Varför får jag sämre ventilation när jag bytt till 3-glasfönster?

När det kommer till att skapa ett friskt och behagligt inomhusklimat är ventilation och isolering två viktiga faktorer. Dessa två måste dock samspela för att värmen ska finnas kvar i huset samtidigt som luften kan cirkulera på ett optimalt sätt.

Många som byter sina fönster från tvåglas till treglas upptäcker att det blir imma och fukt inomhus efter bytet. Detta beror på att ventilationen i huset inte längre är i balans med den nya isoleringen.

Problemen går givetvis att åtgärda i efterhand. Men i många fall är det både billigare och enklare att se ventilationen som en viktig del av strategin när man ska byta fönster. Här går vi igenom några saker att ha i åtanke, samt tips på vad du ska göra om du redan bytt fönster men inte fått ordning på ventilationen.

det är dålig ventilation som orsakar fuktigt fönster

Ventilation ovanför fönster fanns förut inbyggd

De gamla tvåglasfönstren hade ofta en friskluftsventil på fönstren som tillät luften att cirkulera i huset. Nyare fönster med tre glas saknar ofta denna ventil ovanför fönstret, vilket gör att varm och fuktig inomhusluft inte har någonstans att ta vägen.

Tanken är att de nya fönstren ska isolera bättre, vilket de också gör. Men som vi nämnde ovan måste husets isolering vara i balans med ventilationen för att inomhusluften ska vara både varm och torr – något som är viktigt för klimatet inomhus.

Börja med en översyn av ventilationen i huset

Innan du påbörjar ett fönsterbyte är det viktigt att kontrollera den befintliga ventilationen. Var kommer luft in, och var tar den vägen sedan? Detta görs med fördel av en fackman som kan mäta luftflöden och identifiera möjliga problem. I samband med denna översyn kan du kontrollera så att ventilationen fungerar som den ska i nuläget, samt planera för nödvändiga åtgärder när du byter till mer välisolerade fönster.

Om ventilationen exempelvis är beroende av tilluftsventiler ovanför dina fönster behöver du fundera på var luften ska komma in när du installerat nya fönster. Vid otillräcklig ventilation finns det risk att det uppstår fukt- och mögelskador.

Tre alternativ för bättre ventilation vid fönsterbyte

Det finns i grova drag tre olika sätt att få luften att cirkulera i hemmet: självdrag, mekanisk frånluft samt FTX (frånluft och tilluft med värmeåtervinning).

Självdrag

I ett hus med självdrag räknar man med att luften cirkulerar av sig själv genom springor och ventiler. Ofta sugs kallare luft in i husets lägre delar, värms upp och stiger till husets övre delar där den sedan läcker ut. När du tilläggsisolerar eller byter till fönster med bättre isolering sätter du självdraget ur spel, eftersom den varma luften inte längre kan ta sig ut. En lösning är att byta till mekanisk frånluft eller FTX.

Mekanisk frånluft

Mekanisk frånluft innebär att du installerar ventiler med fläktar som skickar ut den varma inomhusluften. Fortfarande räknar man med att frisk utomhusluft letar sig in genom springor och ventiler, men ofta kan du behöva installera nya ventiler för att se till att luften kan ta sig in ordentligt. Dessa ventiler kan antingen placeras som väggventiler med hål i fasaden, eller som spaltventiler i fönsterkarmen. Spaltventiler är en diskret lösning, men kan vara svår att få till om du redan bytt fönster.

FTX

Ett FTX-system, allmänt kallat värmeväxlare, har fläktar som både suger in friskluft och blåser ut inomhusluften. Innan den uppvärmda luften blåses ut används den dock för att värma upp den inkommande kalla luften. Dagens system återvinner cirka 70–80 procent av värmen och är mycket effektiva. Systemet är integrerat i huset och ser till att du har fullgod ventilation i alla husets delar. Däremot kan extra ventiler göra att ett FTX-system fungerar sämre, eftersom det kan orsaka kallras och minska både systemets effektivitet och komforten inomhus.

Välj rätt ventilation för dig och dina nya fönster

Innan du byter fönster bör du fundera på vilken typ av ventilation som passar dig och ditt hus bäst. Om du redan har en del väggventiler kan det vara enklast att installera mekanisk frånluft, och se till så det finns integrerad ventilation till de nya fönstren. På så sätt får du både bättre isolering och en fullgod ventilation, även om dina uppvärmningskostnader endast kan komma att påverkas marginellt då du samtidigt ökar luftomsättningen i huset.

Om du har få väggventiler och vill se till att få ut mesta möjliga effekt av dina nya fönster är ett FTX-system den bästa vägen att gå. Då ökar du isoleringen och kan dra nytta av att luften inte kyls ner vid fönstren längre. Din nya ventilation ger dig dessutom ett optimalt luftflöde i hela huset, så att områden som tidigare haft sämre luft får ett bättre och friskare klimat.

Åtgärder för bättre ventilation om du redan bytt fönster

Som redan nämnts kan den enklaste lösningen vara att installera mekanisk frånluft och ta upp ett par väggventiler så att frisk luft kan komma in i huset. I vissa fall kan det gå enkelt och smidigt att sätta in friskluftsventiler i de nya fönstren också, men det finns alltid en risk för skador om ventilationen på fönstren sätts in i efterhand. För att hitta den bästa lösningen för dig bör du kontakta en auktoriserad ventilationsfirma som kan hjälpa dig med både luftflödesmätningar och förslag på åtgärder.

Sammanfattning

Med dagens höga energipriser är det inte konstigt att många funderar på hur de kan spara in på sina uppvärmningskostnader. Att byta till mer välisolerade fönster kan därför vid en första anblick verka som en effektiv åtgärd.

Däremot behöver du se till att inomhusklimatet inte påverkas negativt när du gör större åtgärder för att isolera ditt hem. Varje hem är dessutom unikt, och alla lösningar passar inte för alla.

Om du behöver hjälp med din ventilation bör du därför kontakta oss på Aerius Ventilation. Vi hjälper dig med professionell rådgivning och kommer med förslag på åtgärder som passar dig och ditt hem. Vi gör alltid ett kostnadsfritt hembesök, och du får en fullständig offert helt utan dolda kostnader.

Kontakta oss idag så ser vi till att du får ett friskare inomhusklimat.

Offertförfrågan

Vi älskar utmaningar och att hjälpa andra till ett friskare inomhusklimat. Hör gärna av dig så kikar vi på hur vi kan hjälpa dig på bästa tänkbara sätt.

Kostnadsfri Offert – Återkoppling inom 48 timmar!

Fler frågor

Börja med att kontakta oss så kikar vi på förutsättningarna, ledtider just nu är alltifrån några dagar till några månader beroende på omfattning av undersökning, projektering och arbete.

Vi nås via telefon och mejl. Ring 010-300 16 00 eller skicka e-post till [email protected]. Vi återkopplar alltid inom två arbetsdagar.

Vårt serviceområde inkluderar Stockholms län, Dalarnas län, Södermanlands län, Örebros län, Västmanlands län, Jönköpings län, Kalmars län med omnejd. Vi hjälper gärna kunder från mindre städer och vi har valt att arbeta i hela Mellansverige, främst när det gäller att byta FTX-system för villor och bostadsrättsföreningar.

Läs mer om var vi arbetar.

Vi utför alla möjliga typer av ventilationsarbeten, både för företag, bostadsrättsföreningar och privatpersoner. Vår styrka ligger i att vi anpassar lösningen utifrån kundens behov. Vi gillar mindre jobb som till exempel service och ventilationsrengöring, samtidigt hjälper vi de kunder som vill investera stort i sitt inomhusklimat.

Aerius Ventilation - din specialist inom ventilation och inomhusklimat

Vad tycker våra kunder?

Sedan starten år 2015 har vi alltid haft kunden i fokus, värdesatt god kvalitet och månat om hög leveranssäkerhet, därför är vi stolta över att ha ett av branschens högsta betyg vad det gäller kundnöjdhet. Läs mer om vad våra kunder tycker om oss.