Få ett bättre inomhusklimat med rätt ventilation

Få ett bättre inomhusklimat med rätt ventilation

Visste du att vi spenderar i genomsnitt 90% av vår tid inomhus? Därför är det viktigt att du har ett bra inomhusklimat med frisk luft, både i hemmet och på kontoret. I denna artikel går vi igenom de mest grundläggande sakerna inom ventilation och hur du får bättre luft inomhus.

Förbättra luften inomhus med tilluft och frånluft

För att inomhusluften inte ska kännas instängd och vara hälsovådlig är det viktigt att förstå några grundläggande principer om ventilation. Kort och gott handlar det om att den gamla luften ska bort, medan ny luft ska in i bostaden. I de flesta fall ska lika mycket luft åka ut som det kommer in. Den nya luften kallas för tilluft och den gamla luften som ska ut från bostaden kallas frånluft. Detta utbyte av luft ska ske konstant, dygnet runt.

När du har ett väl fungerande samspel mellan tilluft och frånluft får du helt enkelt ett bättre inomhusklimat. När vi på Aerius åker ut på kundbesök börjar vi alltid med att säkerställa hur ventilation fungerar i dagsläget. Finns det tillräckligt med tilluft och frånluft? Hur fungerar den befintliga tilluften och frånluften?

En grundregel är att tilluften ska finnas i alla sovrum, allrum och vardagsrum. Frånluften ska finnas i samtliga våtutrymmen som exempelvis badrum, tvättstuga och i de flesta fall kök samt klädkammare.

Frånluften jobbar med att få ut fuktig luft från våtutrymmena och förhindra att fukt eller mögel bildas. Tilluften jobbar med att få in ny luft för att vi ska må bra både under dagen och när vi sover. Tillsammans förbättras ventilationen i hus och lägenheter.

Bättre inomhusklimat

Rätt ventilationslösning ger bättre inomhusklimat

För att förbättra ventilationen i ditt hus är det bra om du förstår ovan principer. Det är själva valet av ventilationssystem, hur det installeras och hur man anpassar ett system som är den svåra biten.

När du ska investera i ett nytt ventilationssystem är det viktigt att välja en modell som är tyst och som håller i många år framöver. Då kan du vara säker på att du får ett bättre inomhusklimat med ren luft som är fri från damm, pollen och andra skadliga luftpartiklar.

Det är mycket att ta hänsyn till för att få bättre inomhusluft. Allt från luftmängd och luftvolym till antal personer, antal kvm samt dimensioner på system och rör. För att göra ett smart val är det bra att prata med en sakkunnig som har lång erfarenhet.

Vill du ha ett bättre inomhusklimat?

Att skaffa ett nytt ventilationssystem är ett stort beslut. Det är därför bra att prata med olika ventilationsfirmor och jämföra offerter för att kunna fatta rätt beslut.

Vill du förbättra luften inomhus? Vi på Aerius Ventilation har arbetat med ventilation i många år och hjälpt både privatpersoner och företag till ett bättre inomhusklimat. Om du vill veta mer om våra ventilationslösningar och vad vi kan erbjuda är du välkommen att kontakta oss.

Vanliga frågor om bättre inomhusklimat

Dålig ventilation i badrummet, vad kan jag göra?2022-06-27T16:12:25+01:00

Att fukten stannar kvar i badrummet är ett vanligt förekommande problem. Lösningen är att driva ut fukten med hjälp av mekanisk frånluft. Ett ganska billigt sätt att göra det på är med hjälp av badrumsfläktar, till exempel Paxfläktar. Fläkten får igång cirkulationen i badrummet och ser till så att du inte får fukt- eller mögelskador. 

Är det dyrt att få bättre inomhusklimat?2022-06-27T16:12:49+01:00

Nej, det behöver det inte vara. Men det beror helt på hur huset är byggt och vilka förutsättningar som finns. Att till exempel installera ett FTX-aggregat kostar betydligt mer än mekanisk frånluft. Å andra sidan kanske det är en bättre lösning för just dig. Om du önskar en tydlig offert är du välkommen att kontakta oss så bokar vi in ett möte. 

Hur vet jag om jag har dålig luft hemma?2022-06-27T16:13:31+01:00

Det är enkelt att testa om din ventilation fungerar som den ska. Om den inte gör det så är det ganska troligt att luftkvaliteten behöver förbättras. I vårt blogginlägg “Dålig luft hemma? Så här testar du din ventilation” kan du läsa hur du gör!