Hög luftfuktighet inomhus? Det här ska du tänka på
Att ha för hög luftfuktighet inomhus kan leda till stora problem såsom dålig lukt, kvalster och mögel. Det är däremot inte bra att ha allt för torr heller. Det bästa sättet att hålla en normal luftfuktighet inomhus är att mäta och justera din ventilation. Det finns en uppsjö av olika lösningar för att motverka hög luftfuktighet, några av dom är luftavfuktare, våtrumsfläktar som till exempel pax calima, frånluftsfläktar och mycket mer.
Här kan du läsa mer om luftfuktighet inomhus, vad som är rekommenderad luftfuktighet, olika lösningar, samt hur du går tillväga för att genomföra en korrekt mätning.
Innehållsförteckning
- Vad är luftfuktighet?
- Varför bör vi inte ha för hög luftfuktighet inomhus?
- Varför bör vi inte ha för låg luftfuktighet inomhus?
- Vad är normal luftfuktighet inomhus?
- Hur upptäcker man hög luftfuktighet inomhus?
- Att mäta luftfuktigheten hemma
- Så här åtgärdar du för hög luftfuktighet inomhus
- Boka en ventilationsrengöring
- Kontakta ett ventilationsföretag för ett kostnadsfritt platsbesök
- Vanliga frågor om hög luftfuktighet inomhus
- Relaterade inlägg
Vad är luftfuktighet?
Luftfuktighet är mängden vattenånga som binds i luften. Den mäts som relativ luftfuktighet, ett procentmått som anger hur mycket vatten som finns i luften i relation till vad som max kan finnas i luften vid en viss temperatur.
Den maximala mängden vatten (100%) kallas daggtemperatur och är då fukten släpps från luften och bildar dagg eller dimma. Generellt kan man säga att vid högre temperaturer kan mer vatten bindas i luften än vid lägre temperaturer. Därför är det fler som har problem med luftfuktighet under somrarna.
Varför bör vi inte ha för hög luftfuktighet inomhus?
Att ha hög luftfuktighet inomhus innebär att den relativa luftfuktigheten är högre än vad som är rekommenderat. Luftfuktigheten påverkar inte oss människor direkt, vi tar ju inte skada av att bada eller sitta i en ångbastu. Däremot kan det leda till ökad tillväxt av bakterier, kvalster och mögelsvampar som i sin tur påverkar de som vistas i bostaden. Vanliga problem är dålig luft, irriterade slemhinnor, huvudvärk och även luftrörsproblem och allergiska reaktioner.
Mögelsvampar kan även påverka byggnadsmaterialet och i värsta fall utarma konstruktionen så att balkar och liknande försvagas. Detta beror på vad det är för material som byggnaden är gjord i och tar dessutom lång tid, men det är ändå en risk som inte är helt försumbar.
Varför bör vi inte ha för låg luftfuktighet inomhus?
Vanligtvis är luften torrare vintertid eftersom lägre utomhustemperatur innebär mindre fukt som kan bindas i luften. Dessutom tenderar vi att höja temperaturen inomhus under vintern vilket ytterligare torkar ut inomhusluften.
Att ha allt för torr luft inomhus är inte heller bra eftersom det kan leda till torra och svidande ögon, torr hy, nariga läppar, kliande hårbotten och sömnsvårigheter. I värsta fall kan torr luft orsaka näsblod och även försvaga immunförsvaret så vi lättare blir sjuka. Det finns med andra ord tydliga hälsorisker kopplade till både för låg och för hög luftfuktighet inomhus.
Vad är normal luftfuktighet inomhus?
Det är svårt att ge ett exakt mått, eftersom det dessutom varierar med årstiderna. Men den relativa luftfuktigheten bör ej överstiga 75% någon längre tid. Detta ger nämligen bättre grogrund för svampar, bakterier och kvalster. Den bör heller inte understiga 40%, eftersom vi då börjar få problem med torra slemhinnor och sänkt immunförsvar.
Hur upptäcker man hög luftfuktighet inomhus?
Som tidigare nämnts kan hög luftfuktighet leda till att dålig lukt. Detta är dock ett senare stadium, när bakterier och mögel redan fått fäste och hunnit växa till sig. Ofta kan du tidigare upptäcka fukt genom att vara observant på kondens, fuktfläckar och läckage. Problemen behöver inte komma sig av för hög luftfuktighet, utan kan även bero på skadade tätskikt eller dålig isolering. Genom att regelbundet kontrollera utsatta områden såsom kök, tvättstuga, badrum och källare kan du tidigt upptäcka problem och hitta en lösning.
Att mäta luftfuktigheten hemma
Om du misstänker att du har problem med luftfuktighet inomhus är det bästa att genomföra en mätning för att få koll. Det finns många enklare handhållna enheter att köpa. Det är dock viktigt att de håller god kvalitet och är kalibrerade rätt, annars riskerar du att få ett felaktigt värde. Är du osäker är det alltid bäst att vända sig till en expert på området.
Så här åtgärdar du för hög luftfuktighet inomhus
Den enklaste åtgärden för att få normal luftfuktighet inomhus är att ha en jämn och god ventilation. Framför allt bör utrymmen som producerar mycket fukt ha bra ventilation. Detta gäller exempelvis kök, badrum, tvättstuga, bastu och källare.
Tillsammans med god ventilation är även en jämn temperatur viktig. Allt för låg temperatur eller stora svängningar i temperaturen kan ge upphov till kondens och att fukt tränger in utifrån. Vid problem med hög luftfuktighet kan det vara värt att överväga att använda en luftavfuktare. Det finns badrumsfläktar, kanalfläktar, tidsstyrda fläktar och flera olika mekaniska lösningar man kan installera för att driva ut fukt.
Boka en ventilationsrengöring
En ventilationsrengöring gör så att du får bättre förståelse för ditt inomhusklimat och det kostar inte många tusenlappar att få en rengöring och service av ventilationskanalerna, be samtidigt om att företaget som kommer ut och gör rengöringen ger dig en förklaring på hur din ventilation fungerar och vilka förbättringsåtgärder som finns. För att din ventilation ska fungera optimalt är det viktigt att ventilationskanalerna är rena. Detta kommer att ge dig ett bättre inomhusklimat, både vad gäller temperatur och luftfuktighet. Om du inte kommer ihåg senast du gjorde en ventilationsservice kan det vara dags – det kommer du tjäna på i längden.
Kontakta ett ventilationsföretag för ett kostnadsfritt platsbesök
Lösningen för att få bort för hög luftfuktighet beror på var fukten befinner sig. Är det till exempel i en krypgrund kan man behöva installera en frånluftsfläkt till krypgrunden och täta igen eventuella tilluftsgaller. Är det i våtutrymmen som till exempel badrum/tvättstuga finns det flera olika alternativ och lösningar för att leda ut fukten. Därför är det viktigt att prata med en fackman som kan göra ett platsbesök och titta på problemet och komma med en anpassad lösning.
Vanliga frågor om hög luftfuktighet inomhus
Offertförfrågan
Vi älskar utmaningar och att hjälpa andra till ett friskare inomhusklimat. Hör gärna av dig så kikar vi på hur vi kan hjälpa dig på bästa tänkbara sätt.