För- och nackdelar med mekanisk frånluftsventilation

Har du mekanisk frånluftsventilation eller funderar på att installera frånluft i ditt hus? Då finns det många saker att ta hänsyn till. Eftersom mekaniskt frånluftssystem skapar undertryck vill man vara säker på att det inte skapar problem i huset. Undertryck kan bland annat leda till kallras från eldstad och köksfläkt samt att luft från oönskade platser letar sig in i huset. Samma sak gäller för hus med radon, då undertryck kan leda till att radon från mark ökar radonvärdena. I denna artikel ska vi därför djupdyka i mekanisk frånluftsventilation, undersöka dess för- och nackdelar, samt hur den fungerar i olika typer av hus. Oavsett om du planerar en renovering, bygger nytt eller bara vill förstå ditt befintliga ventilationssystem bättre, kommer denna guide att ge dig värdefull insikt.

Innehållsförteckning

mekanisk frånluftsventilation skiss i hus

Vad är mekanisk frånluftsventilation?

Mekanisk frånluftsventilation är ett ventilationssystem som började installeras i bostäder omkring 1977. Systemet använder vanligtvis en fläkt placerad på taket för att dra ut luft från våtutrymmen och kök. Detta skapar ett undertryck i huset som i sin tur drar in frisk luft genom ventiler i väggar eller fönster.

Fördelar med frånluftsventilation

En av de största fördelarna med frånluftsventilation är dess enkelhet och kostnadseffektivitet. Dessutom är det särskilt lämpligt för hus byggda mellan 1965 och 1977, då dessa ofta redan har lämpliga kanaler installerade. Med detta i åtanke, här är några av de viktigaste fördelarna:

  • Kostnadseffektivt: Jämfört med mer avancerade system som FTX (från- och tilluftsventilation med värmeåtervinning) är mekanisk frånluftsventilation billigare att installera och underhålla.
  • Enkel installation: Särskilt i hus byggda mellan 1965-1977 är installationen ofta okomplicerad.
  • Förbättrad luftkvalitet: mekaniskt frånluftssystem säkerställer en konstant luftcirkulation, vilket leder till bättre inomhusluft jämfört med självdrag.
  • Uppgraderingsmöjligheter: Om kanalerna dras på rätt sätt kan systemet i framtiden uppgraderas till ett FTX-system.

Nackdelar med Mekanisk frånluftsventilation

Trots fördelar med ett mekaniskt frånluftssystem finns det också några nackdelar som bör beaktas:

  1. Värmeförluster: Eftersom systemet inte har någon värmeåtervinning kan det leda till betydande värmeförluster, särskilt i större hus.
  2. Kallras: Den inkommande kalla luften kan skapa kallras, särskilt under vintermånaderna.
  3. Radonrisk: I hus med markradon kan undertrycket potentiellt dra in mer radon i huset.
  4. Begränsad effektivitet i stora hus: Ju större huset är, desto mer värmeförluster och desto fler kanaler och ventiler krävs för att uppnå rätt luftflöden.

Det är viktigt att kontrollera att husets värmekälla har tillräcklig kapacitet för att kompensera värmeförlusten. Dessutom bör man se till att det finns tillräckligt många tilluftsventiler. Dessa ventiler låter frisk luft komma in i huset och balanserar undertrycket. Om det inte finns nog med ventiler kan oönskad luft ta sig in i huset. I hus med radon kan detta leda till förhöjda radonvärden.

Hur går det till att installera mekaniskt frånluftssystem?

När det gäller installation av ett mekaniskt frånluftssystem är det viktigt att tänka på följande:

  1. Fönster- eller väggventiler: Dessa behövs för att släppa in friskluft och kompensera för undertrycket.
  2. Kanaltyp: Om du planerar att uppgradera till FTX i framtiden, se till att använda spirokanaler av plåt, inte eternit eller asbest.
  3. Flödesjustering: Enligt riktlinjer från Folkhälsomyndigheten, boverket m.fl bör luftflödena vara 0,4 l/s per kvadratmeter för både tilluft och frånluft.
  4. Regelbundet underhåll: Rengöring av kanaler och justering av flöden är viktigt för optimal funktion.

Om du redan har ett frånluftssystem och upplever dålig luft, kan det räcka med att byta fläkten, rengöra kanalerna och justera flödena. I vissa fall kan det också behövas fler ventiler.

Aerius Ventilation är experter på mekanisk frånluft och kan hjälpa till med undersökning, offert och åtgärd. Vidare har vi erfarenhet av tusentals installationer vet vi hur man anpassar systemen för äldre hus och garanterar effektiv ventilation för ditt hem.

Vanliga frågor om frånluftsventilation

Passar frånluftsventilation alla typer av hus?2024-08-25T16:27:35+01:00

Nej, faktiskt inte. Frånluftsventilation fungerar generellt sett bäst i mindre till medelstora hus byggda mellan 1965 och 1977. Däremot kan större hus ofta drabbas av för stora värmeförluster med detta system.

Kan jag uppgradera mitt frånluftssystem till FTX?2024-08-25T16:22:54+01:00

Ja, det är faktiskt möjligt om dina befintliga kanaler är av rätt typ (spirorör av plåt) och korrekt dragna. I så fall kan detta vara en kostnadseffektiv uppgradering. Å andra sidan, om kanalerna istället är av asbest eller eternit kan man tyvärr inte använda dessa kanaler för FTX-system.

Hur ofta behöver ett frånluftssystem service?2024-08-25T16:22:21+01:00

Regelbunden rengöring av kanaler och justering av flöden rekommenderas, vanligtvis vart 3-5 år. Dessutom kan fläkten behöva bytas ut efter 10-15 år beroende på modell och användning. Dock har många frånluftsfläktar lång livslängd och kan faktiskt hålla upp till 25-30 år.

Offertförfrågan

Vi älskar utmaningar och att hjälpa andra till ett friskare inomhusklimat. Hör gärna av dig så kikar vi på hur vi kan hjälpa dig på bästa tänkbara sätt.

Kostnadsfri Offert – Återkoppling inom 24 timmar!

Vanliga frågor

Börja med att kontakta oss så kikar vi på förutsättningarna, ledtider just nu är alltifrån några dagar till några månader beroende på omfattning av undersökning, projektering och arbete.

Vi nås via telefon och mejl. Ring 010-300 16 00 eller skicka e-post till info@aerius.se. Vi återkopplar alltid inom två arbetsdagar.

Vårt serviceområde inkluderar Stockholms län, Dalarnas län, Södermanlands län, Örebros län, Västmanlands län, Jönköpings län, Kalmars län med omnejd. Vi hjälper gärna kunder från mindre städer och vi har valt att arbeta i hela Mellansverige, främst när det gäller att byta FTX-system för villor och bostadsrättsföreningar.

Läs mer om var vi arbetar.

Vi utför alla möjliga typer av ventilationsarbeten, både för företag, bostadsrättsföreningar och privatpersoner. Vår styrka ligger i att vi anpassar lösningen utifrån kundens behov. Vi gillar mindre jobb som till exempel service och ventilationsrengöring, samtidigt hjälper vi de kunder som vill investera stort i sitt inomhusklimat.

Aerius Ventilation - din specialist inom ventilation