9 tips för bättre ventilation i gamla hus

Ventilation i gamla hus fungerar ofta inte lika bra som det gjorde när huset byggdes. Om du bor i ett äldre hus med dålig luftcirkulation är det vanligt att uppleva snuva, migrän, sömnbesvär och instängd luft.

För att kunna förbättra och åtgärda problemet är det bra att ha kunskap om hur såväl luft som ventilation fungerar. Gamla hus är komplexa och som husägare är det bra att läsa på samt kontakta en ventilationsfirma som arbetar med att installera ventilationssystem i äldre hus.

1. Investera i en luftrenare

Ventilation i gamla hus fungerar ofta inte lika bra som det gjorde när huset byggdes. Om du bor i ett äldre hus med dålig luftcirkulation är det vanligt att uppleva snuva, migrän, sömnbesvär och instängd luft.

För att kunna förbättra och åtgärda problemet är det bra att ha kunskap om hur såväl luft som ventilation fungerar. Gamla hus är komplexa och som husägare är det bra att läsa på samt kontakta en ventilationsfirma som arbetar med att installera ventilationssystem i äldre hus.

2. Rådgör med en sakkunnig ventilationsfirma

Gamla hus har ofta självdragsventilation som kan behöva anpassas för att fungera bättre. Att rådgöra med en sakkunnig kan skapa bättre förståelse för dig som lekman och dessutom hjälpa dig ta bra beslut för att förbättra luften och inomhusklimatet.

Ditt hus kan ha befintliga kanaler från när huset byggdes. Dessa kan nyttjas för att skapa bättre luftcirkulation i hemmet. Om du bor i ett gammal hus med dålig ventilation rekommenderar vi att du tar kontakt med en ventilationsfirma.

3. Dra av tätlister runt fönsterna för mer tilluft

I de flesta hus idag finns det tätlister runt fönsterkarmarna för att strypa eventuellt kallras in i rummen. Detta medför också att man stryper ny luft som ska tränga sig in och tillföra huset med ren och frisk luft. Se till att det åtminstone finns ca 15–20 cm spalt utan tätlist för att få ny frisk luft i bostaden.

Ventilation i gamla hus

4. Sätt upp tilluftsventiler

Ett annat relativt enkelt ingrepp för att få bättre ventilation i gamla hus är att sätta in tilluftsventiler i sovrum och vardagsrum. Beroende på om väggarna är av trä eller tjockare tegel så är det förstnämnda relativt lätt att göra själv. Vi rekommenderar dock att du rådgör med en sakkunnig då tilluftsventiler oftast inte räcker till för att skapa bättre cirkulation i hemmet.

5. Installera Pax-fläktar i våtutrymmen

Vårt nästa tips är att köpa Pax-fläktar, exempelvis på Bauhaus, och installera dessa i våtutrymmen såsom badrum och tvättstuga. Tänk bara på att du behöver en certifierad elektriker för att koppla in dem och driftsätta. Antingen kan de installeras i ett befintligt rör som finns i ett våtutrymme, eller så görs ett nytt hål ut genom fasaden. Våtutrymmena är viktiga att ventilera då fukt- och mögelskador kan uppstå om du inte har något som drar ut fukten regelbundet.

6. Öppna upp befintliga ventiler i källaren

I äldre hus finns det oftast flera ventiler i källaren som är original. De är runda vitfärgade som du kan skruva och snurra på för att öppna eller stänga. Om du till exempel har ett matförråd så ska ventilen vara öppen för att svalka ner maten och spritflaskorna. De kan också finnas i andra delar av huset. Titta runt för att se om det finns fler, och i de fallen ska du ha dessa öppna.

7. Investera i ett bättre inomhusklimat

Om du har tänkt bo i ditt hus under en längre period eller på obestämd tid ska du investera i ditt inomhusklimat. Svenskar spenderar i genomsnitt 90% av sin tid inomhus och det är viktigt att du andas ren luft för att orka prestera och må bra. Kontakta flera ventilationsföretag för att se vilka möjligheter som finns i ditt hus. Vi på Aerius har lång erfarenhet av att förbättra ventilationen i gamla hus.

8. Installera en takfläkt på skorsten

Genom att installera en takfläkt på murstocken går det att skapa frånluft i huset. Detta är förstås ingenting du gör själv, utan något en sakkunnig kan hjälpa dig med. Man börjar med en så kallad kartering där man först kartlägger alla kanaler i huset för att se vart de leder ut. När kanalerna är lokaliserade installeras en takfläkt för att skapa frånluft i huset. Detta är den vanligaste åtgärden, och den mest kostnadseffektiva, då man nyttjar befintliga kanaler istället för att installera helt nya.

9. Anpassa lösningen utifrån husets förutsättningar

Alla hus har olika förutsättningar och kräver därför olika lösningar. Se till att förstå synergin mellan ventilation, värme och husets konstruktion. Lösningarna på vilka ventilationssystem som ska installeras i gamla hus skiljer sig beroende på en rad olika faktorer.

Med denna artikel hoppas vi att du fått värdefulla tips på hur du får bättre ventilation i gamla hus. Om du vill se över din ventilationslösning eller prata med en sakkunnig är du alltid välkommen att kontakta oss på Aerius.

Vanliga frågor om ventilation i gammalt hus

Måste jag anlita en ventilationsfirma för att få bättre luft inomhus?2022-06-29T10:27:20+01:00

Ventilation i äldre hus kan vara svårt att själv justera eller reparera, om du inte är kunnig inom ventilation. För att få en hållbar och kvalitativ lösning så är det bäst att kontakta en professionell fackman som har erfarenhet av gamla hus. Det kommer du tjäna på i längden. 

Vilka tilluftsventiler ska jag välja?2022-06-29T10:27:00+01:00

Vi rekommenderar bland annat Fresh tilluftsventiler och Biobe spaltventiler. De håller båda hög kvalitet och ser till att du får frisk och ren luft inomhus. Tänk på att placera ventilerna på rätt sätt, annars kommer de inte fungera optimalt. 

Jag har självdrag i mitt gamla hus – bör jag byta ut min ventilation?2022-06-29T10:26:53+01:00

Äldre hus med självdrag har sällan en fullgod ventilation. Det är vanligt att det blir kallt och dragit på vintern, och på sommaren blir det istället ett otillräckligt luftflöde och stillastående luft. Det behöver dock inte vara dyrt att få bättre kvalitet på inomhusluften. Vi kan till exempel installera takfläktar och friskluftsventiler i din bostad för att förbättra ventilationen. Hör av dig till oss så bokar vi ett kostnadsfritt platsbesök.

Relaterade artiklar

Vad tycker våra kunder?

Sedan starten år 2015 har vi alltid haft kunden i fokus, värdesatt god kvalitet och månat om hög leveranssäkerhet. Därför är vi stolta över att ha ett av branschens högsta betyg vad det gäller kundnöjdhet. Läs mer om vad våra kunder tycker om oss.

Offertförfrågan

Vi älskar utmaningar och att hjälpa andra till ett friskare inomhusklimat. Hör gärna av dig så kikar vi på hur vi kan hjälpa dig på bästa tänkbara sätt.

Kostnadsfri Offert – Återkoppling inom 24 timmar!

Vanliga frågor

Börja med att kontakta oss så kikar vi på förutsättningarna, ledtider just nu är alltifrån några dagar till några månader beroende på omfattning av undersökning, projektering och arbete.

Vi nås via telefon och mejl. Ring 010-300 16 00 eller skicka e-post till info@aerius.se. Vi återkopplar alltid inom två arbetsdagar.

Vårt serviceområde inkluderar Stockholms län, Dalarnas län, Södermanlands län, Örebros län, Västmanlands län, Jönköpings län, Kalmars län med omnejd. Vi hjälper gärna kunder från mindre städer och vi har valt att arbeta i hela Mellansverige, främst när det gäller att byta FTX-system för villor och bostadsrättsföreningar.

Läs mer om var vi arbetar.

Vi utför alla möjliga typer av ventilationsarbeten, både för företag, bostadsrättsföreningar och privatpersoner. Vår styrka ligger i att vi anpassar lösningen utifrån kundens behov. Vi gillar mindre jobb som till exempel service och ventilationsrengöring, samtidigt hjälper vi de kunder som vill investera stort i sitt inomhusklimat.

Aerius Ventilation - din specialist inom ventilation