Självdragsventilation

godkand-av-villaagarna
aa-certifiering
id06

Viktig information till husägare med självdrag

Självdragets historia

Självdragsventilation kan vara knepigt att förstå. Förr i tiden byggde man hus på så vis att murstocken och eldstaden fungerade som frånluft. Tilluften kom via otäta fönster och dörrar. I och med att eldstaden fungerade som primär uppvärmning fungerade den också som ventilationssystem då värmer stiger och tar med sig gammal luft på vägen. Ett så kallat undertryck skapas och huset tar in ny luft via otäta fönster & väggar.

Nordiskt klimat & innovationens förändring

I och med den tekniska utvecklingen av nya värmesystem som t ex bergvärme, luft-vatten, så har oljepannan fasats ut helt. Samtidigt som man oftast tätar husen mer för nordiskt klimat med tre glas fönster och isolering av vindar så har också ventilationsbehoven ökat i äldre hus.

Upplever du något av problemen nedan?

Ett gammalt hus är oftast dåligt ventilerat i de fallen man inte gjort någon förbättringsåtgärd i samband med renovering. Gamla hus med självdrag har oftast samma problem:

  • Luften står still
  • Vindsutrymmen påvisar mikrobiell påväxt
  • Kallras från eldstäder & våtutrymmen ifall man bytt till treglasfönster
  • Lukt & fukt stannar kvar
  • Fuktskador i våtutrymmen
  • Kvavt inomhusklimat

 

Vi erbjuder hållbara lösningar

Dagligen får vi förfrågningar om att se över ventilationen i gamla hus. Vi hjälper husägare runtom hela Stockholm med att uppgradera självdrag till nedan lösningar:

  • FTX system
  • Takfläkt på skorsten för att skapa frånluft i våtutrymmen
  • Mini FTX
  • Kanalfläkt i vind

Befintliga kanaler via murstock en fördel

Vanligast är att man installerar mekanisk frånluft eller FTX system. Ett gammalt hus har oftast befintliga kanaler som går upp till en skorsten. I många fall kan man använda dessa för att konvertera huset till ovannämnda lösningar.

Självdragsventilation betyder inte att man har dålig ventilation per automatik.

HSB Landskrona som vann mot miljöförvaltningen i frågan om självdrag är direkt hälsovådligt eller ej.

Läs pressmedelandet här

Detta tycker våra kunder om oss

Aerius har rensat frånluftskanalerna, monterat takfläkt, installerat 3 st. nya frånluftsduon och en pax fläkt i våtutrymmen. Ett professionellt och kundorienterat företag med ett kompetent och trevlig installatör som visste från start hur han skulle gå till väga med uppdraget. Företaget kom med ett bra förslag på hur jag skulle lösa ett särskilt problem. Hela förloppet, från första besöket till slutinstallation var snabbt, välordnat, välgjort och väldokumenterat. Jag kan varmt rekommendera Aerius Ventilation för liknande uppdrag.
Pamela Theurer
Pamela Theurer
12:20 07 Jul 20
Tack så mycket Aerius Ventilation AB och Tony för grymt bra jobb, väldigt profissionelt bemötande och tänker på alla detaljer stora som små. Jag är verkligen nöjd med resultatet båda för maskinen och för utseendet.
pierre nehme
pierre nehme
18:40 25 May 20
Mycket seriöst företag. Trevliga och snabba. Bra återkoppling. Kan varmt rekommendera.
Magdalena Saleteg
Magdalena Saleteg
10:06 15 Jul 20
Bästa ventilationsfirman i stan! Trevliga och kunniga, vilket gäng! Åtgärdade mindre problem efter utfört arbete. Tack!
Daniel Häggman
Daniel Häggman
12:19 09 Jul 20
Flexibla och problemlösningsorienterade! Löste våra behov på ett smidigt sätt helt i linje med den tighta tidsplan vi hade. Lyhörda och kunniga!
Stefan Sandberg
Stefan Sandberg
08:50 05 Jul 20

Google Rating
4.8

Offert eller rådgivning? Vi löser anpassad offert inom 24 H och erbjuder kostnadsfria hembesök. Fyll i formuläret & beskriv ditt ärende, vi återkopplar inom en arbetsdag

Kontakta oss

aa-certifiering
godkand-av-villaagarna
reco
id06