Villavent – marknadsledaren som finns kvar än idag

Villavent – marknadsledaren som finns kvar än idag

Villavent erbjöd under många år högpresterande ventilationssystem för bostadshus. I mångas hem har Villavents system VM1, VM2, VVX 400, VX 700, VR 700 eller VSR 500 installerats, system som tuffar på än idag. Eftersom de har många år på nacken kan det dock vara dags att se över ditt Villavent-aggregat. Genom att uppgradera till ett nytt ventilationssystem kan du få både förbättrad ekonomi och inomhusluft.

Villavent hade ett brett utbud av aggregat för hela huset

Villavent tog fram både motströmsaggregat, korsströmsvärmeväxlare och ventilationsserier för såväl bostäder som mindre kontorslokaler. Några välkända modeller avsedda för kalla utrymmen är:

  • VX 400 E
  • VVX 400 E 
  • VVX 400 TE 

Det finns även flera modeller som är avsedda för att väggmonteras i tvättstugor och förråd:

  • VX 400 EV
  • VVX 400 TFV
  • VVX-400 TV/P

Alla system levererades komplett med all automatik, nödvändiga fläktar, batterier, filter med mera.

Villavent blev Systemair

Villavent var i grunden ett norskt bolag som var kända för att tillverka både frånluftssystemet Enessen Essvent och FTX-systemet Villavent VM. Båda dessa var bland de mest sålda i Sverige och hade en oslagbar prestanda.

Till följd av framgångarna köptes Villavent upp av marknadsledaren Systemair och lever idag kvar som ett dotterbolag. Tillsammans ebjuder Systemair och Villavent ett brett utbud av bostadsventilation med både aggregat och tillbehör. Så om du har ett gammalt Villaventsystem så finns det både reservdelar och uppdateringar att få tag på. 

Hjälp med ditt Villavent aggregat

Vi på Aerius ventilationsfirma har lång erfarenhet av att arbeta med Systemair och de Villavent-produkter som de tillhandahåller. Vi är vana vid att utföra såväl service och reparationer som renoveringar eller byte av hela system. Oftast kan en rengöring och ett filterbyte göra mycket för systemets prestanda. Vi är noga med att beställa originaldelar, för att du ska kunna vara trygg i att systemet fortsätter leverera som förväntat. 

Om vi tillsammans kommer överens om att systemet behöver bytas ut har vi dessutom ett stort utbud av effektiva system som garanterar både förbättrat inomhusklimat och bättre ekonomi. 

Från Systemair finns idag tre FTX-aggregat som är baserade på Villavents system. Dessa är Save VTC, Save VTR och Save VSR. Vilket system som passar dig bäst beror på vilka förutsättningar som finns i din bostad. Kontakta oss för ett kostnadsfritt besök så hjälper vi dig vidare med den bästa lösningen för dig.

Vanliga frågor om ventilation Villavent

Jag behöver nog byta ut mitt Villavent aggregat, vilket ska jag välja istället?2022-09-06T16:38:16+01:00

Under de senaste åren har energioptimering och fokus på luftkvalitet gjort att FTX-systemen idag är oerhört mycket bättre än för bara 15-20 år sedan. Att byta ut sitt gamla FTX-system kan därför ganska snabbt löna sig, både i fråga om minskade uppvärmningskostnader och förbättrat inomhusklimat. 

Exakt vilket system som passar din fastighet beror på en rad olika faktorer såsom antal personer som vistas där, planlösning och storlek. Kontakta oss för ett kostnadsfritt besök så kan vi utföra mätningar och guida dig fram till den bästa lösningen. Du kan även läsa våra artiklar där vi betygsatt några av marknadens vanligaste system:

FTX-aggregat bäst i test 2022 – för hus upp till 150 kvm

FTX-aggregat bäst i test 2022 – för hus 230-250 kvm

Hur ofta behöver jag rengöra mitt Villavent VVX 400 TFV?2022-09-06T10:36:46+01:00

Vanligtvis bör frånluftskanalen i ett FTX-system rengöras var tredje år och tilluftskanalen vart sjätte år. Om ni är många i familjen eller har husdjur kan det behöva rengöras oftare. Ett system som inte rengjorts ordentligt kan minska prestandan med hela 30% och dessutom finns risk att kondens och mögel uppstår. Våra erfarna tekniker kan hjälpa dig med både luftflödesmätningar, filterbyten och rengöring av kanaler, allt för att ditt system ska leverera frisk och bra luft till fastigheten.

Hur länge håller mitt Villavent VM1 motströmsaggregat?2022-09-06T10:29:47+01:00

Vanligtvis brukar ett FTX-system som är äldre än 15-20 år inte vara lönt att renovera om det inte längre fungerar som det ska. Dessutom bildas ofta fukt och mögel om systemet inte presterar optimalt, vilket kan påverka både din och fastighetens hälsa. Däremot kan en rensning och byte av filter ibland ge ytterligare ett par års livslängd. Med dagens elpriser går det dock oftast snabbt att hämta hem investeringen av ett nytt, energisnålare system. Kontakta oss så hittar tar vi fram en lösning som passar just dig. 

Relaterade artiklar