Torr luft inomhus? Här är 6 tips som verkligen fungerar!

Torr luft inomhus? Här är 6 tips som verkligen fungerar!

Torr luft inomhus upplevs framförallt som ett problem under våra kalla vintrar, då det är som mest påtagligt. På internet idag finns en uppsjö av olika artiklar och blogginlägg som tipsar om hur du kan åtgärda torr inomhusluft med exempelvis växter, smörja in huden med återfuktande kräm och sänka temperaturen i bostaden. Utöver ovan nämnda tips finns även de som föreslår att man ska använda nässpray och ögondroppar.

I denna artikel får du sex användbara tips som verkligen fungerar om du vill slippa torr luft inomhus. Vi går igenom hur ventilation fungerar och hur det påverkar din inomhusmiljö.

Innehållsförteckning

Torr luft inomhus – symtom

Hur vet du då om du har torr inomhusluft? Vanliga symtom är torr hud, ytliga sprickor på läpparna, torrhosta, huvudvärk och irriterade ögon.

Det finns ingen universallösning för hur du kan åtgärda torr luft i din bostad, men det finns flera saker som definitivt ökar kvaliteten i inomhusmiljön. Ett torrt inomhusklimat har alltid ett samband med dålig ventilation.

För att du ska få en bättre förståelse tänkte vi på ett enkelt sätt gå igenom hur ventilation fungerar.

Ett hus är beroende av att frisk luft kommer in och att luft också åker ut ur bostaden. På så sätt har vi en god luftomsättning. Utan en luftomsättning kommer fukten som avges från våra dagliga aktiviteter att fastna i huset, exempelvis i golv och väggar. Materialet absorberar fukten eftersom luften står stilla. Enkelt förklarat kan man säga att fukt faller och om luften inte kan hjälpa till att skjuta den vidare kommer fukten stanna kvar i bostaden.

Att ny luft kommer in och att gammal luft åker ut är därför väsentligt för att torr luft inte ska uppstå. Om luften är i konstant rörelse kommer också fukten att vara i konstant rörelse. Om du tänker efter är det hela rätt logiskt och inte särskilt svårt att förstå.

torr luft inomhus

6 tips på hur du åtgärdar torr luft inomhus

1. Kontrollera din nuvarande ventilation

Först och främst, se till att ventilationen är kontrollerad och att den fungerar som den ska. Det är det absolut första man tittar på och är livsnödvändigt, inte bara för att motverka torr luft inomhus men också för att vara säker på att inomhusklimatet inte är hälsovådligt. Det kan således hjälpa er få både fuktigare luft men också en renare luft.

2. Köp en luftfuktare

Investera i luftfuktare och ställ en i master bedroom och en i allrummet där ni vistas som mest. I master bedroom är det oftast två personer som sover vilket innebär att ventilationsbehovet är större än de övriga rummen. Samma gäller för allrummet/vardagsrummet.

3. Undvik torktumlare och torkskåp

Ett annat tips för att motverka torr luft inomhus är att undvika torktumlare och torkskåp. Det är det redan många som gör idag har vi märkt. Förutom att de gör luften torrare så krymper ju även kläderna, jämfört med om du lufttorkar dem.

4. Behåll samma temperatur – sänk inte

Många rekommenderar att du ska sänka temperaturen i din bostad för att få fuktigare luft. Gör inte det! Du kan ha en bra luft i ditt hem utan att behöva kompromissa på värmen. Om du upplever att luften är torr ska du gå till grundproblemet – inte gå runt och frysa.

5. Boka en ventilationsservice

Beställ en ventilationsservice eller ventilationsrengöring för att rengöra kanalerna i huset. Be samtidigt om att få konsultation på hur ni kan förbättra inomhusklimatet på köpet av teknikern som ska utföra arbetet. Det är ju trots allt så att teknikern som rengör kanalerna kan se hur rören går, vilka dimensioner ni har, hur tilluften och frånluften samspelar i huset samt om det är tillräckligt. Det kostar inte många tusenlappar och du kan få otroligt mycket mer kunskap om ditt egna inomhusklimat än du haft tidigare.

6. Investera i en fuktmätare

Köp en fuktmätare för att säkerställa att ni verkligen har torr luft inomhus och att det inte bara är en känsla. En normal luftfuktighet ska ligga på mellan 40-60% inomhus. Allt över 80% brukar vi kalla för regnskogsmiljö vilket innebär att du har för hög luftfuktighet i ditt hem. För hög luftfuktighet kan skada huset och bilda svartmögel samt ge fuktskador på både innertak och råspont.

Med denna artikel hoppas vi att du har fått några användbara tips på hur du kan åtgärda torr luft inomhus. Om du vill se över din nuvarande ventilation är du välkommen att kontakta oss på Aerius Ventilation. Vi har gedigen kunskap och erfarenhet av olika typer av ventilationslösningar.

Offertförfrågan

Vi älskar utmaningar och att hjälpa andra till ett friskare inomhusklimat. Hör gärna av dig så kikar vi på hur vi kan hjälpa dig på bästa tänkbara sätt.

Kostnadsfri Offert – Återkoppling inom 24 timmar!

Fler frågor

Börja med att kontakta oss så kikar vi på förutsättningarna, ledtider just nu är alltifrån några dagar till några månader beroende på omfattning av undersökning, projektering och arbete.

Vi nås via telefon och mejl. Ring 010-300 16 00 eller skicka e-post till [email protected]. Vi återkopplar alltid inom två arbetsdagar.

Vårt serviceområde inkluderar Stockholms län, Dalarnas län, Södermanlands län, Örebros län, Västmanlands län, Jönköpings län, Kalmars län med omnejd. Vi hjälper gärna kunder från mindre städer och vi har valt att arbeta i hela Mellansverige, främst när det gäller att byta FTX-system för villor och bostadsrättsföreningar.

Läs mer om var vi arbetar.

Vi utför alla möjliga typer av ventilationsarbeten, både för företag, bostadsrättsföreningar och privatpersoner. Vår styrka ligger i att vi anpassar lösningen utifrån kundens behov. Vi gillar mindre jobb som till exempel service och ventilationsrengöring, samtidigt hjälper vi de kunder som vill investera stort i sitt inomhusklimat.

Aerius Ventilation - din specialist inom ventilation och inomhusklimat

Vanliga frågor om torr luft inomhus

Vilka symtom kan man få av torr luft?2022-06-27T15:32:00+01:00

Det är vanligt att få problem med torra ögon och torr hud. Även torra luftvägar, hosta och
nariga läppar är vanliga symtom.

Hur hög luftfuktighet ska det vara inomhus?2022-06-27T15:31:21+01:00

Luftfuktigheten ska ligga på mellan 40-60% inomhus. Om luftfuktigheten ligger på över 80%
en längre period är det risk att bostaden drabbas av fukt och mögel.

Hur vet man att man har torr luft inomhus?2022-06-27T15:31:11+01:00

Om du återkommande har problem med torr hud, torra ögon och irriterade slemhinnor är det
sannolikt att luften är för torr. Men för att vara säker så är det bra att mäta luftfuktigheten
inomhus. Torr luft är speciellt vanligt under de kalla vintermånaderna.