Vad är Bahco ACJ och hur fungerar luftvärmeaggregatet?

Har du ett luftburet värmesystem med Bahco ventilation ACJ? Då är du inte ensam. Bahco luftvärmeaggregat ACJ är ett luftburet värmesystem som återfinns i hus byggda mellan 1977-1995. Vidare är Bahco luftvärme ett komplement till Bahco Minimaster eller Bahco Minivent. Därför har man alltid två aggregat ifall man har ett Bahco luftvärmeaggregat i tvättstugan. Medan Bahcos luftvärmeaggregat värmer upp huset, ansvarar det andra aggregatet för ventilationen för att ta in ny frisk luft och leda ut gammal förorenad luft. Bahco ventilation luftvärme ansvarar därför för uppvärmningen

Innehållsförteckning

Hur fungerar ett ACJ luftvärmeaggregat?

Bahco ACJ luftvärmeaggregat placerat mot innertak i tvättstuga

Bahco ventilation luftvärme är ett luftvärmeaggregat vilket innebär att man har ett luftburet värmesystem som värmer upp tilluften med ett 6 kWh elektriskt batteri. Det innebär att systemet levererar varm luft till ditt hem via luftkanaler istället för t ex el/vattenburna radiatorer eller golvvärme. På så sätt skiljer sig luftvärme från andra system vilket är anledningen till att det kallas för luftburet värmesystem. Bahco ACJ har också en återcirkulationskanal, oftast placerad i närheten av aggregatet genom ett rektangulärt galler. Detta galler suger in redan uppvärmd luft för att återcirkulera tillbaka en del av den värmen tillbaks in till huset. På så sätt återvinner luftvärmeaggregatet en del av värmen. Samtidigt värms den nya luften in från FTX systemet upp via ett elburet batteri. Som ett resultat får man en jämn och relativt kostnadseffektiv uppvärmning i huset.

Placering av Bahco ACJ återfinns oftast i tvättstugan

Har du en liknande pjäs placerad i tvättstugan mot innertaket? Då har du med största sannolikhet ett luftburet värmesystem från ett Bahco luftvärmeaggregat. Bahco ACJ-aggregatet är nämligen ofta installerat i tvättstugan, där det vanligtvis är upphängt mot innertaket. Denna placering är ganska praktisk eftersom den både frigör golvyta. Det är dock viktigt att samtidigt tänka på att framtida byte av ett Bahco luftvärmeaggregat ACJ kan innebära en liten visuell förändring eftersom tvättstugan ofta har begränsat utrymme. Vidare behöver man öppna upp schakten som omsluter kanalanslutningarna till aggregatet för att kunna demontera det. Därefter får man tänka på att stänga igen kanalerna igen med snickare, relativt billigt och enkelt ingrepp. Men det är bra att veta!

Reparera Bahco ventilation luftvärme – kostnader & reservdelar

När det gäller reparation av bahco ventilation luftvärme, är det viktigt att överväga kostnaderna. Om fläktmotorn behöver bytas, kan kostnaden ligga mellan 10 000 och 14 000 kronor efter ROT-avdrag. Detta pris inkluderar även rengöring av systemet och eventuell ny injustering som krävs för att säkerställa att allt fungerar optimalt. Dessutom kan det finnas behov av att byta ut kretskortet i ditt Bahco ACJ. Dock är det värt att notera att kretskort kan vara svåra att få tag på, eftersom det blir allt färre reservdelar till dessa äldre system. Om du lyckas hitta ett kretskort kan kostnaden för att byta det, inklusive arbete av en elektriker, variera mellan 6 000 och 10 000 kronor efter ROT-avdrag.

Vilka ersättare finns till Bahco luftvärmeaggregat ACJ?

Bahco luftvärme i vågrätt placering

Om du överväger att byta ut din gamla Bahco ACJ mot en nyare modell, som ACJB eller Combiwin, bör du räkna med en kostnad på mellan 40 000 och 50 000 kronor efter ROT-avdrag. Denna kostnad varierar beroende på omfattningen av arbetet och vilken modell du väljer. Om du ska byta ett ACJ luftvärmeaggregat är det viktigt att väga in vilken lösning som bäst passar ditt hem och dina behov, eftersom både ACJB och Combiwin har sina specifika fördelar och begränsningar. Genom att investera i en ny modell kan du säkerställa att ditt ventilationssystem fortsätter att fungera effektivt under många år framöver.

Energieffektiviseringstips: komplettera bahco ventilation luftvärme med luft-luft värmepump

I många hus där vi ser en ACJ brukar vi rekommendera att man kompletterar systemet med en luft-luft värmepump och att man använder Bahcos luftvärmeaggregat som en backup, reserv värmekälla eller som underhållsvärme. Luft-Luft, FTX och luftvärme är en riktigt bra kombination. Luft-luft är ett betydligt billigare alternativ för uppvärmning än vad det är med en ACJ eller ett luftvärmeaggregat med ett elbatteri. Har man därför möjligheten, ska man komplettera systemet med en luft-luft värmepump, dels för att sänka energikostnaderna då ACJ är ett elburet värmesystem, medans luft-luft är el/luft. En luft-luft värmepump med hög kapacitet för stora ytor kostar mellan 25 000 till 30 000 kr efter rot. Vilket man kan spara in på 3-5 år ifall man justerar systemet korrekt.

Rengöring av returluftskanal sänker energikostnaderna

återcirkulationskanal till bahco ventilation luftvärme

Det är superviktigt att rensa återluftskanalen som oftast sitter i golvhöjd nära aggregatet. Vidare är det ett rektangulärt galler och en rördimension på generellt 160mm diameter.

Denna ansvarar för ca 2/3 av luften som kommer in i husets olika tilluftsdon. Returluften återcirkulerar redan uppvärmd luft som tillsammans med ny friskluft blandas för att vidare förse hus med uppvärmd friskluft. Med åren har vi märkt att den kanalen försmutsas och vi har i flera fall lyckats fylla en hel matkasse med damm och smuts från cirkulationskanalen.

En smutsig returluftskanal leder till sämre tilluftsflöden, högre energikostnader samt smutsigare luft i huset. Boka en ventilationsservice med oss så ingår det även att vi rensar frånluftskanaler, byte av filter, injustering av system, rengöring av fläktar m.m.

Reparation av Bahco ventilation luftvärme

När din Bahco ACJ behöver repareras, finns det några viktiga kostnadsfaktorer att överväga. För det första, om fläktmotorn behöver bytas, kan kostnaden ligga mellan 10 000 och 14 000 kronor efter ROT-avdrag. Detta pris inkluderar även rengöring av systemet och eventuell ny injustering som krävs för att säkerställa att allt fungerar optimalt. Dessutom kan det finnas behov av att byta ut kretskortet i ACJ-aggregatet. Dock är det värt att notera att kretskort kan vara svåra att få tag på, eftersom det blir allt färre reservdelar till dessa äldre system. Om du lyckas hitta ett kretskort kan kostnaden för att byta det, inklusive arbete av en elektriker, variera mellan 6 000 och 10 000 kronor efter ROT-avdrag.

Vad kostar det att byta en ACJ mot ACJB eller Combiwin?

Om du därför överväger att byta ut din gamla Bahco ACJ mot en nyare modell, såsom ACJB eller Combiwin, bör du räkna med en kostnad på mellan 40 000 och 50 000 kronor efter ROT-avdrag. Denna kostnad kan dock variera beroende på både omfattningen av arbetet och vilken modell du slutligen väljer. Det är dessutom viktigt att noggrant överväga vilken lösning som bäst passar ditt hem och dina behov, eftersom både ACJB och Combiwin har sina specifika fördelar och begränsningar. Genom att investera i en ny modell kan du samtidigt säkerställa att ditt ventilationssystem fortsätter att fungera effektivt under många år framöver. På så sätt kan du också förbättra både energieffektiviteten och inomhuskomforten i ditt hem.

Fördelar med att behålla Bahco ACJ

Trots att nya modeller finns på marknaden, har Bahco ACJ flera fördelar som gör det värt att överväga reparationer istället för att byta ut det. För det första är ljudnivåerna ofta lägre på en ACJ jämfört med nyare modeller. Dessutom har vi märkt att Bahco ACJ ofta håller en jämnare temperatur än t ex CombiWin som forcerar vid uppvärmning för att sedan varva ner och så fortsätter den så. Detta gör att ACJ kan hålla en jämnare temperatur. Sammanfattningsvis är Bahco ACJ ett robust och pålitligt aggregat som, med rätt underhåll, kan fortsätta att ge värme och komfort i många år framöver. Vi rekommenderar därför att man i första hand reparerar ACJ och inte byter ut.

Aerius Ventilation är experter på Bahco ACJ luftvärmeaggregat

Vi är experter på Bahco ACJ och har lång erfarenhet av både reparation och byte av dessa luftvärmeaggregat. Oavsett om ditt system behöver service, reservdelar eller en komplett uppgradering, kan vi hjälpa dig. Vår expertis säkerställer att du får den bästa lösningen för ditt hem och att din Bahco ACJ fortsätter att fungera effektivt. Kontakta oss för professionell hjälp och rådgivning.

Vanliga frågor om Bahco ventilation luftvärme

Ska jag byta eller reparera min Bahco ACJ?2024-08-11T19:58:53+01:00

Det beror på aggregatets skick och dina behov. Om Bahco ACJ fortfarande fungerar bra och endast kräver mindre reparationer, kan det vara mer kostnadseffektivt att reparera det. Däremot, om det är svårt att hitta reservdelar eller om systemet är kraftigt slitet, kan ett byte vara ett bättre alternativ.

Var sitter Bahco ACJ oftast i huset?2024-08-11T19:59:15+01:00

Bahco ACJ sitter oftast placerat i tvättstugan. Den är ofta upphängd mot innertaket, vilket gör att den inte tar upp golvyta och är lätt att integrera i husets befintliga ventilationssystem.

Vad kostar det att reparera en Bahco ACJ?2024-08-11T19:59:35+01:00

Kostnaden för att reparera en Bahco ACJ kan variera beroende på vad som behöver åtgärdas. Att byta en fläktmotor kostar mellan 10 000 och 14 000 kronor efter ROT-avdrag, medan ett kretskort, om det går att få tag på, kan kosta mellan 6 000 och 10 000 kronor inklusive arbete.

Vilka alternativ finns det till Bahco ACJ om jag behöver byta?2024-08-11T19:59:56+01:00

Om du behöver byta ut din Bahco ACJ finns det två huvudsakliga alternativ: ACJB och Combiwin. ACJB är oftast det bästa valet för större hus eller hus med flera plan, medan Combiwin kan vara ett bra alternativ för mindre hus på upp till en våning och 120 kvadratmeter.

Offertförfrågan

Vi älskar utmaningar och att hjälpa andra till ett friskare inomhusklimat. Hör gärna av dig så kikar vi på hur vi kan hjälpa dig på bästa tänkbara sätt.

Kostnadsfri Offert – Återkoppling inom 24 timmar!

Vanliga frågor

Börja med att kontakta oss så kikar vi på förutsättningarna, ledtider just nu är alltifrån några dagar till några månader beroende på omfattning av undersökning, projektering och arbete.

Vi nås via telefon och mejl. Ring 010-300 16 00 eller skicka e-post till info@aerius.se. Vi återkopplar alltid inom två arbetsdagar.

Vårt serviceområde inkluderar Stockholms län, Dalarnas län, Södermanlands län, Örebros län, Västmanlands län, Jönköpings län, Kalmars län med omnejd. Vi hjälper gärna kunder från mindre städer och vi har valt att arbeta i hela Mellansverige, främst när det gäller att byta FTX-system för villor och bostadsrättsföreningar.

Läs mer om var vi arbetar.

Vi utför alla möjliga typer av ventilationsarbeten, både för företag, bostadsrättsföreningar och privatpersoner. Vår styrka ligger i att vi anpassar lösningen utifrån kundens behov. Vi gillar mindre jobb som till exempel service och ventilationsrengöring, samtidigt hjälper vi de kunder som vill investera stort i sitt inomhusklimat.

Aerius Ventilation - din specialist inom ventilation