Självdragsventilation2023-09-13T18:32:50+01:00

Sjävdragsventilation

Självdrag ventilation

Självdragsventilation är den äldsta typen av ventilationssystem och återfinns ofta i bostäder som byggdes före 1970. Det är vanligt att luftombytet fungerar sämre i äldre hus och kan därför behöva anpassas. Aerius Ventilation hjälper dig att hitta en fungerande lösning så att du får ett friskt och hälsosamt inomhusklimat.

Självdrag

Så fungerar självdrag

Självdragsventilation bygger på att den varma samt fuktiga luften stiger uppåt och lämnar bostaden via olika luftkanaler. När luften lämnar skapas ett undertryck och gör det möjligt för frisk luft att tränga in via friskluftventiler samt otätheter i golv, väggar och fönster.  Det behövs alltså inga fläktar för att ventilationen ska fungera.

Självdragsventilation fungerar bäst på vintern eftersom det är en större temperaturskillnad på luften inomhus och utomhus. Även blåsigt väder kan förbättra självdrag.

Fördelar och nackdelar med självdragsventilation

Alla ventilationssystem har sina för- och nackdelar. En av de stora fördelarna med självdrag är att det är tyst eftersom det inte finns några mekaniska delar. Systemet kräver dessutom ingen elförsörjning och har inga löpande underhållskostnader.

Ett vanligt problem med hus som har självdrag är att luften kan kännas stillastående – speciellt under vår, sommar och tidig höst. En annan nackdel för självdragshus är att man inte får täta huset för mycket. Eftersom självdrag funkar bättre med otäta fönster och dragiga väggar. Det löper även högre risk att få mukt och mögel skador i vindar och kattvindar vilket vi sett många gånger om.

Om du är osäker på om du har bra luft och en fungerande självdragsventilation så ska du kontakta oss för en kostnadsfritt platsbesök. Under besöket förklarar vi hur vi kan hjälpa dig att förbättra luften i bostaden.

Såhär kan du förbättra ditt självdrag

Ibland fungerar inte självdrag som det är tänkt och kan då leda till att bostaden får dålig luftkvalitet samt fukt och mögel. Lyckligtvis finns det flera saker som vi på Aerius Ventilation kan göra för att förbättra din självdragsventilation, något vi hjälpt tusentals kunder med över åren.

Exempel på åtgärder som förbättrar din självdragsventilation:

Våra ventilationsspecialister kan dessutom ge tips och råd på vad du själv kan göra för att få ett bättre inomhusklimat. Kontakta oss idag för att boka in en genomgång av din ventilation!

Relaterade artiklar

Vad tycker våra kunder?

Sedan starten år 2015 har vi alltid haft kunden i fokus, värdesatt god kvalitet och månat om hög leveranssäkerhet, därför är vi stolta över att ha ett av branschens högsta betyg vad det gäller kundnöjdhet. Läs mer om vad våra kunder tycker om oss.

Offertförfrågan

Vi älskar utmaningar och att hjälpa andra till ett friskare inomhusklimat. Hör gärna av dig så kikar vi på hur vi kan hjälpa dig på bästa tänkbara sätt.

Kostnadsfri Offert – Återkoppling inom 24 timmar!

Fler frågor

Börja med att kontakta oss så kikar vi på förutsättningarna, ledtider just nu är alltifrån några dagar till några månader beroende på omfattning av undersökning, projektering och arbete.

Vi nås via telefon och mejl. Ring 010-300 16 00 eller skicka e-post till [email protected]. Vi återkopplar alltid inom två arbetsdagar.

Vårt serviceområde inkluderar Stockholms län, Dalarnas län, Södermanlands län, Örebros län, Västmanlands län, Jönköpings län, Kalmars län med omnejd. Vi hjälper gärna kunder från mindre städer och vi har valt att arbeta i hela Mellansverige, främst när det gäller att byta FTX-system för villor och bostadsrättsföreningar.

Läs mer om var vi arbetar.

Vi utför alla möjliga typer av ventilationsarbeten, både för företag, bostadsrättsföreningar och privatpersoner. Vår styrka ligger i att vi anpassar lösningen utifrån kundens behov. Vi gillar mindre jobb som till exempel service och ventilationsrengöring, samtidigt hjälper vi de kunder som vill investera stort i sitt inomhusklimat.

Aerius Ventilation - din specialist inom ventilation och inomhusklimat

Vanliga frågor om självdragsventilation

Jag har självdragsventilation i mitt hus och upplever ofta att luften känns instängd. Vad kan jag göra?2022-05-02T20:40:19+01:00

Det är ett vanligt problem med dålig och instängd luft i hus med självdrag. Men det finns flera saker man kan göra för att förbättra detta. Den dåliga luften beror på att det inte finns något mekaniskt ventilationssystem. En hållbar lösning är därför att investera i ett FTX-aggregat alternativt installera en takfläkt eller en paxfläkt.

Hur vet jag om mitt hus har självdrag?2022-05-02T20:41:23+01:00

Om ditt hus är byggt innan 1970 är det troligt att ditt hus har självdragsventilation. Är du osäker på vilket ventilationssystem du har och vill få bättre luft hemma kan du kontakta oss så hjälper vi dig.

Varför är det så populärt att installera FTX-System i ett hus med självdrag?2022-09-21T16:39:45+01:00

Stigande energipriser, ökat intresse för både inomhusklimat och hälsa har lett till att fler husägare väljer att installera ett FTX-System, intresset har exploderat de senaste två åren (2020-2022). Pandemin uppmärksammade vikten av ett bra inomhusklimat följt av förhöjda elpriser som vidare lett till att husägare har i högre grad investerat i energieffektiviserande åtgärder. Ett FTX-System återvinner 75-86% av värmen i ett hus året runt samtidigt som man får ett kliniskt rent inomhusklimat.

Kartering ventilation – Vad är det?2022-09-28T15:19:04+01:00

En kartering av ventilationssystem innebär att man kartlägger ventilationskanalerna i en fastighet med självdragsventilation. En kartering utförs oftast på äldre fastigheter med murade kanaler som går ut genom en murstock på taket. Detta gör man i samband med en förundersökning inför när mekanisk ventilation genom en takfläkt ska installeras. En kartering visar vilka kanaler som kan nyttjas för en ventilationsfläkt och vilka som inte kan nyttjas. I många äldre fastigheter saknas det en kartering och därför kan det vara bra att utföra en kartering för att veta hur kanalerna är dragna i en äldre byggnad.

Hur fungerar självdragsventilation?2022-10-12T06:32:50+01:00

Enkelt förklarat kan man säga att självdragsventilation innebär att den varma luften stiger upp i bostaden och åker ut via luftkanaler. Detta gör att det blir ett undertryck som innebär att ny luft kan tränga in via exempelvis en tilluftsventil. Luftombytet uppstår till stor del pga temperaturskillnader och luften byts ut i bostaden helt utan fläktar. Självdrag fungerar allra bäst på vintern när det är kallt ute.