FTX TermaVent S20 – dags att byta aggregat?

En TermaVent S20 är ett FTX-aggregat som förser huset med ny frisk luft och frånluft med hjälp av en värmeväxlare. Ungefär 40-50% av värmen återvinns genom aggregatet.

TermaVent är ett speciellt aggregat med en inbyggd kompressor som kyler och värmer beroende på vilken modell du har. Vissa kan till exempel bara värma medan andra modeller både värmer och kyler den inkommande luften. De marknadsför den som ett FTX-aggregat med en värmepump, vilket man kan argumentera för om det verkligen är.

Reservdelar TermaVent

TermaVent existerar inte idag som företag och det går inte heller att kontakta någon support för dessa aggregat. Reservdelar till TermaVent är tyvärr mycket svåra att få tag i, men det finns hopp.

Om kompressorn har gått sönder kan du få tag i ersättningskompressorer från exempelvis Electrolux. Det finns ett serienummer på kompressorn som du behöver för att få fram en ersättare. Fläktmotorerna går att byta om serienumren finns kvar på dessa, annars kan det bli svårt att hitta rätt.

Det finns även rena utbytesmodeller från till exempel Nilan, ett danskt företag som tillverkar FTX-aggregat med inbyggda kompressorer. Det finns både vattendrivna Nilan-aggregat och eldrivna aggregat. De är dock dubbelt så dyra som ett vanligt FTX-aggregat som inte har en kompressor inbyggd.

FTX Termavent S20

FTX TermaVent S20

Byta TermaVent mot annat aggregat

Har du har ett TermaVent-aggregat som du vill byta ut? Då bör du först se om du är beroende av uppvärmningen från aggregatet eller om du har möjlighet till uppvärmning från andra källor som är mer kostnadseffektiva. Har du alternativa värmesystem så är det enkelt att byta ut TermaVent mot ett aggregat med roterande värmeväxlare. Om du däremot är beroende av värmekällan från TermaVent behöver du titta på ett ersättningsaggregat från till exempel Nilan.

Ett sådant aggregat är dock kostsamt och ligger uppemot 60 000-70 000 kr inkl. moms bara i materialkostnad. Med arbete brukar ett sådant jobb landa på mellan 100 000-120 000 kr inkl moms. För de pengarna kanske du kan få ett nytt aggregat utan kompressor och en ny värmekälla som till exempel luft-luftvärmepump.

Fördelen med ett aggregat utan kompressor är även att värmeåtervinningen blir mycket högre. Det är också billigare att utföra framtida reparationer på. Ett aggregat med inbyggd kompressor kan nämligen bli kostsamt i längden. En kompressor i ett sådant aggregat kan behöva bytas redan efter 5-7 år och reparationen brukar ligga på cirka 10 000-15 000 kronor.

Välj ett aggregat som fungerar även i framtiden

Det bästa är att välja ett ventilationsaggregat som har gott om reservdelar. Dessutom är viktigt att det finns en bra support eftersom du förr eller senare kommer behöva deras hjälp. Nilan är ett helt okej val, men vi brukar endast rekommendera dessa om du måste ha ett ersättningsaggregat och behålla aggregatet. Till exempel om det finns vatten inkopplat till uppvärmningen i TermaVent-aggregatet.

En annan fördel med att byta ut aggregatet mot ett nytt utan kompressor är att det finns många ersättningsaggregat från olika tillverkare att välja mellan. Detta gör att det blir enklare att dimensionera både storlek och kapacitet efter din bostad.

Funderar du på att byta ut ditt TermaVent-aggregat? Hör av dig till oss så bokar vi in ett kostnadsfritt platsbesök. Det kan vara svårt för oss att avgöra på telefon om du behöver att ersättningsaggregat eller ett nytt aggregat utan kompressor.

Relaterade artiklar