Ventilationsfläkt på taket låter – vad göra?

En ventilationsfläkt som låter kan vara mer än bara ett irriterande ljud. Det kan vara ett tecken på att något är fel och kräver omedelbar uppmärksamhet. I denna artikel går vi igenom några vanliga orsaker till att en ventilationsfläkt kan börja låta och vad du bör göra åt det. För mer information om hur du kan kontrollera din ventilation, besök Boverket.

Innehållsförteckning

Vanliga orsaker till att ventilationsfläkten låter

Ventilationsfläkt på taket

 

1. Förslitna kullager

En av de vanligaste orsakerna till att en ventilationsfläkt låter är förslitna kullager. Med tiden kan kullagren slitas ut, vilket leder till ökat motstånd och höga ljudnivåer. Om din fläkt är gammal, är det troligt att detta är orsaken. För att lösa detta problem kan du behöva byta ut kullagren eller hela fläkten.

2. Löst monterade delar

Vibrerande eller skramlande ljud kan också bero på löst monterade delar i fläkten. Skruvar, muttrar och bultar som håller fläkten på plats kan med tiden lossna, vilket leder till att fläkten börjar låta. Kontrollera alla monterade delar och dra åt dem om det behövs.

3. Smuts och damm

Över tid kan smuts och damm samla sig i ventilationssystemet, vilket kan orsaka blockeringar och få fläkten att arbeta hårdare och därmed låta mer. Regelbunden rengöring av ventilationssystemet kan minska detta problem. Det rekommenderas att anlita ett professionellt ventilationsföretag för att utföra en noggrann rengöring.

4. Fel på motorn

Motorn i ventilationsfläkten kan också orsaka ljud om den börjar bli sliten eller är defekt. En defekt motor kan ge ifrån sig surrande, klickande eller gnisslande ljud. Om du misstänker att motorn är problemet bör du kontakta ett ventilationsföretag för en professionell bedömning och eventuell reparation eller utbyte av motorn.

Vad du bör göra

1. Inspektera fläkten

Det första steget är att visuellt inspektera fläkten och dess omgivning. Se efter om det finns lösa delar, smuts eller något annat som kan orsaka ljudet. Om du hittar något som verkar fel, försök åtgärda det om möjligt.

2. Anlita ett professionellt ventilationsföretag

Om du inte kan identifiera eller lösa problemet själv, är det bäst att kontakta ett professionellt ventilationsföretag. De har erfarenheten och verktygen för att diagnostisera och åtgärda problemet effektivt. Dessutom kan de utföra en fullständig service och rengöring av systemet, vilket kan förbättra dess prestanda och förlänga dess livslängd.

3. Förebyggande underhåll

För att undvika framtida problem med din ventilationsfläkt är det viktigt att utföra regelbundet underhåll. Detta inkluderar att rengöra fläkten och ventilationssystemet, kontrollera och dra åt monterade delar, och se till att kullagren smörjs ordentligt. Regelbundet underhåll kan förhindra att små problem blir större och dyrare att åtgärda.

4. En ventilationsfläkt ska inte störa

En ventilationsfläkt som låter är ett tecken på att något inte står rätt till. Genom att vara uppmärksam och vidta rätt åtgärder kan du undvika kostsamma reparationer och säkerställa att ditt ventilationssystem fungerar effektivt. Om du är osäker på vad som orsakar ljudet eller hur du ska åtgärda det, tveka inte att kontakta ett professionellt ventilationsföretag för hjälp. De kan ge dig den expertis och service du behöver för att hålla ditt hem bekvämt och säkert.

Aerius Ventilation – Experten på Ventilationsfläktar

Aerius Ventilation är ett ventilationsföretag med gedigen kunskap om ventilationsfläktar, stora som små. Företaget är ett av Sveriges mest rekommenderade och har bytt tusentals fläktar genom åren. Vi är stolta över vår expertis och vår förmåga att leverera snabb service och högkvalitativa lösningar till konkurrenskraftiga priser.

Varför anlita oss för ventilationsfläktar?

Att ha en fungerande ventilationsfläkt är avgörande för inomhusluftens kvalitet och för att säkerställa att ditt ventilationssystem fungerar optimalt. När din ventilationsfläkt på taket låter, kan Aerius Ventilation hjälpa dig med följande:

  • Erfarenhet och Expertis: Med år av erfarenhet och tusentals installationer bakom oss, kan du lita på att vi har den kunskap som krävs för att lösa dina ventilationsproblem.
  • Snabb och Tillförlitlig Service: Vi förstår vikten av snabb service och är alltid redo att hjälpa våra kunder med akuta problem.
  • Kvalitet och Garanti: Våra tjänster och produkter håller högsta kvalitet och vi erbjuder garantier för att säkerställa din trygghet och nöjdhet.
  • Personlig Rådgivning: Vi erbjuder personlig rådgivning och anpassade lösningar för att möta just dina behov och förutsättningar.

Kontakta oss idag för en professionell bedömning och effektiv lösning på dina ventilationsbehov.

Offertförfrågan

Vi älskar utmaningar och att hjälpa andra till ett friskare inomhusklimat. Hör gärna av dig så kikar vi på hur vi kan hjälpa dig på bästa tänkbara sätt.

Kostnadsfri Offert – Återkoppling inom 24 timmar!

Vanliga frågor

Börja med att kontakta oss så kikar vi på förutsättningarna, ledtider just nu är alltifrån några dagar till några månader beroende på omfattning av undersökning, projektering och arbete.

Vi nås via telefon och mejl. Ring 010-300 16 00 eller skicka e-post till info@aerius.se. Vi återkopplar alltid inom två arbetsdagar.

Vårt serviceområde inkluderar Stockholms län, Dalarnas län, Södermanlands län, Örebros län, Västmanlands län, Jönköpings län, Kalmars län med omnejd. Vi hjälper gärna kunder från mindre städer och vi har valt att arbeta i hela Mellansverige, främst när det gäller att byta FTX-system för villor och bostadsrättsföreningar.

Läs mer om var vi arbetar.

Vi utför alla möjliga typer av ventilationsarbeten, både för företag, bostadsrättsföreningar och privatpersoner. Vår styrka ligger i att vi anpassar lösningen utifrån kundens behov. Vi gillar mindre jobb som till exempel service och ventilationsrengöring, samtidigt hjälper vi de kunder som vill investera stort i sitt inomhusklimat.

Aerius Ventilation - din specialist inom ventilation