När behövs egentligen en FTX-ritning?

Innan du skaffar ett FTX-aggregat är det viktigt att ha en ritning för ditt FTX-system. Med en korrekt FTX-ritning i handen är det lätt att beräkna systemets storlek, samt vad som krävs för att installationen ska gå så snabbt och smidigt som möjligt. Ritningen beskriver dragningar och genomföringar samt följer alla Boverkets regler och rekommendationer.

ritning på ett ftx system av aerius ventilation

Innehållsförteckning

FTX-ritningen förenklar upphandlingen

Innan du börjar begära in offerter på FTX-system bör du ha en ritning som entreprenörerna kan förhålla sig till. Genom att ta fram en ritning för ditt FTX-system kan du själv även få större förståelse för arbetets omfattning samt göra korrigeringar och justeringar för att systemet ska passa in i ditt hem.

Utifrån FTX-ritningen kan du tillsammans med entreprenörerna gå igenom vad slutmålet är samt de olika stegen på vägen. Tack vare ritningen får du därför bättre översikt och minskar risken för oseriösa aktörer.

Du får en komplett FTX-ritning

När du väljer att skaffa en FTX-ritning från oss på Aerius får du en komplett ritning, med både 2D- och 3D-ritningar, som tydligt beskriver hur FTX-systemet är planerat. För varje våningsplan får man en separat planritning samt alla ritningar i formatet pdf.

I FTX-ritningen ingår dessutom en komplett materiallista, samt en generell monteringsinstruktion. Med denna kompletta ritning i handen blir det enkelt att se exakt vad du behöver, samt vad du kan förvänta dig under installationen av ditt FTX-system. Våra ritningar upprättas av erfarna ventilationskonstruktörer och i enlighet med alla regler och rekommendationer som tagits fram av Boverket.

Ritningar för alla typer av FTX-system

Oavsett om du är villaägare, hyresvärd, bostadsrättsförening eller företag hjälper våra kunniga experter dig att ta fram en komplett ritning för ditt FTX-system. Vi har många års erfarenhet av ventilationskonstruktion för både bostadshus, butiker och kontor och kan även ge specifika ritningar för olika delar av fastigheten eller lokalen. Tillsammans med dig går vi igenom dina förutsättningar och tar fram den lösning som passar bäst för dina behov.

Vad kostar en FTX-ritning?

Vad just din FTX-ritning kostar är beroende av vad för typ av fastighet det handlar om. Som utgångspunkt har vi tagit fram priser för villor och radhus med ett eller två våningsplan. För en enplansvilla eller ett radhus kostar en ritning 7 500 kr (inklusive moms), och för en villa eller ett radhus med två plan kostar ritningen 9 000 kr (inklusive moms).

Om du vill ha en ritning för ett FTX-system i någon annan typ av fastighet får du gärna kontakta oss så hjälper vi dig med en offert. Vi ger alltid ett totalpris på offerter, där alla kostnader ingår och är specificerade så att du inte får några överraskningar.

Låt Aerius installera ditt FTX-system

När du väl har din ritning kan du vända dig till vilken leverantör du vill. Vi på Aerius har lång erfarenhet av att installera FTX-ventilation och ger dig därför 10% rabatt på installationen om du även väljer oss som leverantör av ditt FTX-system. I installationen ingår även intrimning av systemet samt besiktning efter avslutat arbete. Våra erfarna tekniker delar dessutom gärna med sig av tips och råd för hur du optimerar ditt system för ett ännu friskare inomhusklimat.

Vanliga frågor och svar om FTX-ritningar

Hur mycket kostar en ritning för ett FTX-system?

Vad ritningen kostar beror främst på hur stor din fastighet är. Om du exempelvis bor i en villa med två våningar blir det dyrare än om du bor i en enplansvilla. Generellt kan man säga att en FTX-ritning kostar mellan 7 000 och 12 000 kr, inklusive moms. Kontakta oss för att få en offert.

Varför behöver jag en FTX-ritning?

En FTX-ritning är viktig att ha när du vill upphandla och installera ett FTX-system. Dessutom krävs ritningen för att få bygglov. Med en utförlig ritning blir det enklare för dig att värdera de olika offerter du får, samt kontrollera så att det föreslagna systemet lever upp till krav och riktlinjer från exempelvis Boverket. Att skaffa en ritning för ditt FTX-aggregat är därför ett effektivt sätt att garantera att det system du skaffar möter dina förväntningar och faktiskt ger ett bättre inomhusklimat.

Hur går det till att beställa en ritning för FTX-ventilation?

För att beställa en FTX-ritning från Aerius är det bara att skicka in dina planritningar och kontaktuppgifter till oss. Vi återkommer via mejl eller telefon för komplettering och beställning. Leveranstid är cirka 3–5 arbetsdagar.

Vad är ett FTX-system?

FTX är ett system där luften i huset cirkuleras med hjälp av två fläktar. Den ena suger ut fuktig och varm luft från exempelvis badrum och tvättstuga, medan den andra tillför frisk luft till exempelvis sovrum och vardagsrum. Innan den kalla utomhusluften släpps in i huset används den utgående luften för att värma upp den tillkommande luften. På så sätt behålls värmen i huset samtidigt som du får ett kontinuerligt tillflöde av frisk luft. Ett FTX-system har visat sig vara en mycket god investering för både inomhusklimatet och för plånboken. En väljusterad FTX-ventilationsanläggning kan bidra till att minska koldioxidavtrycket i Stockholm. Genom att effektivt återvinna värme inomhus, minskar FTX-systemet byggnadens energiförbrukning och därmed dess miljöpåverkan. Denna process leder inte bara till en lägre energikostnad men även till ett minskat ekologiskt fotavtryck för fastigheten.

Offertförfrågan

Vi älskar utmaningar och att hjälpa andra till ett friskare inomhusklimat. Hör gärna av dig så kikar vi på hur vi kan hjälpa dig på bästa tänkbara sätt.

Kostnadsfri Offert – Återkoppling inom 48 timmar!

Fler frågor

Börja med att kontakta oss så kikar vi på förutsättningarna, ledtider just nu är alltifrån några dagar till några månader beroende på omfattning av undersökning, projektering och arbete.

Vi nås via telefon och mejl. Ring 010-300 16 00 eller skicka e-post till info@aerius.se. Vi återkopplar alltid inom två arbetsdagar.

Vårt serviceområde inkluderar Stockholms län, Dalarnas län, Södermanlands län, Örebros län, Västmanlands län, Jönköpings län, Kalmars län med omnejd. Vi hjälper gärna kunder från mindre städer och vi har valt att arbeta i hela Mellansverige, främst när det gäller att byta FTX-system för villor och bostadsrättsföreningar.

Läs mer om var vi arbetar.

Vi utför alla möjliga typer av ventilationsarbeten, både för företag, bostadsrättsföreningar och privatpersoner. Vår styrka ligger i att vi anpassar lösningen utifrån kundens behov. Vi gillar mindre jobb som till exempel service och ventilationsrengöring, samtidigt hjälper vi de kunder som vill investera stort i sitt inomhusklimat.

Aerius Ventilation - din specialist inom ventilation

Vad tycker våra kunder?

Sedan starten år 2015 har vi alltid haft kunden i fokus, värdesatt god kvalitet och månat om hög leveranssäkerhet, därför är vi stolta över att ha ett av branschens högsta betyg vad det gäller kundnöjdhet. Läs mer om vad våra kunder tycker om oss.