Dags att se över fläktarna Rexovent RDAA eller Rexonet RDKB?
Tillhör du en av dem som har ett gammalt ventilationsaggregat i din bostad eller villa som exempelvis Rexonet RDKB, Rexonet RDKA eller Rexovent RDAA? Då kan det vara dags att se över din ventilation, jämfört med dagens FTX aggregat är ovannämnda energitjuvar.
I den här artikeln går vi igenom några av de vanligaste aggregaten som tillverkades på 70- och 80-talet – Rexovent och Rexonet. Dessa system finns fortfarande kvar i äldre hus, lägenheter och fastigheter. En av de största tillverkarna på den tiden var Svenska Fläktfabriken och deras aggregat är några av de mest sålda i hela Sverige.
Fläkt Rexovent RDAA – dåtidens populäraste ventilationsaggregat
Om du har ett aggregat från Rexovent Fläkt är du inte ensam. Aggregatet är isolerat för att kunna användas i kalla utrymmen, som till exempel på kallvind. Det finns två olika modeller – Rexovent RDAA och Rexovent RDAC. Fläkten RDAA är den modell som lanserades först, i slutet av 70-talet, och har en plattvärmeväxlare. Den senare modellen, RDAC, är försedd med större fläktar och stosar, vilket innebär att det blir ett större luftflöde. I övrigt är det inte så mycket som skiljer de två modellerna åt.
Vi brukar rekommendera att ersätta ditt gamla fläktsystem mot en modell från till exempel Fläkt Woods eller Swegon Casa. Kika gärna runt bland alla våra FTX-aggregat. Vi finns självklart tillgängliga för rådgivning och bollar gärna idéer kring vilket ventilationssystem som passar bäst för dig. När det gäller byte av ventilationsaggregat, och framförallt FTX-system, så är vi en av de mest erfarna i branschen.
Olika modeller av Rexonet fläkt
En annat vanligt ventilationssystem är Rexonet. Även här finns det flera olika modeller som exempelvis Rexonet RDKB och Rexonet RDKA.
Rexonet RDKB och RDKA är båda värmeåtervinningsaggregat som oftast används i lägenheter och småhus, där det finns en spiskåpa.
Om du har en Rexonet-fläkt hemma är chansen stor att den har några år på nacken. Även om du tycker att den fungerar bra är det en god idé att börja kolla på vilka alternativ som finns. För när du byter ut din Rexonet-ventilation kommer du att belönas med ett bättre luftflöde som i sin tur ger ett optimalt inomhusklimat. Dessutom kommer du att få ett mer energisnålt system. Det är med andra ord en win-win både för plånboken och miljön.
Byt ut din gamla Rexovent-fläkt och spara pengar
Har du ett äldre ventilationsaggregat kan det var bra att fundera på att byta ut det mot en nyare modell. Dagens fläkt- och ventilationssystem är betydligt mer energisnåla och du kommer garanterad att minska på dina löpande energikostnader. På Aerius ventilationsföretag har vi gedigen kunskap och erfarenhet av att byta ut gamla aggregat till moderna FTX-system. Vi arbetar med ledande tillverkare och håller därför hög kvalitet, både vad gäller materialval och installation.
Med ett nytt FTX-aggregat får du en bättre luft inomhus och dubblar värmeåtervinning, året runt. Aggregatet passar lika bra i villa och hus som i fastigheter och kontor. Ofta är det ganska okomplicerat att ersätta det gamla fläktsystemet med ett nytt.
På Aerius ventilationsföretag har vi vi spetskompetens kring allt som rör ventilation. Våra montörer och servicetekniker har under åren sett det mesta, och har stenkoll på äldre fläkt- och ventilationssystem.
Svenska Fläktfabrikens historia
Svenska Fläktfabriken, även känt som Fläkt, var en stor industrikoncern som grundades år 1918. Under 1980-talet hade de över 1200 anställda vilket innebar att de var den största industrin i Växjö. Svenska Fläktfabriken tillverkade bland annat ventilationsaggregat, fläktsystem och andra produkter för ventilation och inomhusklimat.
I slutet av 80-talet såldes Svenska Fläktfabriken till ABB som 10 år senare valde att sälja av delar av bolaget till olika intressenter. Än idag finns Svenska Fläktfabrikens ventilationsaggregat i många hus och fastigheter runt om i Sverige. Några av de mest populära aggregaten inkluderar Rexonet RDKB, Rexonet RDKA och Rexovent RDAA, som vi beskrivit i den här artikeln.
Behöver du hjälp med din ventilation? Hör gärna av dig till oss! Våra ventilationsmontörer arbetar i hela Mellansverige – från Dalarna och Gävleborg till Kalmars län med att byta ut gamla FTX-aggregat från alla dåtidens tillverkare.
Vad kan man göra om man har problem med sitt Rexovent?
Rexovent FTX-aggregat är sedan länge ett föråldrat system. Vi stöter ofta på problem som låg värmeåtervinningsgrad, otillräckliga grovfilter, energikrävande motorer och kretskort som är i dåligt skick. Dessutom är det svårt och dyrt att hitta reservdelar eftersom dessa aggregat inte tillverkas längre. I bästa fall kan vi byta ut fläktmotorer för att hålla nere kostnaderna något. Men det finns risker med att byta motor i ett FTX-aggregat som är äldre än 20 år.
Även om det inte är något vi rekommenderar så kan man reparera aggregatet. Det finns ersättningsfläktar än idag och kretskort. Vi hjälper till med att hitta rätt material, installation, rengöring och injustering av ett Rexovent aggregat.
Fördelar med ett nytt FTX-aggregat inkluderar:
- Lägre ljudnivå
- EC-motorer som minskar strömförbrukningen med 70%
- F7-filter som filtrerar bort 99,98% av alla partiklar
- Roterande värmeväxlare som ökar värmeåtervinningen
- Enklare underhål
- Istället på att lägga pengar på ett Rexovent RDAA aggregat som har problem är det mer lönsamt att byta mot ett nytt
- Studier från Svensk Ventilation visar snabba återbetalningstider på mellan 2-4 år
Vi är alltid villiga att reparera, men om du problem med ett äldre FTX-aggregat rekommenderar vi att du överväger att byta till ett modernare system för att dra nytta av de fördelar det erbjuder.
Vanliga frågor om rexovent och rexonet
Relaterade artiklar
Vad tycker våra kunder?
Sedan starten år 2015 har vi alltid haft kunden i fokus, värdesatt god kvalitet och månat om hög leveranssäkerhet. Därför är vi stolta över att ha ett av branschens högsta betyg vad det gäller kundnöjdhet. Läs mer om vad våra kunder tycker om oss.
Offertförfrågan
Vi älskar utmaningar och att hjälpa andra till ett friskare inomhusklimat. Hör gärna av dig så kikar vi på hur vi kan hjälpa dig på bästa tänkbara sätt.