aerius ventilationsfirma har lång erfarenhet av ventilationsarbeten och är vana vid att utföra såväl service och reparationer som renoveringar eller byte av hela system.

Vi erbjuder alltid ett kostnadsfritt hembesök där vi tillsammans går igenom olika alternativ. Vi arbetar med alla stora tillverkare, så du är inte låst när du väljer att jobba med oss. Kontakta oss idag så hjälper vi dig att hitta rätt!

Vanliga frågor om Essvent

Utför ni service och rengöring av Essvent system?2023-02-06T13:16:59+01:00

Ja! Vi älskar att rengöra och återställa gamla Essvent system så de blir så gott som nya och effektiva. Vi byter även fläktmotorer på Essvent system och gör även reparationer. Ifall det inte är något fel på Essvent systemet finns det ingen anledning till att kasta det, oavsett ålder.

Kan jag byta min Essvent S köksfläkt till ett FTX-system?2023-02-06T13:12:29+01:00

Om det är en lägenhet är det korta svaret nej, i flerbostadshus måste flera saker undersökas och godkännas av föreningens styrelse först och främst i de fall man vill uppgradera systemet och göra om det befintliga. Är det en villa så är det korta svaret ja. Det finns både små och stora värmeväxlare och i samband med en renovering kan det vara läge att se över hela bostadens ventilation för att få både bättre ekonomi och inomhusklimat. Kontakta oss för ett kostnadsfritt hembesök så kan vi se vad som skulle passa dig bäst.

Hur ofta ska jag rengöra min Essvent S köksfläkt?2023-02-06T13:11:25+01:00

Hur ofta du behöver rengöra köksfläkten beror givetvis på hur mycket och hur fet mat du lagar. Essvent S köksfläkt har ett vanligt filter som bör rengöras minst var sjätte månad, helst varje kvartal. Detta för att få bort fett och smuts som kan utgöra en brandfara. Igensatta filter minskar även luftflödet så att fläktmotorn måste arbeta hårdare och därmed dra mer el.

Vad är skillnaden mellan en gammal och en ny Essvent S köksfläkt?2023-02-06T13:10:55+01:00

Essvent S kryddhyllefläkt är en enkel och effektiv modell, så skillnaderna mellan ett gammalt och ett nytt aggregat är framför allt en fråga om ljudnivå. Gamla AC-fläktar kan ha ett högre motorljud än moderna EC-fläktar och även dra mer el. En ny fläkt kan dra upp till 60% mindre ström än en gammal modell, men detta handlar överlag om relativt få kWh jämfört med fastighetens uppvärmningskostnader. Att byta till en modern fläkt ger därför inga större ekonomiska effekter utan är snarast en fråga om ljud och estetik.

2023-03-26T22:43:36+01:006 februari 2023|Fukt, Inomhusklimat, Tips & Guider, Ventilation|