Dålig ventilation i hus? Så här testar du din inomhusluft

Dålig ventilation i hus? Så här testar du din inomhusluft

Alltför många gånger har vi träffat kunder som bor i ett hus med dålig ventilation. Varje vecka kliver vi in bostäder där husägare har beskrivit luften som okej, men att de gärna vill se över den för att veta om den är bra eller dålig. Vi förstår att bor du i ett hus så kommer du med tiden bli van med ett visst inomhusklimat, oavsett om det är bra eller dåligt.

Hur vet jag om jag har dålig ventilation hemma?

Att ta reda på om du har dålig luft hemma är enklare än vad du tror. Allt du behöver göra är att undersöka om du har en fungerande ventilation eller inte. Det är främst husägare med äldre hus som drabbas av dålig luft på grund av att ventilationen inte är tillräckligt bra. Äldre hus har ofta självdragsventilation som inte alltid fungerar optimalt.

Nedan kan du läsa om två enkla knep som du kan göra själv hemma.

dålig luft hemma kolla din ventilation

1. Testa och undersök tilluften

Börja med att gå runt i dina sovrum och allrum. Titta och se ifall det finns ventiler i fönster eller väggar som gör det möjligt för luft att fritt tränga in i huset. Känn sedan med handen ifall det kommer in luft i ventilerna eller om det står helt stilla. Tänd en tändare framför ventilen och se vilket håll lågan lutar mot.

Rör lågan sig inåt mot huset? Bra då strömmar luften in och du får in ny frisk luft från utsidan.

Rör den inte sig alls? Då har du svaret på din fråga om varför det är dålig luft i sovrummet till exempel, om det är där du kör testet med tändaren. Ingen ny luft kommer in – hur ska ni då kunna andas ren och frisk luft?

2. Testa och undersök frånluften

När du har testat tilluften är det dags att ta reda på hur frånluften ser ut. För att luft ska kunna tränga in måste vi också ta ut luft från huset, annars spelar det faktiskt ingen roll hur många ventiler du har.

Gå till badrummet eller tvättstugan och se ifall du kan hitta en rund vit ventil. Ta en pytteliten bit av toalettpapper och sätt det mot ventilen.

Fastnar pappret omedelbart? Bra, då har du god frånluft i huset och det fungerar bra.

Ramlar pappret ner mot golvet? Då behöver du kontakta ett ventilationsföretag som får undersöka det hela. Att ha dålig ventilation i badrum kommer förr eller senare leda till fukt och mögelskador i våtutrymmet. Dessutom hindrar det tilluften i sovrummen att tränga sig in och förse er med ny luft. Frånluften i badrummet skapar nämligen ett undertryck i huset vilket också gör att huset då tar in mer luft via ventiler. Om inget undertryck finns, finns heller inget behov för huset att ta in frisk luft.

Om du har dålig luft hemma ska du alltså börja med att göra dessa två enkla knep. Det viktigaste är att du förstår mellan ny frisk luft som ska in i bostaden, och gammal luft som ska ut.

Vad ska jag göra om jag har dålig luft och ventilation?

Om pappret inte fastnar i ventilen och du inte känner någon ny frisk luft tränga in via spalt eller väggventiler i sovrum och allrum, ska du direkt kontakta ett ventilationsföretag. De kan då göra en okulär besiktning av din ventilation och ge vidare förslag på åtgärder. Om både tilluften och frånluften står stilla har du garanterat dålig ventilation hemma.

Vi rekommenderar att du gör detta test två gånger per år. Det bästa är att göra det en gång i december då temperaturen är låg och en gång på sommaren då temperaturen är hög. Detta för att säkerställa att det är drag i huset året runt och att det inte bara är det under en viss period. En annan anledning är i de hus man har mekaniska fläktar som driver ventilationen, att man säkerställer så att fläktarna fortsatt funkar eller står still.

Det finns flera olika ventilationslösningar för att åtgärda dålig luft hemma. Vilket lösning som passar bäst för just ditt hus beror på flera olika saker och det bästa är att prata med en ventilationsfirma. Vi på Aerius Ventilation har den kunskap och erfarenhet som krävs för att skapa ett bra inomhusklimat i äldre hus. Hör av dig så bokar vi in ett kostnadsfritt platsbesök.

Vanliga frågor om dålig luft i hemmet

Hur kan ni hjälpa mig att få bättre luft hemma?2022-06-29T10:34:49+01:00

Vi på Aerius ventilationsföretag tycker att alla har rätt till ett hälsosamt inomhusklimat. Med vår breda erfarenhet så kan vi hjälpa dig att hitta en lösning som passar dina behov och din plånbok. Om du vill få bättre luft hemma ska du börja med att ringa, maila eller fylla i en offertförfrågan. Därefter brukar vi ofta boka in ett kostnadsfritt platsbesök där vi kommer hem till dig och ser hur din nuvarande ventilation fungerar. 

Jag har fått problem med mögel i badrummet, vad kan jag göra?2022-06-29T10:34:43+01:00

Mögel i badrummet beror på att den fuktiga luften inte transporteras ut. Först och främst ska du se till att tvätta bort allt mögel eftersom det kan vara farligt för hälsan. Sedan är det viktigt att se över ventilationen. Har du någon badrumsfläkt? Om inte är det bra att skaffa en sådan då den minskar risken för fukt och mögel. Får du inte ordning på problemet är det läge att kontakta en fackman som hjälper dig. 

Vilka symtom får man vid dålig luft inomhus?2022-06-29T10:34:40+01:00

Vanliga symtom kan vara huvudvärk, torr hud eller problem med astma och allergi. Om du upplever några av dessa besvär så kan det bero på att ventilationen inte fungerar optimalt.