FTX-ventilation – en introduktion

FTX-ventilation – en introduktion

FTX-ventilation är en smart ventilationslösning som allt fler privatpersoner och företag upptäckt. Systemet ger en möjlighet att reglera mängden frisk luft som tas in samtidigt som man kan styra mängden luft som ska ut. Detta kan man själv reglera utifrån antalet personer och mycket mer. Det är det ventilationssystemet med flest anpassningsmöjligheter. En annan egenskap som fått FTX intresset bland husägare att fullkomligt explodera senaste tiden är att den återvinner värme från luften som lämnar fastigheten, den värmeåtervinningen ligger på mellan 60-86% med dagens moderna FTX-aggregat. Resultatet blir ett mycket kostnadseffektivt sätt att behålla temperaturen och säkerställa ett bra inomhusklimat. Med kalkylen i hand är det inte konstigt att så många företag, lägenhets- och villaägare är så nöjda med sina FTX-system.

Vad är FTX-ventilation?

FTX-ventilation är helt enkelt ett ventilationssystem som använder en värmeväxlare för att ta till vara på värmen från ditt hem. Fördelarna med ett FTX-aggregat är många då du bland annat kan spara på din energiförbrukning, ha dragfri ventilationsluft, filtrera luften från farliga partiklar och styra luftväxlingen.

Precis som med alla ventilationslösningar finns det även några nackdelar. Du behöver exempelvis el till fläktarna, systemet behöver tillsyn och det tar mer plats för installationen. Att installera eller byta ett FTX-aggregat är även kostsamt. En ventilationsrengöring ligger på mellan 3000 till 5000 kronor efter rotavdrag idag för ett FTX-system.. Filterbyte behöver man göra en till två gånger per år och det kostar cirka 400 till 700 kr ink moms för ett filterbyte. Filterbyte går väldigt snabbt att göra själv som husägare och tar cirka 3 minuter att göra. En ventilationsservice gör man cirka vart 3:e till vart 5:e år.

Men fördelarna trumfar helt klart nackdelarna, då hemmet får ren och frisk luft samtidigt som du drar ned på dina energikostnader. Du får helt enkelt ett bättre inomhusklimat i din bostad.

FTX-ventilation - allt du behöver veta

Hur fungerar ett FTX-system?

För att FTX-systemet ska fungera behöver huset eller lägenheten kunna ta in luft via intagskanaler på fasaden, taket eller via torn. Luften passerar genom intagskanalen och passerar ett spjäll, som reglerar inflödet. Därefter leds luften till ett tilluftsfilter som tar bort bland annat skadliga partiklar.

När luften är ren kommer den fram till själva hjärtat i FTX-ventilationen, nämligen värmeväxlaren. Det här är som värmen i frånluften används för att värma tilluften. Efter att luften slussats vidare till ett luftvärmebatteri hamnar den till slut i tilluftsfläkten som ombesörjer att ditt hem fylls med frisk och härlig luft. För att göra hela FTX-systemet så tyst som möjligt använder man också ljuddämpare.

Att ta in ny luft går alltså igenom en flerstegsprocess som utvecklats över tid. FTX-aggregat är ett stabilt system som idag används av miljontals hem.

Men luften som är inne i bostaden måste ju också komma ut. För att göra det används så kallade avluftsdon som leder luften till ljuddämparen som är kopplad till en avluftskanal. Som du redan läst hamnar frånluften i värmeväxlaren där den används för att värma upp tilluften. När den gjort sitt jobb skickas frånluften ut via exempelvis en avluftshuv.

Hela FTX-systemet kan anpassas beroende på hur du vill att luften ska cirkulera i ditt hem och hur du vill att ventilationen ska samarbeta med andra värmesystem.

Vad kostar ett FTX-aggregat?

Kostnaden för att installera FTX-ventilation beror helt och hållet på förutsättningarna och storleken på din bostad. Finns det redan kanalsystem? Är storleken på tilluft och frånluft tillräckligt stora och fler frågor som behöver svar innan vi kan ge ett pris.

Det vi vet redan idag är att investeringen lönar sig på sikt. Inte bara vad det gäller värdet på fastigheten utan också på dina framtida energikostnader. Detta är en stor anledning till att allt fler väljer att konvertera sitt hus med självdragsventilation till en modern lösning med FTX-system.

Vi på Aerius Ventilation har hjälpt både privatpersoner och företag med att installera FTX-aggregat. Om du vill veta mer om våra ventilationslösningar och vad vi kan erbjuda är du välkommen att kontakta oss.

Vanliga frågor om FTX-ventilation

Vilka FTX-aggregat rekommenderar ni?2022-06-29T10:29:03+01:00

Vi väljer att arbeta med kända märken som har hög kvalitet och som vi vet har lång livslängd. Exempel på några aggregat som vi ofta installerar är Swegon Casa, Systemair och Östberg Heru. Dessa aggregat har hög kapacitet och är både energisnåla samt tystgående. 

Vilka nackdelar finns det med FTX-ventilation?2022-06-29T10:28:58+01:00

Den största och främsta nackdelen är att de är relativt dyra att installera, och tar även större plats än andra ventilationslösningar. Det är även viktigt med löpande service och underhåll för att de ska hålla i många år. Fördelarna väger dock helt klart upp, då du kan vara säker på att du får en hälsosam och frisk inomhusluft samtidigt som du sänker dina energikostnader. 

Hur mycket värme återvinner ett FTX-aggregat?2022-06-29T10:28:56+01:00

Dagens moderna FTX-aggregat har en mycket god värmeåtervinning som ligger på ungefär 60-85 procent. Betydligt bättre än äldre aggregat som exempelvis Rexovent eller Bahco Minimaster. 

Relaterade artiklar