Självdragsventilation

godkand-av-villaagarna
aa-certifiering
id06

Viktig information till husägare med självdrag

Självdragets historia

Självdragsventilation kan vara knepigt att förstå. Förr i tiden byggde man hus på så vis att murstocken och eldstaden fungerade som frånluft. Tilluften kom via otäta fönster och dörrar. I och med att eldstaden fungerade som primär uppvärmning fungerade den också som ventilationssystem då värmer stiger och tar med sig gammal luft på vägen. Ett så kallat undertryck skapas och huset tar in ny luft via otäta fönster & väggar.

Nordiskt klimat & innovationens förändring

I och med den tekniska utvecklingen av nya värmesystem som t ex bergvärme, luft-vatten, så har oljepannan fasats ut helt. Samtidigt som man oftast tätar husen mer för nordiskt klimat med tre glas fönster och isolering av vindar så har också ventilationsbehoven ökat i äldre hus.

Upplever du något av problemen nedan?

Ett gammalt hus är oftast dåligt ventilerat i de fallen man inte gjort någon förbättringsåtgärd i samband med renovering. Gamla hus med självdrag har oftast samma problem:

 • Luften står still
 • Vindsutrymmen påvisar mikrobiell påväxt
 • Kallras från eldstäder & våtutrymmen ifall man bytt till treglasfönster
 • Lukt & fukt stannar kvar
 • Fuktskador i våtutrymmen
 • Kvavt inomhusklimat

 

Vi erbjuder hållbara lösningar

Dagligen får vi förfrågningar om att se över ventilationen i gamla hus. Vi hjälper husägare runtom hela Stockholm med att uppgradera självdrag till nedan lösningar:

 • FTX system
 • Takfläkt på skorsten för att skapa frånluft i våtutrymmen
 • Mini FTX
 • Kanalfläkt i vind

Befintliga kanaler via murstock en fördel

Vanligast är att man installerar mekanisk frånluft eller FTX system. Ett gammalt hus har oftast befintliga kanaler som går upp till en skorsten. I många fall kan man använda dessa för att konvertera huset till ovannämnda lösningar.

Självdragsventilation betyder inte att man har dålig ventilation per automatik.

HSB Landskrona som vann mot miljöförvaltningen i frågan om självdrag är direkt hälsovådligt eller ej.

Läs pressmedelandet här

Gamla hus med självdrag lever inte upp till dagens standard

Dagligen får vi förfrågningar från husägare runtom hela Stockholm där man söker hjälp för att förbättra ventilationen i huset. Det kan vara för att man t ex fått en besiktningsman som påpekat att det finns mikrobiell påväxt i vind eller att husägaren själv känner att luften står till. Vi har märkt av en ökande trend bland husägare, speciellt efter pandemin där husägare tvingats jobba hemifrån under längre period. För många blir det då än mer påtagligt när man vistats i huset mer. Detta beror också på att ventilationsbehovet ökar ju mer man andas i en och samma plats. Läs mer om självdrag

Vad innebär självdragsventilation?

Kort förklarat är självdragsventilation ett icke mekaniskt system. Luft ska in och ut genom otäta fönster, dörrar och skorsten.

Jobbar ni med gamla hus?

Ja! Dessutom anpassar vi lösningarna i alla gamla hus.

Erbjuder ni kostnadsfritt hembesök för gamla hus?

Ja! Vi erbjuder kostnadsfria hembesök för att också kunna kika på förutsättningarna och ge en anpassad lösning.

Fungerar ventilationen bra i gamla hus?

I de allra flesta fallen fungerar de inte så bra och enligt dagens standard är ventilationen i gamla hus inte bra. Kontakta oss för hembesök så kikar vi på dina förutsättningar.

Radon i gammalt hus, vad gör jag?

Kontakta oss för kostnadsfritt platsbesök så löser vi anpassad offert inom 24 H. Du kan även få radonbidrag av boverket.

Offert eller rådgivning? Vi löser anpassad offert inom 24 H och erbjuder kostnadsfria hembesök. Fyll i formuläret & beskriv ditt ärende, vi återkopplar inom en arbetsdag

Kontakta oss

  aa-certifiering
  godkand-av-villaagarna
  reco
  id06