Dags för en FTX-installation? Det här bör du veta

Vilka självdragshus är olämpliga att installera FTX-system i? Hur ser processen ut? Är det värt? I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om att installera FTX system i självdragshus. Många företag erbjuder FTX-installationer och det är en hel djungel där ute när man som privatperson samlar in offerter för FTX installation i ett självdragshus. Vi har märkt med åren att det viktigaste för dig som kund är att hitta en aktör som utfört många konverteringar från självdrag till FTX. Ljudnivåer, pris och kommunikation är oftast saker som skiljer sig kraftigt åt när man ska välja ett företag för en FTX installation. I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta om att installera FTX och svarar på några av de vanligaste frågorna vi får från våra kunder.

ftx installation hos kund

FTX-installation utförd i en restaurang. Aggregat och rör är betydligt mindre när man installerar FTX i villa

Innehållsförteckning

I vilka självdragshus bör man inte installera FTX-system?

När man överväger att installera ett FTX-system i sitt hus är det viktigt att vara medveten om vilka typer av hus som inte är lämpliga för en FTX installation.

Hus utan tillgänglig vind och kattvind

För det första bör hus med en oåtkomlig vind eller de med plattak (utan vind) tänka två gånger. Platsen för installationen av systemets ventilationsrör kan bli en utmaning ifall man inte har möjlighet att dra kanalerna i vinden.

Dåligt isolerade hus är inte optimala för FTX installation

Ett annat viktigt övervägande är husets isolering. Även om dragiga hus med dåligt isolerade väggar tekniskt sett kan utrustas med FTX, blir resultatet ofta bättre i välisolerade hus. En bra isolering maximerar energieffektiviteten och komforten av ett FTX-System.

Mekanisk frånluft är betydligt billigare och ger bra luft

Slutligen finns det självdragshus som redan är försedda med ventiler i väggarna och befintliga frånluftskanaler. För dessa hus kan det ofta vara mer kostnadseffektivt att överväga att konvertera till mekanisk frånluft. Detta ger förbättrad ventilation utan att behöva lägga en större investering som ett FTX-system.

Fritidshus/sommarstuga ska inte ha FTX system

Eftersom man inte bor i ett fritidshus eller en sommarstuga på heltid blir en FTX installation onödig. Det finns betydligt bättre saker att investera sina pengar i. Man kan installera billigare varianter och enklare lösningar som kan öka komforten och trivseln till en mycket lägre peng. Med FTX i sommarstuga kan man inte räkna med några större besparingar i uppvärmningen eftersom fritidshus generellt är dåligt isolerade. Vidare brukar man endast ha underhållsvärmen igång när man inte bor där permanent. Därför blir också värmeåtervinningen med ett FTX system ”overkill”.

Är det värt att installera FTX?

En av de absolut största fördelarna med att installera FTX-ventilation i villor och självdragshus är att du får ett friskt och hälsosamt inomhusklimat. Om du har ett hus med självdrag är det risk att drabbas av fukt- och mögelskador, vilket i sin tur innebär ökade kostnader. Enligt en rapport från Anticimex framkommer det att det är vanligare med fuktskador på vinden i självdragshus. Orsaken är just bristande ventilation.

Självdragsventilation är framförallt vanligt i äldre hus som byggdes innan 70-talet. Och även om det är den billigaste ventilationen finns det idag betydligt bättre alternativ. Förutom bättre luft och en jämnare temperatur innebär ett FTX-system även:

  • en mycket god värmeåtervinning på mellan 80–90%
  • sänkta energikostnader
  • låga driftkostnader och minimalt med underhåll
  • klinisk ren luft
  • ett helt luftombyte i hela huset varannan timme
  • förbättrad sömn med lägre betydligt lägre CO2-halter.

Det är med andra ord ett mycket kostnadseffektivt ventilationssystem som ger bästa möjliga inomhusklimat. Vi på Aerius Ventilation har lång erfarenhet av att installera FTX-system i olika typer av hus. Fördelen med att använda en stor aktör som oss innebär att vi kan pressa inköpspriserna, vilket innebär en lägre kostnad för dig som kund.

Hur ser processen ut när man installerar FTX?

Här beskriver vi hur det går till att installera ett FTX-system i villa och hus – steg för steg.

Steg 1 – kostnadsfritt hembesök

Vi kommer hem till dig för ett förutsättningslöst möte och diskuterar dina behov och önskemål. Vi passar också på att titta på vilka utrymmen som finns tillgängliga för en lyckad installation. Självklart svarar vi på alla dina frågor under mötet, och vi går gärna igenom alternativa lösningar på hur du kan få en bra ventilation.

Steg 2 – offert inklusive arbetsbeskrivning

Inom kort får du en komplett offert där vi tydligt beskriver de olika delmomenten och de material som kommer att användas. Vi samarbetar med flera ledande leverantörer av FTX-aggregat. Du har full kontroll på vad som ingår och behöver inte oroa dig för dolda kostnader.

Steg 3 – installation av FTX

Efter att vi kommit överens om när arbetet kan påbörjas så sätter vi igång med själva installationen. Vi drar rör för avluft och uteluft, vanligtvis genom tak eller gavel med kombitakhuv eller kombiväggdon. FTX-installationen brukar ta ungefär 4–6 arbetsdagar. Om du har några frågor finns vi alltid tillgängliga.

Steg 4 – injustering

När FTX-installationen är klar justerar vi luftflöden och ser till så att allt fungerar som det ska. Vi går också igenom hur du bäst kan underhålla ditt nya ventilationssystem och vad du ska tänka på.

Kan man installera FTX i självdragshus?

Ja, man kan installera FTX i ett självdragshus. Det gäller att hitta bra utrymmen och ytor för att kunna dra rör. Vi letar alltid efter hörn eller garderober för att kunna dra ventilationsrör genom våningsplanen.

FTX-installation i självdragshus lönar sig i princip alltid. Kanske inte rent ekonomiskt på kort sikt, men det man får tillbaka i form av ett bättre inomhusklimat och välmående kan inte riktigt värderas i pengar. Det finns dessutom studier från Svensk Ventilation som visar på snabba återbetalningstider. Har man tänkt att bo i sitt hus långsiktigt är det absolut värt investeringen.

Som du säkert förstått är det i många fall relativt enkelt att installera FTX i villor och självdragshus. Vi på Aerius tar ett helhetsansvar och ser till att du får ett system som är individuellt anpassat efter din bostad och byggt för att hålla i många år.

Med ett FTX-system på plats får man garanterat både bättre inomhusluft och minskade uppvärmningskostnader. Du kan dessutom själv styra ventilationen för att på så sätt anpassa inomhusklimatet efter årstid.

Om du är intresserad av att installera ett FTX-system i ditt hus ska du kontakta oss. Vi ser till att du får en lyckad lösning – och ett hälsosamt inomhusklimat.

Vanliga frågor om FTX Installationer

Vad kostar det att installera FTX-system i självdragshus?

Priset för att installera FTX-system i ett självdragshus kostar vanligtvis mellan 80.000 kr och 150.000 kr. Kontakta oss för en gratis offert.

Finns det några nackdelar med att installera FTX i en villa?

Att installera FTX i villa innebär en lite större uppstartskostnad än andra ventilationssystem. Däremot kommer investeringen på sikt att hålla nere energiförbrukningen och därmed dina kostnader.

Hur lång tid tar en FTX-installation?

Hur lång tid det tar beror bland annat på husets storlek, hur många våningsplan det är och om det finns tidigare rördragning. Men vanligtvis är FTX-installationen klar efter 4–6 arbetsdagar. Alla våra offerter inkluderar en tidsplan – så att du vet vad du kan förvänta dig.

I vilka hus passar inte en FTX-installation?

I ett Radhus med plattak, det vill säga ingen åtkomlig vind, är det generellt en dålig idé att installera FTX. Där brukar vi istället rekommendera mekanisk frånluft. Det kan dock finnas goda möjligheter ändå. Det finns små bostadsaggregat som är anpassade för att ställas inomhus i till exempel tvättstuga eller klädkammare.

I vilka hus passar en FTX-installation bäst?

Det går att installera FTX i alla typer av villor och hus. Det finns dock flera faktorer att ta hänsyn till för att det ska bli ett bra resultat, som till exempel vilka förutsättningar det finns för att installera kanaler och dra rör. Generellt är det viktigt att det finns en rymlig vind eller ett bra utrymme där man kan dölja kanalerna och aggregatet. En annan grej som är till ens fördel är att huset är så tätt som möjligt för att energieffektiviteten ska fungera bra.

Offertförfrågan

Vi älskar utmaningar och att hjälpa andra till ett friskare inomhusklimat. Hör gärna av dig så kikar vi på hur vi kan hjälpa dig på bästa tänkbara sätt.

Kostnadsfri Offert – Återkoppling inom 24 timmar!

Fler frågor

Börja med att kontakta oss så kikar vi på förutsättningarna, ledtider just nu är alltifrån några dagar till några månader beroende på omfattning av undersökning, projektering och arbete.

Vi nås via telefon och mejl. Ring 010-300 16 00 eller skicka e-post till [email protected]. Vi återkopplar alltid inom två arbetsdagar.

Vårt serviceområde inkluderar Stockholms län, Dalarnas län, Södermanlands län, Örebros län, Västmanlands län, Jönköpings län, Kalmars län med omnejd. Vi hjälper gärna kunder från mindre städer och vi har valt att arbeta i hela Mellansverige, främst när det gäller att byta FTX-system för villor och bostadsrättsföreningar.

Läs mer om var vi arbetar.

Vi utför alla möjliga typer av ventilationsarbeten, både för företag, bostadsrättsföreningar och privatpersoner. Vår styrka ligger i att vi anpassar lösningen utifrån kundens behov. Vi gillar mindre jobb som till exempel service och ventilationsrengöring, samtidigt hjälper vi de kunder som vill investera stort i sitt inomhusklimat.

Aerius Ventilation - din specialist inom ventilation och inomhusklimat

Vad tycker våra kunder?

Sedan starten år 2015 har vi alltid haft kunden i fokus, värdesatt god kvalitet och månat om hög leveranssäkerhet, därför är vi stolta över att ha ett av branschens högsta betyg vad det gäller kundnöjdhet. Läs mer om vad våra kunder tycker om oss.