Så genomför du en effektiv ventilationskontroll i din villa eller ditt hus

Regelbunden ventilationskontroll är avgörande för att säkerställa att inomhusluften håller hög kvalitet och att ventilationssystemet fungerar optimalt. Genom att utföra en noggrann kontroll kan du förebygga problem som dålig luftcirkulation, fuktskador och höga energikostnader. Innan du påbörjar en ventilationskontroll är det viktigt att veta vilket ventilationssystem du har i ditt hem. Du kan ta reda på detta genom att besöka Svensk Ventilation. Där får du en översikt över olika typer av ventilationssystem och hur du identifierar dem.

Innehållsförteckning

Varför är ventilationskontroll viktigt?

effektiv ventilationskontroll illustration i villa och hus
  • Ventilationen i ditt hem spelar en avgörande roll för att upprätthålla god luftkvalitet och förhindra fuktskador. Otillräcklig ventilation kan leda till en mängd problem, inklusive:
  • Dålig inomhusluft: Hög koncentration av koldioxid och andra föroreningar kan påverka din hälsa negativt.
  • Fuktskador: Dålig ventilation kan leda till kondens och fuktproblem, vilket kan orsaka mögel och skador på byggnaden.
  • Högre energikostnader: Ett ineffektivt ventilationssystem kan leda till ökad energiförbrukning och högre kostnader.

Steg-för-steg-guide för ventilationskontroll

Inspektera ventilationskanalerna

Börja med att inspektera ventilationskanalerna för att säkerställa att de är rena och fria från hinder. Smuts och damm kan blockera luftflödet och minska systemets effektivitet.

Ockulär inspektion: Använd en ficklampa för att inspektera insidan av kanalerna. Se efter damm, smuts och eventuella blockeringar.

Rengöring: Om du upptäcker smuts eller hinder, rengör kanalerna noggrant. Det kan vara bra att anlita en professionell tjänst för djupgående rengöring.

Kontrollera ventilationsfläktar och filter

Ventilationsfläktar och filter spelar en nyckelroll i systemets effektivitet. Kontrollera att fläktarna fungerar korrekt och att filtren är rena.

Filma kanalerna: Om du misstänker att det finns avbrott i kanalerna kan du använda en inspektionskamera för att filma kanalerna och se om det finns ett avbrott, läckage eller ett dött djur som fastnat i röret.

Funktionstest: Sätt på ventilationssystemet och lyssna efter ovanliga ljud från fläktarna. Detta kan indikera problem som förslitna kullager eller obalanserade fläktblad.

Filterbyte: Byt ut eller rengör filtren regelbundet enligt tillverkarens rekommendationer. Smutsiga filter kan minska luftflödet och öka energiförbrukningen.

Kontrollera luftflödet

Säkerställ att luftflödet genom systemet är tillräckligt för att upprätthålla god luftcirkulation i hela byggnaden.

Luftflödesmätare: Använd en luftflödesmätare för att kontrollera att luftflödet vid varje ventil uppfyller de rekommenderade nivåerna.

Justering: Om du upptäcker att luftflödet är otillräckligt, justera ventilerna för att förbättra cirkulationen. Detta kan innebära att öppna eller stänga ventiler för att balansera flödet.

Kontrollera för läckor och skador

Inspektera ventilationssystemet för läckor eller skador som kan påverka dess prestanda. Detta kan göras med inspektionskamera enligt punkt 3 eller genom att kolla efter synliga ventilationskanaler som t ex i kallvind.

Luftläckor: Kontrollera kanalerna och anslutningarna för eventuella läckor. Läckande luftkanaler kan minska systemets effektivitet och öka energikostnaderna.

Fysiska skador: Se efter skador på kanalerna, fläktarna och andra komponenter i systemet. Reparera eller byt ut skadade delar vid behov.

Anlita professionell hjälp vid behov

Om du stöter på problem som du inte kan åtgärda själv, tveka inte att anlita ett professionellt ventilationsföretag. De har den expertis och utrustning som krävs för att diagnostisera och lösa komplexa problem.

Regelbunden ventilationskontroll bör göras en gång per år i hus och villor

Regelbunden ventilationskontroll är viktig för att säkerställa att ditt ventilationssystem fungerar optimalt och att inomhusluften håller hög kvalitet. Genom att följa stegen ovan kan du identifiera och åtgärda potentiella problem innan de blir allvarliga. För mer detaljerad information och professionell hjälp, kontakta ett pålitligt ventilationsföretagSteg-för-steg-guide för ventilationskontroll

Aerius Ventilation – din expert på ventilationskontroll

Aerius Ventilation är ett specialistföretag inom ventilationslösningar med omfattande erfarenhet av både stora och små ventilationssystem. Vi är stolta över att vara en av Sveriges mest rekommenderade aktörer inom branschen, och har genom åren utfört tusentals installationer och serviceuppdrag. Vårt fokus ligger på att leverera snabb, effektiv service och högkvalitativa lösningar till konkurrenskraftiga priser.

Varför anlita oss för ventilationskontroll?

Att ha ett väl fungerande ventilationssystem är avgörande för inomhusluftens kvalitet och för att säkerställa en hälsosam och behaglig boendemiljö. När du behöver professionell ventilationskontroll, kan Aerius Ventilation erbjuda följande:

  • Gedigen erfarenhet och expertis: Med många års erfarenhet och tusentals lyckade projekt bakom oss, har vi den kunskap som krävs för att identifiera och lösa dina ventilationsproblem effektivt.
  • Snabb och pålitlig service: Vi förstår vikten av snabb respons och är alltid redo att hjälpa våra kunder med både akuta och planerade servicebehov.
  • Högsta kvalitet och garanti: Vi använder endast de bästa produkterna och teknikerna, och erbjuder garantier på vårt arbete för att säkerställa din trygghet och nöjdhet.
  • Personlig rådgivning: Vi erbjuder skräddarsydda lösningar som passar just dina behov och förutsättningar, och ger dig personlig rådgivning för att optimera ditt ventilationssystem.

Kontakta oss idag för en professionell bedömning och låt oss hjälpa dig att säkerställa att ditt ventilationssystem fungerar optimalt.

Offertförfrågan

Vi älskar utmaningar och att hjälpa andra till ett friskare inomhusklimat. Hör gärna av dig så kikar vi på hur vi kan hjälpa dig på bästa tänkbara sätt.

Kostnadsfri Offert – Återkoppling inom 24 timmar!

Vanliga frågor

Börja med att kontakta oss så kikar vi på förutsättningarna, ledtider just nu är alltifrån några dagar till några månader beroende på omfattning av undersökning, projektering och arbete.

Vi nås via telefon och mejl. Ring 010-300 16 00 eller skicka e-post till info@aerius.se. Vi återkopplar alltid inom två arbetsdagar.

Vårt serviceområde inkluderar Stockholms län, Dalarnas län, Södermanlands län, Örebros län, Västmanlands län, Jönköpings län, Kalmars län med omnejd. Vi hjälper gärna kunder från mindre städer och vi har valt att arbeta i hela Mellansverige, främst när det gäller att byta FTX-system för villor och bostadsrättsföreningar.

Läs mer om var vi arbetar.

Vi utför alla möjliga typer av ventilationsarbeten, både för företag, bostadsrättsföreningar och privatpersoner. Vår styrka ligger i att vi anpassar lösningen utifrån kundens behov. Vi gillar mindre jobb som till exempel service och ventilationsrengöring, samtidigt hjälper vi de kunder som vill investera stort i sitt inomhusklimat.

Aerius Ventilation - din specialist inom ventilation