Byt ut ditt Temovex-aggregat och sänk dina energikostnader

Byt ut ditt Temovex-aggregat och sänk dina energikostnader

Temovex är ett äldre FTX-aggregat som finns i många hus och villor runt om i Sverige. Aggregaten var framförallt populära på 80- och 90-talet och några vanliga modeller inkluderar Temovex 480s, Temovex 480, Temovex 1000, Temovex 250s, Temovex 400 samt Temovex 250.

I den här artikeln går vi igenom vilka fördelar det finns med att byta ut ditt gamla ventilationsaggregat mot ett nytt.

Fördelar med att byta ut Temovex mot ett mer modernt alternativ

Om du har har ett äldre FTX-aggregat, till exempel Temovex 480s, temovex 1000, Temovex 250 eller Temovex 400, är det sannolikt dags att ersätta det med en bättre modell. Dessa aggregat är ofta 20-30 år gamla vilket innebär att de har sett sina bästa dagar. Äldre aggregat är även dyra i drift, framförallt nu när elpriserna ökar.

Det går såklart att byta ut trasiga reservdelar i ditt Temovex-aggregat, men vår erfarenhet är att du i längden tjänar på att byta ut hela systemet. De ventilationsaggregat som tillverkas idag har bland annat moderna EC-motorer, bättre filter och ger en avsevärt högre värmeåtervinning.

Här är några av fördelarna med att byta ditt FTX-aggregat:

  • Förbättrad luftkvalitet i hemmet
  • Upp till 86% värmeåtervinning
  • Lägre energiförbrukning och minskade kostnader

Äldre aggregat från Temovex har filter som endast klarar att filtrera bort större partiklar såsom löv och flugor. Det betyder att pollen, damm och andra skadliga partiklar finns kvar i inomhusluften, något som på sikt har negativ effekt på hälsan. Många nya aggregat är idag utrustade med ISO-klassade filter som har en mycket högre filtreringsgrad. Resultatet blir en betydligt renare inomhusluft och bättre klimat överlag.

Lång erfarenhet av Temovex

Aerius ventilationsfirma har under åren träffat många kunder som har ett Temovex-aggregat och som behöver hjälp med ett byte. Några bostadsområden där de förekommer ofta är bland annat Järfälla, Skälby och Viksjö.

Aggregaten är vanligtvis placerade i tvättstugan, vid groventrén. Im-kanalen, det vill säga köksfläkten, är ofta påkopplad till samma avluftning som FTX-aggregatet. Det innebär att vi ofta måste separera im-kanalen när vi byter ut ett gammalt Temovex-aggregat.

Vi har gedigen kunskap och erfarenhet av att ersätta exempelvis Temovex 480s, Temovex 250 eller Temovex 1000. För dig som letar efter en mer energisnål ventilationslösning ska du kontakta oss. Utifrån dina förutsättningar och önskemål rekommenderar vi ett aggregat som passar dig och ditt hem.

Vanliga frågor om ventilation i Temovex-aggregat

Mitt Temovex aggregat fungerar inte som det ska. Vad kan det bero på?2022-08-28T14:49:41+01:00

Det kan bero på flera olika saker. Kanske är det dags att göra en ventilationsservice eller byta filter på aggregatet. Det kan också hända att det är någon del som behöver bytas ut eller att du behöver ett helt nytt FTX-aggregat. För att kunna svara mer exakt på din fråga  behöver vi komma hem till dig och se över ditt ventilationssystem. Kontakta oss så bokar vi in ett kostnadsfritt besök.

Vad kostar det att byta till ett nytt ventilationssystem?2022-08-27T22:36:01+01:00

Det beror på vilken modell du behöver. Några faktorer som påverkar är hur stort hus du har, hur många som vistas där, planlösning och så vidare. Att byta ut ditt Temovex till ett nytt FTX-system är ganska dyrt, men något som kommer att minska din energiförbrukning och med det dina löpande utgifter. Förutom att du sänker dina energikostnader blir du även belönad med ren och frisk inomhusluft, fri från skadliga partiklar. Läs gärna mer om de aggregat som vi rekommenderar.

Jag vill byta mitt Temovex 480s mot en nyare modell. Vilket aggregat är bäst?2022-08-28T14:50:38+01:00

Det är svårt att svara på utan att veta vilka förutsättningar och behov du har. Idag finns det flera bra ersättare för ett Temovex-aggregat. Hör av dig till oss så kan vi berätta mer. Läs gärna även våra artiklar där vi har betygsatt några av de vanligaste modellerna:

FTX-aggregat bäst i test 2022 – för hus upp till 150 kvm

FTX-aggregat bäst i test 2022 – för hus 230-250 kvm

Relaterade artiklar